Hayat matematikten mi? İbaret.
Yoksa, hayatın gerçek tadı coca cola, sloganı kocaman bir yalan mı? Gerçek tat coca cola mı?
Öğrencilerin korkulu rüyası matematiğin ne faydası var. Düşünüyorumda kesirli sayılar, kümeler vs. hiç biri günlük hayatta bana hiç lazım olmadı. Okul dönemlerimde ve ondan kısa süre sonrada, hep sordum ne işime yarayacaktı. Bulmak biraz zor oldu.
Lisedeki matematik öğretmenimi anmadan yapamayacağım. Kulakları çınlasın Fikret öğretmenim, kendi yöresel şivesi ile bizlere ne çok dil döküp anlamamız için çaba sarfederdi. Zaman geldi geçti ve ben iş hayatına atıldım. İşler güçler, hele de uzun süre satış sektöründe aktif olarak çalıştım ki; bilenler bilir matematiğin tavan yaptığı yerdir. Kuruşlar hesaplanır faizler, yüzdeler, oranlar, ortalama almalar. O zaman da bir yardımcım vardı. Hesap makinesi ve işte matematik derslerinin faydası oldu mu? derseniz. Birazcık, laf aramızda çok başarılı bir öğrenci de değildim. Matematik hep sorundu benim için, iyi de bunun bir anlamı olmalıydı. Beni yıllarca neden bu şekilde bir öğrenime mecbur bıraktılar. Bana işkence olsun diye değil sanırım. Hayır, bana inat bir durum olsa, tüm öğrencilerden ne istediniz. Ben sormaya ve cevap alamamaya devam ettim. Beni destekleyenler de oldu.
Hakikaten ne işe yaradı ki onca problem çözdük. Havuzu bir yandan boşaltıp, diğer yandan dolduran mı? var. Dahası iki taraftan boşaltıp, diğer taraftan dolduran, ya da tersi. Anlamadım, yaktılar beni diye hayıflanıyorum. Ünlü Oyuncu Cem Yılmaz da gösterilerinde beni destekler şakalar yapınca, bir yüreklendim. Ama Cem Yılmaz şaka yapmış cidden şakaymış. Anladım ki öğretmenlerimin dertleri beni uğraştırmak ya da günlük hayatımda, üçgenin iç açılarını hesaplamayı bildiğim için her üçgeni gördüğümde hesaplamam değilmiş. Çevreme baktığımda, elbette geometri bilmenin avantajı ve hesaplamada faydası var. Bunlara girmeden daha başka bir şey keşfettim. Problem çözerken bize hep bir yol ve formül gösterdiler. Deneyin dediler formül aklınıza gelmedi mi şıklardan gidin vs. Ben şimdilerde eğitmenlik yapıyor ve seminerler düzenliyorum. Matematik sayesinde !
Düşünme biçimimin gelişmesine yardımcı oldular. Her problem olduğunda bana, yeni yollar denemeyi öğrettiler. Yılmadan başarmak için tecrübe ve yaşanmışlıkları kullanmayı ( formüller ) öğrettiler. Sağlamasını yapmayı öğrettiler, yaptığım planı uygularken, geri dönüp kontrol yapmam gerektiğini anladım. Dört işlemin dışında gördüğüm derslerin benim nasıl işime yaradığını gördüm.
Durumu anla
Problemin temel nedenini tesbit et
Etkili bir eylem geliştir
Problem çözülene kadar planı uygula, gerektiğinde planı değiştir.
Amacım okuldaki anılarımı paylaşmak değildi. Sevgili öğretmenlerim benim bu şekilde okumama yazmam için emek verdiniz. Bu günlerde olmam için çabanız büyük ve hakkızını asla ödeyemem. Ama bir ricam var. Lütfen! öğrencilerinize bu dersin, rakamlardan kurulu bir ders olmadığını ve bir alışkanlığın da, gelişimi için vazgeçilmez olduğunu anlatın. Hayat öyle ki ne dizilerdeki kadar; acıklı, lux, şaşalı, her şeyin yolunda gittiği ya da sihirli işlerin olduğu bir sahne. Hayat; yalnız kalabildiğin, tüm problemlerin üst üste geldiği ve acı ile tatlının bir arada yaşandığı, keyifli ama bol mücadele isteyen bir sahne. İstesek de istemesek de problemler karşımıza çıkıyor. Eğer formüller iyi biliniyorsa yada şıklardan buluyorsan ne ala Hepsi bir yana Problemi iyi okuyup anlıyorsan, çözüyorsun. Bunun için Matematik hayattır. O problemi çözmedinse, sorunu okumayı bilmiyorsun. O problemi çözerken formül kullanmadınsa, tecrübelerden ya da geçmişten faydalanamıyorsun. O problemi çözdüm demeden önce sağlaması yapmıyorsan, değişen hayat şartlarında planın eskidiğini ya da güncelliğini yitirdiğini veya değişen şartları nasıl es geçtiğini anlayamıyorsun. İşte o zaman hayatının yazılısından, sınavında zayıf alıyorsun. Enteresan ama kurtarma yazılısı, dönem sonu sınavı, sözlü not ortalamsı vs. hiç biri yok tek şansın var. Zaman öğretmenlerimiz kadar esnek ve destekçi değil. Geçip gidiyor ve aynı soru gelmiyor.
Öğrencilerimize, matematiğin bir düşünme ve hayata hazırlanmak için anahtar olduğunu, ikna edelim hem derslerimiz daha eğlenceli geçer hem de ne yaptığımızı biliriz. Yıllarca, ya bize eziyet mi? ettiler diye düşünmeyiz. Hayatın gerçek tadı coca cola falan da değilmiş. Reklam işte gerçek yaşamakmış ve matematik insanın hatının en belirgin tadıymış.