Uzaktan Eğitim Sürecinizi Web Araçları ile Etkinleştirin
0

21. Yüzyıl becerileri arasında yer alan teknolojiyi etkin kullanma, salgın sürecinin gerektirdiği uzaktan eğitim ile daha da önemli hale geldi. Teknolojiyi pek yakından takip edenler de, teknoloji ile hiç ilgisi olmayanlar da bu zorlu süreçte cihazlarının başına geçtiler. Tabi konu eğitim olunca kolları sıvamamak olmazdı!

Öğrencilerin gözlerinin içerisine bakılarak anlatılan dersler, çözülen sorular artık ekran karşısında devam ediyor. Her ne kadar zor bir durum olsa da eğitim-öğretim sürecine devam etmek, öğrencileri farklı açılar ve yöntemler ile teşvik etmek kaçınılmaz oldu. Peki ya sadece ders anlatmak mı? Yoksa öğrencileri de bu sürecin içerisine katarak ilerlemek mi? Aslında her ikisi de gerekli. Hem bir şeyleri öğretebilmek için anlatmak hem de öğrenmeleri için etkileşim sağlamak. Sınıf ortamında öğrencilerle bir bakışınız ile kurduğunuz iletişim maalesef uzaktan eğitim sürecinde mümkün olamıyor. Bu yüzden kendimizi teknoloji konusunda daha donanımlı hale getirmek ve iletişimin yeni yollarını aramak şart oldu.

Web 2.0 Araçları

Sadece anlatım yöntemi ile dersleri işlemek çağın gerilerinde kaldı. Sadece dinleyici konumunda dersi takip etmek de bir süre sonra ilginin kaybolmasına ve öğrenme sürecinin yavaşlamasına sebep olmaktadır. Kişi öğreneceği konunun içerisinde ne kadar çok aktif olur ise öğrenme süreci de o kadar eğlenceli ve verimli hale gelir. Bunu uzaktan eğitimde sağlamak için, işe ders içeriklerinizi dijitalleştirmekle başlayın. 21. yüzyılda teknolojinin getirilerini kullanmamak olmaz. Artık neredeyse tüm içeriklerinizi oluşturup öğrencileriniz ile etkileşim yakalayabileceğiniz eğitim araçları mevcut. Bu eğitim araçlarına “Web 2.0 Araçları” denmektedir. Web 2.0, O’Reilly Media tarafından 2004’te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini, toplumsal iletişim sitelerini, iletişim araçlarını yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Bu sistemlerle birlikte geliştirilen araçlar Web 2.0 araçları olarak nitelendirilmektedir. Bu araçlar bilgiyi kullanmanın dışında üretmeyi ve geliştirmeyi de beraberinde getirmiştir. Derslerinizi daha ilgi çekici hale getirmenizi sağlayan sunular, video içerikleri, ders etkinliklerini dijital hale getirmenizi ve oyunlaştırmanızı sağlayan birçok araç mevcut. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde ders içeriklerinizi ne kadar çok etkileşimli hale getirirseniz öğrenme süreci de o kadar etkin ve kalıcı hale gelir.

Yazımın devamında sizlere örnek oluşturabilecek ve derslerinizde keyifle kullanabileceğiniz birkaç web aracı ile ilgili bilgi vermek isterim.

Padlet

Padlet aracını derslerinizde dijital pano oluşturmak için kullanabilirsiniz. Öğrencilerinizin beyin fırtınası yapmalarını ve panoya fikirlerini yazmalarını sağlayabilirsiniz. Öğrencilerinize verdiğiniz ödev ve görevlerin verilerini oraya aktarmalarını isteyebilirsiniz. Padlet sizin sınıf panonuzu, proje panonuzu oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Nearpod

Nearpod aracı, pdf, powerpoint formatında oluşturduğunuz sunumlarınızı etkileşimli hale getirmenizi sağlayan bir araçtır. Öğrencileriniz için sununuza etkinliğiniz ile ilgili eşleştirme, boşluk doldurma, pano, quiz gibi dijital içerikler ekleyebilirsiniz. Çevrimiçi derslerinizde eş zamanlı olarak bu sunu üzerinden tüm öğrencilerinizin sununuzu takip etmesini ve dijital etkinlikleri uygulamasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda hazırladığınız etkinlikleri ödev olarak da gönderebilir, ayrıntılı olarak kişi bazında ve sınıf bazında raporlara ulaşabilirsiniz.

Google Forms

Google Forms aracı ile sınırsız olarak değerlendirme, anket, test, form oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu dokümanları bilgi toplamak, öğrencilerinizi değerlendirmek için kullanabilirsiniz. Detaylı olarak veri analizine, sonuçlarına ulaşıp bu verileri kendi cihazınızda depolayabilirsiniz.

Wordwall

Wordwall aracı ile ders konunuza uygun dijital oyunlar, içerikler üretebilirsiniz. Bu içeriklerden bazıları, eşleştirme, çark, kelime arama, anagram, sınavdır. Bu içerikleri ders esnasında kullanabileceğiniz gibi ödev oluşturup öğrencilerinizin sonradan uygulamasını da isteyebilirsiniz. Bu araç ile de etkinlik sonuçlarınızı rapor olarak görebilirsiniz.

Pixton

Pixton aracı, öğrencileriniz ile sanal sınıfınızı oluşturup avatarlarınızı tasarlayabileceğiniz bir araçtır. Ayrıca sanal sınıfınızda öğrencileriniz ile karikatür etkinliği yapabilirsiniz.

Canva

Canva aracı afiş, logo, infografik, tebrik kartı gibi birçok içeriği tasarlamanızı ve tasarımlarınızı indirmenizi, başkaları ile paylaşabilmenizi sağlar. Öğretmen olarak canva’nın tam versiyonunu ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Hatta öğrencileriniz ile ekip oluşturarak işbirliği ile tasarımlarınızı geliştirebilirsiniz.

Yazıda bahsedilen Web 2.0 araçları hakkında detaylı bilgiye Youtube kanalım üzerinden erişebilirsiniz. https://www.youtube.com/channel/UCJFhpXYFTfyPO-6rZ9dCJSw

Facebook Yorumları

Lisans eğitimini Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümünde tamamladı. Lisans eğitimi sürecinde birçok eğitime ve gönüllülük projelerine katıldı. İstek Vakfı İstek Kuşadası Okullarında Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi öğretmenliği görevini sürdürmektedir. Aynı zamanda çalışmakta olduğu kurumda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Bölüm Başkanlığı görevini de devam ettirmektedir. Aktif olarak eTwinning projelerinde yer almaktadır. Çalıştığı kurumda da eTwinnig projelerini yaygınlaştırma çalışmaları yürütmektedir. Öğretmenlerin yararlanabileceği web araçlarının anlatıldığı, öğrencilerin origami ve kodlama etkinliklerini öğrenebilecekleri bir youtube kanalı bulunmaktadır. Bu kanalda aktif olarak içerik paylaşımları yapmaktadır. Birçok eğitim ve kurs programlarına katılarak edindiği bilgileri başkaları ile verdiği eğitimlerde, webinarlarda paylaşmaktadır.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.