Yazım kurallarımız, www.egitimheryerde.net sitemizde yayınlanacak yazıların belirtilen koşullar, biçimsel ayarlar ve içerik bilgisine göre düzenlenmesi amacıyla bir rehber olarak hazırlanmıştır.
1. Yazım Kurallarının Koşulları:
Sitemizde eğitimle ilgili çalışmalar yapan herkes istediği zaman, eğitimle ilgili istediği her konuda yazabilir. Sitemizde yer alan her yazının konusu ve her türlü sorumluluğu tamamen yazarın kendisine aittir. Aynı konu üzerinde farklı görüş belirten yazılar olabilir. Sitede yer alan hiçbir yazı Eğitim Her Yerde’nin genel görüşü değildir.
2. Biçimsel Yazım Kuralları:
Yazıların biçim düzenlemesi hususunda, editör kurulu tarafından aşağıdaki standartlar belirlenmiştir.
Yazılar editör kurulunca incelendikten sonra yayınlanacağı için, belirtilen standartlara uyulması önem arz etmektedir.
2.1. Başlıklar:
Her kelimenin sadece ilk harfi büyük olmalıdır. Makale başlığında sadece boşluk, harf ve rakamlar kullanılmalıdır. Metin içerisindeki başlıklarda menüde yer alan başlık ve paragraf biçimlendirmeleri kullanılmalıdır. Başlık, anahtar kelimenizi içermeli ve okuyucuların dikkatini çekmelidir. Başlık 70 karakterden kısa olmalıdır.
Alt başlıklar sıralı bir şekilde kullanılmalıdır ve anahtar kelimelere yer verilmelidir.
2.2. Paragraf:
Menüde yer alan “Paragraf” biçimlendirmesi kullanılmalı ve yazılar sola yaslanmalıdır.
2.3. Ortam:
Metinlerin içerisinde yer alacak görsellerin ortam ekle düğmesinden eklenmesi gerekmektedir. En düşük çözünürlük 500*500 olmalıdır. Görseller yazılarla uyumlu bir şekilde ayarlar kullanılarak hizalanmalıdır. Boşluk kullanılarak hizalama yapılmamalıdır. Kullanılan görsellerin tamamının telif haklarına uygun olması gerekmektedir.
2.4. Madde İşaretleri ve Numaralandırma:
Listeleme yapılacaksa mutlaka menüdeki madde işaretleme ve numaralandırma düğmeleri kullanılmalıdır.
2.5. Bağlantı
Bağlantı (link) verilirken menüdeki köprü düğmesi kullanılmalı, bağlantı seçeneklerinden “bağlantıyı yeni sekmede aç” işaretli olmalıdır.
2.6. Kategoriler
Yazının yer aldığı en az bir, en fazla üç kategori listeden işaretlenmelidir.
2.7. Etiketler
Yazıyla ilgili anahtar kelimeler virgül ile ayrılarak etiketler kısmına yazılmalıdır. Öncelikle hangi anahtar kelimelerin yazınıza uygun olduğunu belirlemelisiniz. Anahtar kelimeleri yazınızın başlık, alt başlıklar ve içeriğinde dengeli bir şekilde kullanmalısınız.
2.8. Öne Çıkan Görsel
Öne çıkan görseller yazının içeriğine uygun olacak şekilde belirlenmelidir. Öne çıkan görselin çözünürlüğü en az 1024 * 768 olmalıdır.
3. İçerikle İlgili Yazım Kuralları
- Yazı başlığı ile yazının konusu mutlaka uyumlu olmalıdır. Başlık yazıya dikkat çekmeli, gereksiz uzatılmamalı veya çok kısa kesilmemelidir. Yazı ile ilgili anahtar kelimelerden en birisi başlıkta yer almalıdır.
- Yazının ilk paragrafında yazıya giriş yapılmalı, başlıkta ve etiketlerde geçen kavramlara değinilmelidir. Yazının ilk cümlesinde en az bir anahtar kelime mutlaka kullanılmalıdır. İlk paragrafı okuyan kişi yazının genel olarak ne hakkında olduğunu anlamalıdır. Gelişme bölümüne yumuşak bir geçiş sağlanmalıdır. Bu geçiş okura bir soru veya merak uyandıran bir noktanın bildirilmesi ile olabilir.
