Unutma eğrisi bellekte tutmanın zamanla azalmasını ifade eden grafiktir. Bu eğri, bilginin akılda tutulmasına yönelik girişim yoksa nasıl yok olacağını gösterir.
“Hatırladığımız ve öğrendiğimiz her şey üç aşamadan geçer: tasnif, arşiv ve geri çağırma.”
Güncel Örneklerle Öğrenmenin Aşamaları
Öğrenmenin ilk aşamasında, yaptığınız şey bilgiyi kodlamaktır, öncelikle bilgi sinir işletim sistemi diline çevrilerek basit ifadesiyle yazılımımıza uyumlu hale getirilir kullanıma uygun hale getirilme işlemini sadece çeviri gibi düşünmemeliyiz bu işlem esnasında işletim sistemimiz bilgiyi sıkıştırmakta hem en az yer hem de en az enerji tüketimi kurallarına uygun olarak işlem yapmaktadır. Yeni bilgiye ilk aşamada bu şekilde hafızada yer açarız.
Eğer uygulama, alma sırasında sahip olduğunuz seviyeye göre yeterliyse, unutma azdır. Ancak, yürütme önemli ölçüde azalırsa, unutmuşsunuz demektir. Bazen, daha önce kodladığınız bir şeyin somut bir kısmını kaybetmek için ne kadar zaman harcadığınızı ölçmek kolaydır.
Unutma eğrisi bellekte tutmanın zamanla azalmasını ifade eden grafiktir. Bu eğri, bilginin akılda tutulmasına yönelik girişim yoksa nasıl yok olacağını gösterir. Hafızanın gücü bununla ilgili bir kavramdır ve belleğin beyindeki sağlamlığını ifade eder. Daha güçlü hafıza, bir kişinin daha uzun süre hatırlaması demektir. Unutma eğrisinin tipik grafiği insanların öğrenilen malzemeyi tekrar etmezlerse yeni öğrendikleri bilgileri saatler ve günler içinde nasıl unuttuklarını anlatır. Unutma eğrisi unutmanın sebeplerinden birisi olan geçiciliği doğrular. Bu da unutmanın zaman geçtikçe gerçekleşmesidir.
Hermann Ebbinghaus unutmanın eksponansiyel (*) doğasına yönelik olan bu varsayımı 1885 yılında ortaya atmıştır.
Unutma Eğrisi Nedir?
Ebbinghaus’ Forgetting Curve yada basitçe Unutma Eğrisi, bilgiyi hafızada canlı tutmak için çalışmadığınızda onun zamanla nasıl kaybolduğunu gösterir.
19. yüzyılın sonlarında, Alman psikolog Hermann Ebbinghaus unutma eğrisini ortaya koyduğu çalışmada anlamsız heceleri ezberlettiği denekler üzerinde belirli periyotlarla (aynı günün farklı saatlerinde, ilerleyen günlerde, haftalarda ve aylarda) testler uygulayarak bu eğriye ulaşmıştır.
Ebbinghaus aslında zamanla oluşan hafıza kaybının doğasını keşfetti. Grafik, bir şeyi ilk kez öğrendiğinizde, bilgi eksponansiyel bir oranda kayboluyor. Örneğin; çoğu kaybı ilk gün ve izleyen birkaç günde yaşarsınız, sonra kaybolma oranı azalır.
Eddinghaus hafızadaki eksponansiyel düşüşü keşfettikten sonra ona katkıda bulunan faktörleri belirleyebilirdi. Saklama seviyesi bir takım şeylere bağlı:
Hafızanın Gücü
İnsanlar, güçlü anılarını zayıf olanlardan daha uzun süreli periyotlar için anımsayabilirler. Eğitimde bunun anlamına gelince, öğrenme içeriği yüksek derecede her bir öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olmalı ve anlamlı olmalıdır.
Bilgi Öğrenildiğinden İtibaren Geçen Zaman
Bir eğitim bağlamında, unutma eğrisi öğrencilerin ilk ayda öğrendiklerinin ortalama %90’ını unutacağını gösterir. (Bu nedenle eğitim programları genellikle umulan kalıcı etkiyi oluşturmaz.)
