1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Ayrılık Anksiyetesi


0

Nihayet Eylül ayına girdik. Uzun ve eğlenceli bir tatilin ardından yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Peki bu süreçte öğrencileri ve velileri neler bekliyor? En sık karşılaşılan bir problem olan anksiyete nedir, bu konu üzerine neler yapılabilir birlikte değinelim.

“Çocuğum okula gitmek istemiyor. Sürekli karın ağrısından şikayet ediyor. Ne yapmalıyım?” olarak ifade ettiğiniz durum ayrılık anksiyetesi olabilir. Anksiyete bir kaygı problemidir. Kişinin içinde olduğu durumu gerçekle bağdaşmayacak şekilde algılaması ve bundan ötürü kendisini gergin hissetmesiyle beraber terleme, kasılma vb. fizyolojik tepkilerin de gözlemlenmesi halidir. Anksiyete (kaygı) günlük hayatta herkesin yaşayabileceği doğal bir durumdur. Gerek okul hayatında gerekse iş hayatında zorluklarla karşılaşabilir, kişi kendinden, olaylardan veya gelecekten endişe duyabilir.

Ayrılık anksiyetesi çoğunlukla çocuklarda gözlenen bir problemdir. Çocuğunuzun bu tür bir kaygıya kapılmasında bir çok etken söz konusudur. Çocuğunuz hassas bir yapıya sahip olabilir. Çocuğunuz okula uyum sağlayamamış olabilir. Okulun kurallarını yeterli seviyede öğrenmemiş olabilir. Öğretmeniyle ve arkadaşlarıyla doğru ve etkili bir iletişim kuramamış olabilir. Kendisinden bekleneni iyi idrak etmemiş olabilir.Sizden ayrıldığından sizin ya da kendisinin başına bir şey geleceği endişesine kapılmış olabilir ki ayrılık anksiyetesinin en temel faktörü budur. Çocuğunuz özellikle 1. sınıfsa ya da okul öncesi kademesindeyse bu durum yaşanılması olağandır. Bir çok ailenin karşılaştığı bir problemdir.

Çocuğunuz okula başladı. Sizden ayrılmak istemiyor. Bu konuda oldukça dirençli görünüyor. İş, içinden çıkılmaz bir hal aldı. Günlük rutininize de engel olmaya başladı. Bu durumda yapılacak şeyleri şöyle sıralayabiliriz; her şeyden önce sakin ve sabırlı olun. Çocuğunuzun durumu zor gözükse dahi sağlıklı bir iletişimle ve istikrarlı duruşunuzla problemin üstesinden kolayca gelebilirsiniz. Çocuğunuzu okula gönderirken kısa, net bir veda ile ayrılın. Orada öğretmeninin ve arkadaşlarının onu heyecanla bekliyor olacağını söyleyin. Okuldan dönüşte aynı saatte onu alacağınızı, onu dinlemek için merakla bekliyor olacağınızı söyleyin. Okuldan dönüşte ona “Bugün sınıfta neler yaptınız?”, “Bugün hoşuna giden bir etkinlik gerçekleşti mi?” , “Zamanın nasıl geçti?” vb. sorular sorun, onunla iletişim kurun, ona karşı ilgili olduğunuzu beden dilinizle de gösterin. Evde, okula gitme korkuları üzerine konuşmalar yapmayın. Özellikle bu durumu sık sık gündem maddesi haline getirmeyin zira onu daha da endişelendirebilir ya da ilgi çekmek isteyen bir çocuksa ona bu fırsatı verebilirsiniz. Okula gitmek istemediği için okula göndermeme davranışında bulunmayın. Aksi takdirde siz onu okula göndermeyerek onun okula gitmeme davranışı pekişecek ve amacına ulaştığını görüp sizden bunu her gün isteyecektir. Karın ağrısı vb. şikayetlerini ilk olarak doktora gösterin. Önceliğimiz tedbirli olmak ancak bulgularda bir problem çıkmadıysa basit bir anksiyete problemiyle karşı karşıyasınız demektir. Üst kademelerde bu durum daha az görülmektedir. Çocuğunuz ortaokul ve üzeri kademedeyse ve halen okula gitmeme probleminiz varsa bir uzmanla görüşmekte fayda var. Durum daha ciddi olabilir.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.