- Yazının gelişme bölümü akıcı ve anlaşılır olmalı. Kanıt gerektiren ifadeler, kaynak gösterilerek kullanılmalıdır. Örneğin: TÜİK (2018) verilerine göre 2008 yılında %80,4 olan internet erişimi 2017’de %95,9’dur. Atıflar yazının sonunda kaynaklar başlığı altında aşağıdaki şekilde gösterilmelidir.
- TÜİK, 2018. Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, Bilgi Toplumu İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1028
- Kaynak olarak bilimsel makale, kitap, dergi veya raporlar kullanılmalı; forum yazısı, kişisel görüş veya gazete haberi gibi içerikler doğruluğu bilimsel olarak teyit edilerek kullanılabilir.
- Gelişme bölümünde konu yeterli miktarda kavram, örnek ve farklı bakış açılarıyla desteklenmelidir. Ayrıca sonuca yumuşak bir geçiş yine bu bölümde sağlanmalıdır. Gelişme bölümünün bunları sağlayacak yeterli uzunlukta olması beklenmektedir. Gelişme bölümü 2-3 paragraf olabilir.
- İçerikte mutlaka öne çıkan görselden farklı olan konuyla ilgili bir görsel yer almalıdır.
- Yazının sonuç bölümünde ise konu bir yargıya bağlanmalıdır. Yazıyı okuyan kişi, okuduğu yazının kendisine tam olarak ne kattığının farkına varmalıdır. Yazar, konusu ile ilgili olarak asıl söylemek istediğini vurgulamalıdır. Konuyla ilgili öneriler yine sonuç bölümünde okura sunulmalıdır.
- Yazılar en az 600 kelime olmalıdır.
- Yazının konusu ve her türlü sorumluluğu tamamen yazarın kendisine aittir. Sitemizde eğitimin her alanından yazılar kabul edilmektedir.
- Yazıların özgün olması önceliğimizdir. Ancak çeviri yazılar da kabul edilebilir.
- Herhangi bir kaynaktan doğrudan kopyala-yapıştır ifadelere yer verilmemeli, kaynaklardan edinilen bilgiler yazarın kendi ifadeleriyle metne dökülmelidir.
- Yazılara mutlaka çözünürlüğü en az 1024*768 olan öne çıkan görsel eklenmelidir.
- Yazılarda Türkçe dilbilgisi ve yazım kurallarına uyulmalıdır. Bir kavramın Türkçesi varken yabancı bir dildeki karşılığı kullanılmamalıdır. Eğer kullanma zaruriyeti varsa Türkçe karşılık veya açıklaması parantez içinde verilmelidir.
- Yazının sonunda konuyla ilgili site içerisinden ve site dışarısından bir kaynağa link verilmelidir.
4. Nasıl Yazılır?
- Menüde Üyelik sekmesinde yer alan “Yazı Gönder” seçeneğinden yeni yazı ekleyebilirsiniz.
- Başlık ve yazı metninin yer aldığı bölümleri tamamladıktan sonra öne çıkan görsel yüklemeniz gerekmektedir.
- Yazınızı tamamladıktan sonra yazınızın yayınlanması için incelemeye gönderebilirsiniz.
- Yazılar inceleme için gönderildikten sonra editör kurulu tarafından incelenir ve yayına hazırlanır veya yazara dönüt verilir.
- Menüde Üyelik sekmesinde yer alan “Hesabım” seçeneğinden “İçeriklerim” sekmesini seçerek incelemede olan yazılarınızı görebilir ve yazılarınızı düzenleyebilirsiniz.
- Yazım kurallarımız, eğitsel bloglardaki yazım kalitesinin arttırılmasını amaçladığı için herkese açıktır.
- Gelecek yorumlar doğrultusunda sürekli olarak güncellenecektir.
Yorumlar (1)