COVID-19 virüs salgını sürecinde evlerimizde kaldığımız bugünlerde öğrenci, öğretmen ve her meslekten bireyler olarak farklı alanlarda çalışmalar yapmak, kendimizi geliştirmek ve önemsediğimiz konularda işlevlerde bulunma ihtiyacı doğmaktadır. Teknolojideki gelişimi ve yenileşmeye ayak uyduran, inovasyon konusunda çalışmaları takip eden ve dijitalleşme açısından her akran grubu uğraş içerisinde olmuştur.
Yabancı dil konusunda da çoğu ailede bireylerin öğrenme, geliştirme ve yenilik arayışı olmuştur. Dünya genelinde yaşadığımız koronavirüs salgını süreci yabancı dil konusunda beceriyi geliştirmek için önemli bir fırsat olmuştur. Çevrimiçi ortamlarda İngilizce öğrenmeye yeni başlıyorsanız “Elementary English (Temel Seviye İngilizce)” ideal bir program ile sürdürmek gerekmektedir. Alınması gereken ders paketi kapsamında temel seviyeden sonra “Common Mistakes (Yapılan ve Yaygın Gerçekleştirilen Hatalar)” paketinde insanların İngilizce dilinde yaptıkları hataların yer aldığı bir ders paketidir. Temel seviyenin kapsamlı bir şekilde ele alınmasından ötürü yaygın hataların yer aldığı derste önem arz etmektedir.
Ders paketi içerisinde hem dil hem de kültür bakımından günlük faaliyetlerde kullanılan dili dinleme ve konuşma becerisi kazandırmasını hedefleyen içerikler bireysel programa dahil edilmelidir.
Dijitalleşme sürecinde yaşanılan değişim ve yenileşmeyle birlikte İngilizce öğreniminde çevrimiçi kaynaklardan bireysel program yapılarak verim elde edilebilmektedir. Bu verimin elde edilebilmesi için;
- Çevrimiçi kaynaklar takip edilmelidir,
- Kaynaklar takip edildikten sonra en az 2 saat seviyeye uygun okuma metinleri hedef alınmalı, okuma parçaları çözülmelidir,
- Okuma parçası çözerken bilmediğiniz her kelimenin anlamını kelime defteri tutup birden fazla anlamını yazmak gerekmektedir. Bu işlemler bazı kelimelerin farklı anlamlarda nasıl kullanıldığını gözlemlememize yardımcı olacaktır,
- Düzenli olarak çalışırken konuşma ve dinleme odaklı faaliyetlere önem verilmesi gerekir. Dinleme çalışmalarında kulak becerisi gelişecek, konuşmaya çalışırken de konuşma korkusunun yenileceğine işaret etmektedir,
- Önce dinleme daha sonra konuşma faaliyetlerine önem verilmesi gerekir. Gramer zamanla uygulama yapılarak öğrenilecek bir sistem olarak düşünülmesi gerekmektedir.
Çalışma faaliyetlerinde sabır, motivasyon gücü, emek ve programlı olmak çok önemlidir. Bu yüzden gramer, okuma ve dinleme çalışmaları aşamalı, aralıklı ve uygun kaynaklarla yürütülmesi önem arz etmektedir.
Ders paketi kapsamında alınması gereken bölümlere devam edecek olursak;
- “English For University Study (Üniversite Eğitimi için Yazım Klavuzu),
- “IELTS Understanding (İngilizce Yeterlilik Sınavları İçin Teknikler) incelemelerinde programlı bir şekilde bulunulabilir.
Çevrimiçi kitap klupler dili öğrenme açısından önemli etkendir. Bu eylemler İngilizce sohbet içinde bir kapı açmaktadır. Bu ders paketi içerisinde de bu iki faaliyeti gerçekleştirmeden önce “English Gramer ve Style (Dil Bilgisi ve Stil) temel seviyeden ileri seviyeye kadar önemli etkiler sağlayacaktır.
Ders paketi kapsamında çevrimiçi ortamda bile diğer insanlarla İngilizce konuşma becerileri “Conversational English Sills” ( Karşılıklı İngilizce Konuşma Becerileri) ile sağlanabilmektedir.
COVID-19 virüs salgını sürecinde evlerimizde kaldığımız bugünlerde İngilizce öğrenme sürecinde uzaktan eğitim faaliyetleri ile ilgili kaynaklara ve çalışma yöntemlerine devam edeceğim.
Sefa Sezer
İngilizce Öğretmeni