Şimdi, hafızanın nasıl çalıştığını biliyoruz, artık, öğrendiklerimizi daha iyi hatırlayabilmek ve daha az unutmak için bir şeyler yapabiliriz! Ebbinghaus Unutma Eğrisi, öğrendikten sonraki bir saat içinde öğrendiklerimizin yaklaşık yarısını unuttuğumuzu gösteriyor. Bir hafta sonra, yalnızca %20’lik bir bölümü hatırlıyoruz.
Eğitimi Düzenli Olarak Pekiştirmek
Ebbinghaus, bilgiyi zaten bildiğiniz şeylerin üzerine inşa ettiğinizde geri çağrışının daha kolay olduğunu keşfetti. Eğitiminizi her takviye edişinizde düşüş oranı da azalır. Sık yapılan eğitim müdahaleleri, bilgiyi sağlamlaştırmaya yardımcı olur.
Açıklığı Geliştirin
En başta, özümsenecek bilgileri kolaylaştırın. Eğer, bir rapor yada makaleden herhangi bir şey öğrenirseniz, anlamını unutmak daha kolaydır yada tamamen kaybolması. Bilginizi bir diagram üzerinde sunmayı deneyin yada öğrenme nesnelerini tanımlayan bir video oluşturun.
Daha Bağlantılı Hale Getirin
Hazır yapılmış bir öğrenme kaynağı, özel yapılmış bir öğrenme kaynağıyla aynı etkiyi yaratmaz. Oluşturduğunuz eğitimin her kısmında, organizasyonunuzun temel amacını asla unutmayın – ki buna Epik Anlam diyoruz. Bu, iki şekilde çalışır: eğitim ne kadar alakalıysa, hatırlamak da o derecede daha kolaydır ve ortak odak, sürekli olarak işiniz için önemli olan davranışları yüreklendirir.
Daha Etkileşimli/İnteraktif Hale Getirin
İnsanlar, pasif gözlemci olmaktansa aktif olarak yer aldıklarında daha iyi öğrenirler. Eğer, öğrencilerinize içerikle etkileşime girmeleri için bir fırsat vermezseniz, muhtemelen yavaşça içleri geçecek ve konsantrasyonu kaybedecekler. Öğrenmeye dayalı oynanabilirlik elementleri eklemek(oyunlaştırma), öğrenciyi eğitimde aktif tutmanın harika bir yoludur ve gerçekten, eğitimden zevk bile alabilirler.
Etkili Hatırlama için 10 kural:
1. Bütünsel bakın, neyi öğrendiğinizi anlamaya çalışın. Çalışma kuralını anladığınız şeyler mantıksal kurgu ile açıklayamadığınız bilgilerden 9 kat daha hızlı ezberlenir.
2. Özet çıkarıp en gerekli bilgilere öğrenmeye çalışın, ana hatlarını kavradığınız bilgiler öncelikleriniz belirlemenize faydalı olacaktır..
3. Seri konum etkisini göz önünde bulundurun: En çok, başta ve sonda olan şeyler ezberlenir.
4. Görselleştirin. Öğrenirken vücut dili kullanın. Bu, kas belleğinizi tetiklemenize yardımcı olacaktır
5. Zıtlıkların gücünden faydalanın karşıt şeyleri öğrenin. Örneğin, yabancı bir dil öğreniyorsanız, gece gündüz ezberleyin. Karşıt bilgilerin ezberlenmesi daha kolaydır.
6. Aynı anda iki farklı konuyu çalışın bu şekilde dikkatinizi bir konudan diğerine verin. Unutmayın ki benzer anılar karışıktır ve birbirleri ile karışmaları mümkündür.
7. Kendi sesinize kulak verin. Bir ses kaydedici kullanın. Öğrenmekte olduğunuz bilgileri kaydedin ve kaydı birkaç kez dinleyin. Bu yöntem, sesli bilgileri daha iyi ezberleyen insanlar için en iyi sonucu verir.
8. Hikaye yaratın. Belli bir sırada birçok bilgiyi ezberlemeniz gerekiyorsa, parçaları hikaye içine almaya çalışın. Parçaların bir takım şekillerle birbirine bağlı olması önemlidir.
9. Öğrendiklerinizi uygulayın, kullanılan bilgiler diğer bilgilere göre çok daha hızlı öğrenilecektir.
10. Birilerini bulup öğrendiklerinizi anlatın. Öğretmeye çalışma esnasında eksikliklerinizi bulacak neye ve nasıl sorularına yanıt vermiş olacaksınız.