İngiliz Dili hem ana dili olan hem de ana dili olmayan kişiler tarafından konuşulan dünyada geniş mevkiye sahip bir dildir. Birleşmiş Milletler her yıl Dünya İngiliz Dili Günü’nü kutlamaktadır. Peki İngilizce Günü neden kutlanmaktadır? Birleşmiş Milletler’in resmi internet sitesinde yer alan bir rapora göre, İngiliz Dil Günü, William Shakespeare’in hem doğum hem de ölüm yıl dönümü olarak kutlanmakta ve anılmaktadır. Gün, Birleşmiş Milletlerin Küresel İletişim Departmanı tarafından 2010 yılında başlatılan bir girişimin sonucu ortaya çıkmıştır. Bu girişim, Birleşmiş Milletlerin altı resmi dili için her bir gün olarak ayrı ayrı belirlenmiştir. Birleşmiş Milletlerin dil günlerinin çok dilliliği ve kültürel çeşitliliği kutladığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple Birleşmiş Milletler genelinde altı resmi dilin hepsinin eşit kullanımını teşvik ettiği gözlemlenmektedir.
İngiliz Dili’nin tarihsel geçmişi incelenirken milattan sonraki süreci de dikkate almamız gerekmektedir. Dünyada dil aileleri yer almaktadır ve bu aileler arasında İngiliz Dili Germen dilleri arasında yer almaktadır. Milattan sonra 5. yüzyılda Kuzey Avrupa’dan Britanya adasına göç eden ve günümüzde Anglo-Sakson olarak adlandırılan Germen kabileleri tarafından kullanılmaya başlamıştır. Anglo-Saksonca dilinin İngiliz Dili olarak adlandırılması için uzun bir süreye ihtiyaç vardı. Ayrıca İngiliz Dili, Britanya adasında o yüzyıllarda konuşulan beş ayrı dilden sadece biriydi ve yerel bir dil olarak kullanılmıştır.
İngiliz Dili Günü dünyada her yıl 23 Nisan’da kutlanmaktadır. Dil gününü önemi öncesinde tarihsel bir yolculuğa çıkacak olursak İngiliz dili ilk olarak Ortaçağ İngiltere’sinin kökeninde bulunmuş ve ismini Angles’dan almıştır. O zamanlar Angles, İngiltere’ye giden, yolunu bulan ve ismini onu Baltık Denizi’ne kadar uzatan Anglia yarımadasından alan bir Batı Germen kabilesinden gelmektedir. Daha sonra İngilizcenin artık kendi başına bir dil olmadığı fakat temas kurduğu her dilin bir karışımı olduğu iddiaları yer almaktaydı.
Günün önemi ve tarihsel geçmişi bakımından İngiliz Dili, dünya genelinde ve farklı kültürler arasında egemen bir dil ve güçlü bir iletişim aracı haline gelmiştir. İngiliz Dili her geçen yıl konuşanların sayısında giderek daha fazla kazanç elde etmiştir. İngilizce, dünyadaki 195 ülkeden 67 ülkede konuşulmaktadır.
- İngiliz Dili, bu 67 ülkede ‘resmi statünün’ birincil dili olarak kabul edilmektedir.
- İngilizce’nin ikincil ‘resmi’ dil olarak konuşulduğu 27 ülke vardır.
- İngilizcede bilmediğimiz en uzun kelimelerden bazıları ve anlamları;
- Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl (“izolösin: Bilinen en büyük protein olan titinin kimyasal bileşimi olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Methionylglutaminylarginyltyrosylglutamyl (serin: Coli’nin kimyasal adı olarak Türkçeye çevrilmektedir.)
- Lopadotemachoselachogaleokranioleipsano (“pterygon: Hayali bir yemek yemeği olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Pnömonultramikroskopik silikovolkanikonyoz (“Hastalık silikozu olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Pseudopseudohypoparatroidism (“Kalıtsal bir tıbbi bozukluk olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Floccinaucinihilipilification (“Bir şeyi önemsiz olarak görme eylemi olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Antidisestablishmentarianism (“Kuruluşmaya karşı çıkmanın politik konumu olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
- Honorificabilitudinitatibus (“Onur kazanabilecek birinin durumu olarak Türkçeye çevrilmektedir.”)
Bazı bölgelerde İngiliz Dilinin de ikinci dil olarak alınması en karmaşık diller arasında olduğu düşüncesine yer verilmiştir. İngiliz Dili Günü bu nedenle tarihi, geleceği ve kendine özgü özellikleriyle kutlanmaktadır.
Kaynak;
İngilizce Dil Bilgisi, “İngilizce’nin Tarihi Nedir?”, Erişim Tarihi: 15 Mart 2021.
Jagran English, 2021 İngilizce Günü, Erişim Tarihi: 15 Nisan 2021.
BM İngilizce Günü” GAÜ’de kutlandı. https://www.kibrispostasi.com/c91-EGITIM/n250327-bm-ingilizce-gunu-gaude-kutlandi .
Sefa Sezer
İngilizce Öğretmeni