Din öğretimi ve eğitiminde kullanılacak her materyal ve hazırlanacak her konu, teknolojinin günümüzdeki araçlarına uygun olarak hazırlandığı gibi ayrıca geçmişimizle olan bağlantılarımızı da koparmamalıdır.
Nesillerin ayrılması hikâyesini biraz özetleyelim isterseniz…
Teknolojinin mihmandarı olarak bilinen ABD’de baş döndüren gelişmelerin aslında 1980’li yıllardan sonra hızlandığını söylemek yanlış olmaz. Fütürist ve Eğitimci Yazar Marc Prensky, 1980’li yıllardan önce doğanları “Dijital Göçmen”, sonra doğanları ise “Dijital Yerli” olarak nitelendirmişti ve bu ifadeler 2008 sonrasında OECD raporlarında da kullanılmaya başlanmıştı. Yine fütürist eğitimci yazar Mark McCrindle ise 2010 sonrası doğan yeni kuşağa Alfa Nesli ismini vermiş dolayısıyla Alfa Nesli, dijital dünya içinde doğduğu için düşüncelerini en kısa sürede dünya ile paylaşmayı temel bir hak olarak göreceğini ve nesiller arası geçişlerde en devrimsel kuşak kırılmasının Z Nesli ile Alfa Nesli arasında yaşanılacağı iddia etmişti. İşte bizi ilgilendiren nokta da tam burası. Yani Baby Boomer ( 1943-1960) veya X Generation (1961-1980) diye adlandırılan bir eğitimcinin, Z veya Alfa Nesli için özellikle din öğretimi konusunda verebileceklerini iyice analiz etmek gerekir mi? Zira burada yapılacak bir strateji hatası zaten çok çetrefilli ve ağır geçecek olan kuşak kırılmasından oldukça fazla etkilenebilir mi? Bu sorular aslında hala olumlu bir cevap bulabilmiş değil.
Bilgisayarı açmayı bilmeyen bir öğretmenin 3d modelleme yoluyla fütüristik çizimler yapan öğrencisinin karşındaki konumunu düşünemiyorum bile… ya siz?
Peki biraz daha halkayı geniş tutarak sorularımızı soralım ve cevaplarını da okuyucunun inisiyatifine bırakmak suretiyle belki bir kaç cümle ile kendi düşüncemizi belirtelim:
Sorular:
- “Z ve Alfa Nesli İçin Din Öğretimi Nasıl Olmalıdır?” ya da “Din eğitimcisi bu iki nesli nasıl yetiştirmelidir?”
- Dijital dünyada gözlerini açan ve yaşamı dijital olarak gören bu nesle kitabın elektronikten önceki şeklini nasıl sevdirebiliriz?
- Klavye kültürünü kalem ve yazı kültüründen önemli gören bir nesle, el kaslarının hayatının her alanında önemli olduğunu nasıl göstereceğiz?
- Şu an bu nesillerin kullandıkları dijital araçlar yoluyla eğitim ve öğretimde istenilen hedeflere ulaşmak mümkün müdür?
- Kullandıkları dijital araçların zararları ve yararları noktasında onları nasıl gerçek anlamda pratiğe dönük bir bilinçle bilinçlendirebiliriz?
Bana göre;
Din öğretimi ve eğitiminde kullanılacak her materyal ve hazırlanacak her konu, teknolojinin günümüzdeki araçlarına uygun olarak hazırlandığı gibi ayrıca geçmişimizle olan bağlantılarımızı da koparmamalıdır. Yapılacak bir faaliyet teknoloji üzerinde sürekliliği olmayan yerine göre eski teknikleri de kullandırmayı gerektiren faaliyetler olmalıdır. Sürekli akıllı tahta veya tabletler de yazı yazmayı değil de defter veya kitap üzerinde kalem ile yazmayı da ödevlendiren bir çalışma stratejisi geliştirilmeli ve hazırlanmalıdır. Yapılacak bir aktivitenin teknolojik cihazlarda sonuca ulaşıncaya kadar devam ettirilmesi bazı eski ama unutulmayan materyal kaynaklarının kullanımını unutturacağından geri dönütü yüzde yüz olumlu bir eğitim faaliyeti olmaktan çıkacaktır. Dolayısıyla verilen görevin dijital anlamdaki artıları ve eksileri bizzat gösterilmelidir. Kazanımların günümüz nesline doğru bir biçimde verilmesi için ideal bir araç olan dijital materyaller asla bir amaca dönüştürülmemelidir. Bir eğitimci veya öğretmen hele hele bir din öğretmeni dijital teknolojiye asla uzak kalmamalıdır zira günümüz nesli kendisine uzak olan eğitimciden hiçbir şekilde istifade edememektedir. Dijital teknolojiyi imkânları ve bilgileri ölçüsünde karşısındaki neslin algı seviyesine ve ihtiyaçlarına göre hazırlamalıdır. Bu onunla kuracağı bağın ilk ve en önemli aracı olacaktır.
Nesillerin Adlandırılması:
- Lost Generation (Kayıp Nesil): 1883-1900
- Greatest Generation (En Büyük Nesil): 1901-1924
- Slient Generation (Sessiz Nesil):1925-1942
- Baby Boomer (2.Dünya sonrası Nesil) :1943–1960
- X Genaration ( X Nesli) :1961-1980
- Y Generation ( Y Nesli): 1981-2000
- Z Generation ( Z Nesli): 2001-2010
- Alpha Generation ( Alfa Nesli): 2010- …
Kaynaklar:
http://www.retailler.net/alfa-jenerasyonuna-hazir-misiniz/
http://www.tuanaekmekcioglu.com/x-y-z-peki-ya-sonra/
http://www.futurizm.org/index.php/makaleler/161-dijital-duenyan-n-yerlisi-misiniz-mustafa-aykut