1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Uzaktan Eğitim Işığında LGS’ye Hazırlık

Uzaktan Eğitim Işığında LGS’ye Hazırlık
0

Pandemi dönemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan eğitimle birlikte farklı öğretim yöntemleri kullanılmaya başlandı. Konuların aktarımında daha çok görsel içeriklere yönelik anlatımlara yer verilmesi öğrencilerin bu eğitim sürecini etkin şekilde kullanmaya başlamalarına neden oldu. Biz eğitimciler olarak kendimizi de geliştirmeye ve farklı eğitim modellerini örnek almayı hedef edindik. Yanı başlarındayken anlatmaya çalıştığımız konuları bu sefer ekran ışığı altında aktarmaya çalıştık.

Bu süreç içerisinde her kademe kendi doğrultusunda etkilendi bu durumdan. Ancak, hiç kuşkusuz ki en çok sınava hazırlanan sınav grupları için endişelenir olduk. Lise ve üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerimizin hem psikolojik hem de akademik boyutta bu süreci nasıl daha iyi atlatabilir konusunda fikir alışverişlerinde bulunduk. Ortak bir düşüncede buluşmak ve farklı anlatım metotlarını paylaşmak adına meslektaşlarımızla birlikte taşın altına elimizi koyduk.

LGS sınavına hazırlanan öğrencilerimiz için özellikle Yabancı Dil Eğitiminde büyük bir etkisinin olacağını düşündüğümüz WEB 2.0 eğitimsel araçlarını kullanmaya başladık. Bu yeni teknolojik eğitim modellerini elbette farklı branşlarda da kullanabiliriz. Ben branşım olan İngilizce’nin LGS sınavındaki yerini ve bu uzaktan eğitim sürecinde nasıl etkin bir şekilde öğrencilerimizi hazırlayabileceğimizden kısaca bahsetmek isterim.

LGS sınavında İngilizce’den gelen sorular kelime bilgisi ağırlıklı olmak üzere okuduğunu anlama ve yorumlama üzerine olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada kelime listeleri çıkarıp öğrencilerden bu listeleri çalışmalarını; cümleler kurmalarını isteyebiliriz.Ancak, unutulmamalıdır ki her öğrencinin farklı öğrenme stilleri vardır. Bu noktada WEB 2.0 araçlarından Padlet sunusu kullanabilir;ünitede geçen kelimeleri özet şeklinde görsel içerikle ve videolar yükleyerek sunabiliriz. Aynı şekilde Ed-Puzzle sistemini kullanarak da öğrencilerimizden öğrendikleri konularla ilgili videolar hazırlamalarını isteyebilir ya da bizler yine görsel içerikler sunabiliriz.

Uzaktan eğitimde interaktif bir model oluşturmak adına online oyunlar da oynatabiliriz. Bunun için de Kahoot ve Wordwall gibi uygulamaları kullanabiliriz. Kelimelerin öneminden bahsetmişken minik kelime sınavlarını Google Forms üzerinden hazırlayıp aktif bir şekilde uygulayabiliriz.

Deneme sınavları sonucunda öğrencilerimizi eksiklerine göre ele alıp aşağıdaki etkinlikleri uygulayabiliriz.
Bu kategoride yer alan öğrencilerin genelde hata yapma sebeplerinin başında zamanlama gelmektedir. Öğrencilerimiz İngilizce sorularını en sona bırakıyorlar. Özellikle diğer branşlardaki uzun sorularda çok vakit harcıyorlar ve İngilizceye yeterli zaman kalmıyor. Ya da yoruldukları için çok fazla düşünmeden hızlı bir şekilde cevapları işaretliyorlar.

Başka bir sebep te bu grup öğrencilerimizin kendi kelime alt yapılarına güvenip onlara dağıtılan kelime listelerine yeterince çalışmamaları ya da yeterince dikkat etmemeleri bulunmaktadır. Bu bağlamda, bu kategoride yer alan öğrencilerimizi daha üste taşımak adına aşağıda belirtilen ekstra etkinlikleri yaptırabiliriz:

  • Öğrencilerimizin kelime bilgilerini tekrar sorgulamasını istemeliyiz. Sınıfta uyguladığımız VOCABULARY CHECK sınavlarının geri dönütlerini öğrencilerimize veriyoruz. Bu sonuçlara göre öğrencilerden eksiklikleri olan kelimeleri saptamalarını ve bu kelimeleri tekrar yazarak çalışmalarını isteyebiliriz.
  • Yeni nesil tarzdaki uzun ve çıkarım yapmaları gereken sorulara daha çok aşina olmaları ve pratiklik kazanmaları adına ekstra testler verebiliriz. (özellikle Hız Yayınlarının soruları kullanılabilir).
  • Geçen sene yayınlanmış olan örnek soruların çıktısı alınarak öğrencilerimize verilebilir. Bu testlerin belli bir tarihe kadar çözülmesi istenebilir. Yayınlanmış örnek sorular bu anlamda oldukça zengin. İçerisinde çıkarım yapmaları gereken sorular yoğunlukta.
  • Süre problemi yaşayan öğrencilerimiz için de evde soru çözerken her bir soruya ne kadar vakit ayırdıklarını saptamalarını isteyebiliriz. Örneğin 10 İngilizce sorusu çözecek olan bir öğrenci bu soruları belirtilen süreye kadar tamamlaması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.
  • Öğrencilerimizden işlenen ünitelerle ilgili olarak kendi sorularını yazmalarını isteyebiliriz.
    ‘Siz olsaydınız bu konu ile ilgili nasıl yeni nesil tarzda soru sorardınız?’ şeklinde sorabilir ve 5 soru yazıp getirmelerini isteyebiliriz.
  • Ünitelerle ilgili çıkarım yapabilecekleri sorulardan oluşan okuma parçası etkinlikleri verilebilir.
    Tüm bu fikirler ışığında düzenli çalışan her bir öğrencimizin sınav başarısı da mutlak olacaktır. Herkese şimdiden başarılar dilerim.
Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.