1. Anasayfa
  2. Öneriler

Yaz Tatilinde Ne Yapmalı?

Bir öğretmenin yaz tatili tavsiyeleri...

Yaz Tatilinde Ne Yapmalı?
0

Sevgili çocuklar ve Kıymetli anne babalar,

Bu yıl hepimiz oldukça yoğun bir eğitim öğretim dönemini geride bıraktık. Bu eğitim- öğretim dönemi seçimlere, yaşadığımız acı depreme, koronavirüs sonrası normal hayata dönüşte yaşanan psikolojik ve biyolojik farklılıklara ve daha birçok duruma denk geldi. Bir öğretmen olarak söylemeliyim ki, kesinlikle zordu. Sizler de öyle düşünüyorum ki bana katılacaksınız.

Birkaç yıldır mücadele ettiğimiz koronavirüs hepimizin algılarını, davranışlarını, iç ve dış motivasyonlarını, hayata bakışını değiştirdi. Bu duruma adapte olmaya çalışırken ülkemizde çok acı şekilde 10 ilimizi; Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Osmaniye, Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa ve Kilis’i etkileyen büyük bir doğal afetle sarsıldık. Eğitime ara verdik, yaralarımızı birlikte sarmaya çalıştık. Ki sarmaya ve maddi manevi destek olmaya devam ediyoruz.

Tabi ki, tüm bu durumlardan çocuklarımız da etkilendiler. Kaygıları değişti, gözlemci rolleri değişti. Kendi adıma evdeki kaygıyı kopyalayan, bahçede beni görüp yanıma gelip binamızın dayanıklılığını soran, derste en ufak gürültüde panikle ağlamaya başlayan çocuklar gördüm. Deprem esnasında bu 10 ilimizde olup da bunları birebir deneyimleyen yavrularımızın yaşadıklarını tahmin bile edemiyorum. Umuyorum kalplerine ferahlıklar gelir…

Bizler anne babalar ve öğretmenler olarak çocukların bize en çok ihtiyaç duyduğu, sevgimizi en çok göstermemiz, güvenli alanları oluşturmamız, konuşmamız, dinlememiz ve anlamamız gereken bir yaz tatili geçiriyoruz.

Bu nedenle lütfen bu yaz tatili yavrularınızla konuşun, onlarla sohbet edecek ortak alanlar oluşturun, varsa kaygıları öğrenin ve bunları telafi edip çözmek adına girişimlerde bulunun, anne-baba-çocuk saatleri, günleri yapın. İster evde olun, ister tatilde, ister işte birlikte adımlar atın. İşle ilgili çok önemli bir konu mu var. Sorun bakalım minik kuzucuklara bir fikirlerini:) Büyüdükçe yaratıcılığımızı kaybettiğimiz aşikar, o nedenle emin olun en farklı fikirler o beyin fırtınalarında çıkacaktır. Ve ben bunu nasıl düşünemedim diyebilirsiniz…

Mutlaka doğada vakit geçirin, toprağın kıymetini birlikte fark edelim. Bitkiler ekin, sebze meyve tohumları dikin, ufak seralar oluşturun ve buradaki gelişimleri birlikte izleyin. Kendinize bir okuma listesi- izleme listesi oluşturun. Bu liste için bir akış planlayın ve bu akışa mutlaka uyup rutininizi bozmayın. Ufak bir tavsiye Leo Lionni’nin Pezzettino kitabı birlikte okuyabileceğiniz harika bir kitap… Birlikte okuduğunuz kitaplar üzerine konuşun… Bir öğretmen olarak bunu sıklıkla yapıyorum ve çocukların fark ettikleri değerleri, detayları duydukça çok şaşırıyorum. Harika bir düşünüş tarzları var.

Birlikte mutlaka mutfakta daha önce hiç denemediğiniz tarifleri deneyin. Başarısız olsanız bile o başarısızlık anı, hayatları boyunca akıllarından çıkmayacaktır. Hem lezzetli bir alternatif olursa da sohbetinize bir eşlikçi bulmuş olursunuz.

Bizim için kültürel olarak önemli değerli çocuklarınıza anlatın ve uygulayın. Neler mi bunlar ? Komşularımızla paylaşımlarımız, akrabalarımıza duymamız gereken özenler, saygı, adab-ı muaşeret kurallarımız, hasta ziyaretlerimiz, tebrik ziyaretlerimiz ve daha birçok güzel değerimizi sayabiliriz. Ama burada sizden ricam bunlar sözel olarak değil çocuklarımıza uygulamalı olarak gösterilmeli, hasta bir komşunuz mu var birlikte bir çorba yapıp geçmiş olsun ziyaretine gidebilirsiniz örneğin. Bu değerler ailede öğrenilir ve en çok yaşantıyla kazanılır unutmayalım…

Gelelim en kıymetli tavsiyeme…

Henüz bu dünyada yokken ve siz doğması için hayaller kurarken, çocuğunuzu beklerkenki heyecanınızı, mutluluğunuzu hayal edin. Çok şanslısınız, size mükemmel bir evlat verildi. Lütfen bunun farkında olun. Yavrularınıza sıklıkla onları ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin ve sarılın. Birçok çocuk teması sever, onların güvenli alanları olun, sarıldıklarında arındıkları, keyif aldıkları, sevildiklerini hissettikleri şekerden bir ev olun örneğin…

Ve tabii sadece kendi çocuğunuzun değil, tüm çocukların kalbine dokunma gayesinde olun…

Dünya üzerindeki her çocuğun eşit şartlarda mutlu, sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarında büyümeleri dileğiyle….

Mutlu tatiller

Facebook Yorumları

2016 yılında İstanbul Aydın Üniversitesi'nden Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. 2018 yılında aynı üniversitenin Sınıf Öğretmenliği Tezli Yüksek programından mezun olarak Uzman Sınıf Eğitimcisi oldu. 2020 yılında, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sınıf Öğretmenliği bölümünde doktora programına başladı. 2016-2024 yılları arasındaÖzel Başakşehir Çınar Koleji'nde sınıf öğretmenliği görevini sürdürmüştür. 2024 yılı itibariyle Multibem'de Arge Uzmanı olarak görev almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.