1. Anasayfa
  2. Mesleki Eğitim

Sınıf Ortamında 3 Saygısız Öğrenci Davranışına 3 Çözüm

Sınıf Ortamında 3 Saygısız Öğrenci Davranışına 3 Çözüm
0

Öğretmenlik, bana göre çok anlamlı ve güzel bir meslektir, ama bazen, işler biraz çığırından çıkabilir. Özellikle ilk ve ortaokullarda artışta olan saygısız davranışlar, öğretmenlerin moralini düşürüyor ve sınıfı kaosa sürüklüyor. Sınıf

Bu davranışlarda yaşanan artış, aslında çoğunluk olarak öğretmenlerin çağa uydurmaya çalıştığı kural ve kısıtlamalardan kaynaklıdır, ki bu aslında hem öğrenci hem öğretmen için faydalı olması beklenen bir düzenlemedir, ama bunun yerine öğretmenler için istenmeyen sonuçlar doğurmuştur.

Öğrencilerin bu uygun olmayan davranışları ağırlıklı olarak, sınıfta odaklanma eksikliği, öğretmenin dediklerini duymazdan gelme ve hatta şiddet dili ve hareketlerine başvurmaktan oluşur. Neyse ki, bu davranışlarla başa çıkmanın etkili yolları var ve bunlar sayesinde bir sınıfı hem daha huzurlu ve saygılı bir ortama hem de eğlenceli ve pozitif bir alana dönüştürebiliriz.

Dikkat Eksikliği

Sınıfta ciddilik düzeyi en az olan davranıştan başlayalım, dikkat eksikliği. Öğrenciler anlattığınız derse birkaç sebepten dolayı odaklanmaz. İlk olarak, günümüzde okul sonrası özel ders kavramı oldukça yaygınlaştığı için, birçok öğrenci okulda öğrendiği bilgilerin aslında çok daha önündedir, ki bu da onların okulu çok kolay ve sıkıcı görmesine sebep olur. Ayrıca, bazı öğrenciler önemsiz gördükleri bir derste bulunuyorlarsa, o ders ile ilgilenmek yerine diğer derslerin ödevlerini, etkinliklerini vs. yapmaya meyillidir. Diğer sebepler ise gece geç yatma kavramı özellikle lise dönemlerinde yaygınlaştığı için okulda çok uykulu olmaları olabilir.

E o zaman biz öğretmenler ne yapabiliriz ki? Sınıf ortamındaki iyi davranışları ödüllendirmek için bir ‘’check list’’ oluşturabiliriz, ki böylece pozitif yapılandırma kuramını kullanırız. Normalde öğretmenler kötü davranışları cezalandırır. Ancak bana göre tam tersini yapmak daha etkilidir. Bu günlerde öğrenciler akademik başarılarına karşı çok daha hassas. Eğer öğretmenler güzel davranışları için öğrencileri ödüllendirirse, diğerleri de ödül alabilmek için aynı davranışları sergilemeye meyilli olacaklardır.(Not: ödülden kastım somut bir ödül de olabilir, ekstra bir not olabilir vs.)

Öğretmeni görmezden gelmek

İkinci davranışımız, öğrencilerin sınıftaki öğretmeni görmezlikten gelmesi. Bundan kasıt öğretmenin dediklerini dinlememeleri ve istedikleri gibi davranmaları. Bugünlerde bazı öğrenciler, öğretmenlerinin kendilerine karşı hiçbir gücü olmadığını düşünüyorlar. Öğretmenlerin onlara sürekli karışan bir gürültü olduğuna inanıyorlar. Bu saygısızca davranışına yönelik çözümün, öğretmenlerin bu öğrencilere daha fazla ilgi ve dikkat yöneltmesi ile çözüleceği kanaatindeyim. Öğrencilerin öğretmeni görmezlikten gelmelerinin bir sebebi de öğretmenlerin dikkatini ve ilgisini çekmek istediklerinden kaynaklanır. Bu yüzden onlarla daha çok konuşmaya çalışın ve içlerindeki iyiyi açığa çıkartmak için ne istediklerini anlamaya çalışın.

Şiddet

Sonuncu ve en ciddi problemimiz, şiddet. Son zamanlarda Türkiye’de, özellikle endüstri meslek liselerinde,(istatistiklere göre)  öğrencilerden gelen şiddet davranışlarında bir artış var. Şiddete yönelimli davranışları olan öğrenciler sadece diğer öğrencilere değil aynı zamanda öğretmenlere de çatabiliyor. Bu şiddetli davranışlardan kastettiğim sözlü şiddet, fiziksel şiddet ve hatta cinsel tacize kadar bile giden vakalar var. En sonuncu Türkiye’de fazla olmasa da Asya ülkelerinde ciddi bir sorun. Fiziksel şiddet, ABD civarında yaygın. Bu uygunsuz davranışlar artık sadece öğretmenler tarafından çözülmemeli. Bu kötü davranışları çözebilmenin tek yolunun kanundan geçtiğine inanıyorum. Ancak, öğrenciler genellikle reşit olmadığı için, düzgün bir biçimde cezalandırılmıyorlar. Diğer ülkelere nazaran, Türkiye’de bu tür davranışlar için caydırıcı uygulamalar yaygın değil. Umarım ileride Türkiye okullarda neler olup bittiğine biraz daha yönelir ve hem öğrencilere hem öğretmenlere karşı kabul edilemez olan bu davranışlara uygun bir önlem alabilir.

Evet, sınıfta karşılaşabileceğiniz üç uygunsuz davranışa örnek verdim. Umarım yakın gelecekte bu davranışların hiçbiri öğrencileri ve öğretmenleri etkilemez. Hepimiz, sınıfta otoritenin öğretmende olduğu, mutlu bir sınıf ortamı yaratmaya çalışalım.

Facebook Yorumları

İzmirde İngilizce Öğretmeniyim. Hayatım boyunca eğitimin bitmeyen bir şey olduğunu ve kendimizi eğitime adamanın önemini yaymaya çalışan birisiyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.