1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Yakınmak Yok Alıştırmak Var

Yakınmak Yok Alıştırmak Var
0

Bir konunun otomatikleşebilmesi için ortalama elliden fazla alıştırma yaparak yeterince iyi bir düzeye ulaşırsınız. Çoğu insan otomatikleşme sebebi ile yeni şeyler öğrenmeyi bırakır.

Bir gün pratik yapmazsam, bunu ben bilirim.

İki gün pratik yapmazsam, bunu eşim bilir.

Üç gün pratik yapmazsam bunu tüm dünya bilir.

Pederevski, dünyaca ünlü piyanistin bir kaç cümle ile özetlediği fikri üzerine, biraz düşünelim.. Düşünürken de, şunlara kulak verelim. Son zamanlarda, bir takım değişiklikler var; eğitim alanında. Sınav sistemi, müfredat vb. Bu değişikliklerin bir çok yakınma ve kaygıya neden olduğuna, hemen hemen her gün rastlıyorum. Bu değişikliklere, olumlu ya da olumsuz nasıl görürsek görelim. Kabul etmemiz gerekmektedir. Kabullenmemek, zorlayıcı bir yaklaşım gibi gelebilir. Kolay bir şeyden bahsetmediğimi biliyorum.

Yıllarca okuduk. dönem öncesi seminerler, yıl sonu toplantılar, zümre çalışmaları. Ne çok ürettik ne çok çalıştık. Dediğinizi duyar gibiyim. Peki ya şimdi! Yeniden mi?

Evet şimdi yeniden alıştırma,

Değerli öğretmenlerim yeniden, kriz gibi görünen bu durumu şimdi fırsata çevirelim. Çünkü yapılan araştırmalara göre, beceri kas gibidir. Zorlamayınca gelişmez. Acı çekmek gerekiyorsa, sıkılıp bıkmak gerekiyorsa, aynı konular gibi gelsede, değişimin araçlarını iyi belirlemek, konuların ve değişimin üzerine gidip, profesyonelliği konuşturma vaktidir.

Araştırmalara göre kaynak yapmaktan araba kullanmaya kadar, bir çok beceri otomatikleşir ve üzerine düşünmeden yapabileceğiniz hale gelir. Bir konunun otomatikleşebilmesi için ortalama elliden fazla alıştırma yaparak yeterince iyi bir düzeye ulaşırsınız. Çoğu insan otomatikleşme sebebi ile yeni şeyler öğrenmeyi bırakır. Laf aramızda yaratıcılığı da köreltir. Gelişim ve değişim odaklı beyinler, otomatikleşmeye meydan okurlar. Tıpkı PEDEREVSKİ gibi…. kendini zorlamayı tercih eder ve sınırlarını kaldırır. Vasatlığa razı olmak yerine değişikliğin, gelişimine teslim olmayı tercih eder. Yeniye adapte olur ve daha iyi aktarım yapmak için, alıştırmalara ‘pratik’ yapmaya hemen başlar.

Değerli öğretmenlerim, değişim ve gelişim ilk temellerini atan sizlerin; bizim geleceğimiz, umudumuz ve aydınlık yarınların mimarlarını olan öğrencilerinizi otomatikleşmeden kurtarın… Yeni durumuma adapte olamanın ayrıcalığını anlatın. Yeni sisteme uygun alıştırma ve planlarla yola çıkın, öğrencilerinizin yaratıcılığı desteklemek için önce kendinizden başlayın. Sisteme önce öğretmenler olarak uyum gösterin. Öğrencilerinize değişimin faydalarını yaratıcılığı nasıl geliştirdiğini anlatın. Öğrencileriniz sizin değişimin üstesinden nasıl geldiğinizi görürlerse daha kolay inanırlar. İyi bir rol model olmak sizin elinizde. Yakınmak yok alıştırmak var.

Facebook Yorumları

1977 Yılında Ankara doğdu, Özel sektörde değişik firmalarda gıda ve kozmetik alanında satış temsilci, bölge yöneticisi, bölge müdürü ve satış müdürü kadrolarında aktif olarak görev yaptı. Beden Dili, Liderlik, İletişim, Satış Teknikleri, Üst Düzey Müşteri Yönetimi, Müşteri Memnuniyeti, Yönetim Becerileri, Takım Çalışması, Sunum Teknikleri, Başarı Psikolojisi, Öğrenme Teknikleri ve Motivasyon alanlarında eğitimler aldı. İzgören Akademinin düzenlediği Eğitmen Uzmanlık programını tamamladı. Bu gün Satış Teknikleri, Müzakere Becerileri, Beden Dili, Kariyer Planlaması ( özgeçmiş hazırlama – Mülakat teknikleri ), Problem Çözme Teknikleri, Stres Yönetimi, Takım Çalışması, Yönetim Becerileri ve Protokol Kurallar –İmaj, alanında eğitim ve seminerler vermektedir. Aynı zamanda soysa sorumluluk projesi olan Uğur Böceklerinin bir parçası olarak Kendi Hayatının Lideri Ol seminerleri ücretsiz olarak düzenlemektedir; devlet okullarında, Huzur evlerinde ve Ceza evlerinde başarı ile sunmaktadır. Değişen dünya ve hızla ilerleyen teknoloji karşısında, bilginin önemli olduğunu ve ulaşılmasının da bir o kadar kolay olduğu fikrini benimsemiştir. Asıl olanın, alınan bilginin kullanılması ve başarının bir serüvene dönüştürülmesi hayat amacıdır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Şule Erk

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.