1. Anasayfa
  2. PDR

Öğretmen Seçiminde Mülakat Niçin Kaldırılmalıdır?

Öğretmen Seçiminde Mülakat Niçin Kaldırılmalıdır?
0

Kimler Öğretmen Olamaz: Öğretmen olmak için çok önemli kişisel özellikler ve yeterliliklere sahip olmak gerekmektedir. MEB tarafından belirlenen branşlardan olmak üzere lisans eğitimini tamamlayan ve pedagojik formasyon alan kişiler öğretmen olmak için gerekli sınavları başardığı taktirde öğretmen olabilir.

Peki yalnızca okul bitirmek öğretmen olarak atanabilmek için yeterli midir? Elbette yeterli değildir. Peki kimler öğretmen olamaz? Konuşma becerisi olmayanlar ve kendisini konuşarak ifade edemeyenler öğretmen olamaz. Çünkü öğretmen düşüncelerini konuşarak ifade eder. Bu nedenle öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce bir konuşma terapistinden öğretmen olabilir raporu almasında yarar vardır.

Sabırsız olanlar ve bu nedenle çocukların ve gençlerin tavır ve davranışlarına tahammül edemediği için şiddete başvuranlar öğretmen olamaz. Bu bakımdan öğretmenliğe başlayacak kişilerin duygusal zekâ (EQ) bakımından bir teste tabi tutulmasında yarar vardır. Çünkü duygusal zekâsı zayıf olanlar aynı zamanda empati kuramaz. Empati kuramayan öğretmen öğrenciyi de öğrenci velilerini de anlayamaz. Duygusal körlük dediğimiz başta kendi duygularını tanımayan ve başkalarının duygularını anlayamayan kişiler öğretmen olamaz.

İletişim becerisi zayıf olan insanlarla anlaşamayanlar, içine kapanık olup insanlarla iletişim kuramayanlar öğretmen olamaz. Paylaşmasını bilmeyenler ve aşırı cimri olanlar öğretmen olamaz. Çünkü cimri kişi bazen bilgisini hatta günahını bile satmayacak kadar kıskanç olabilir. Kaldı ki bilgisini cömertçe verebilsin. İyilik yapmasını bilmeyenler öğretmen olamaz. İyilik insani bir meziyettir. İyilik yapmak bir öğretmenin en mümeyyiz vasfı olmalıdır. Hal böyle iken iyilik yapamayan insanlar öğretmen olamaz ve olamamalıdır. Kıskanç insanlar öğretmen olmamalıdır.

Kıskanç bir kişinin verici olması ve paylaşması zordur. Bu nedenle kıskanç insanlar paylaşmayı öğrenmedikçe öğretmen olmamalıdır. Ahlaki erdemlere sahip olmayanlar yani eline, diline ve beline hâkim olamayanlar öğretmen olmamalıdır. Suça meyli olan, sabıkası olan ve teröre bulaşmış olanlar öğretmen olamaz ve olmamalıdır. Psikolojik hastalığı olanlar öğretmen olamaz ve olmamalıdır. Bu yönüyle her bir öğretmen adayı psikolojik sağlamlık ve dayanıklılık testinden geçirilmelidir. Bu testten geçer rapor alamayanlar öğretmen olamamalıdır.

Ayrımcılık ve bölücülük yapanlar, insan sevgisinden mahrum olanlar hatta bitkileri ve hayvanları sevmeyenler öğretmen olmamalıdır. Gönüllülük ve karşılıksız vermenin ne demek olduğunu bilmeyenler öğretmen olmamalıdır. Öğrencisinin canını, malını ve namusunu kendi canı, malı ve namusu gibi kabul etmeyenler öğretmen olamaz ve olmamalıdır. Öğretmen olmamayı gerektirecek bu kadar özellik varken kısa bir mülakatla öğretmen olunup olunamayacağına karar verilemeyeceği için mülakat uygulamasından vazgeçilerek yukarıda saydığımız her bir konu başlığı hakkında uzman görüşü ve raporu alınmalıdır.

Mülakat yerine de stajyer öğretmenlik süresi en az 2 yıla çıkarılmalıdır. Böylece öğretmen olamayacak kadar yetersiz olan öğretmen adaylarının adaylıkları danışman öğretmen, okul müdürü, müfettiş ve okuldaki bütün farklı sendika temsilcisi öğretmenlerin her birinin görüşü ve imzası alınarak kaldırılmalı ve öğretmenliğe başlatılmalıdır. Bu gerekçeler ışığında öğretmenlik mesleğine başlatılmak için mülakat kaldırılmalıdır. Çünkü basit bir mülakat yapmakla bir öğretmen adayını etraflıca tanımak neredeyse imkansızdır.

Dr. Nadir Çomak

Facebook Yorumları

1966 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Nadir Çomak, Atatürk üniversitesinde coğrafya (1988) ve sosyoloji (2021) bölümlerini bitirdi. Coğrafya eğitimi alanında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini (1993), Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde doktora eğitimini (1998) tamamladı. Üsküdar Üniversitesinde Aile Danışmanlığı sertifika programını (2020) bitirdi. İstanbul üniversitesinde çocuk gelişimi bölümünde 3. Lisans eğitimini ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümünde 2. Doktora eğitimini sürdürüyor. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında öğretmen, yönetici, editör, proje koordinatörü, kitap inceleme uzmanı olarak çalıştı. Farklı üniversitelerde araştırma görevlisi, öğretim üyesi ve daire başkanlığı ve yerel yönetimlerde yöneticilik görevlerinde bulundu. Özel yayınevlerinde yazarlık ve editörlük görevlerinde bulundu. Yurt genelindeki birçok resmi ve özel kurumda eğitim seminerleri verdi ve arama konferansı moderatörlüğü yaptı. Coğrafya eğitimi, okul öncesi eğitimi ve aile eğitimi, öğretmen eğitimi ve kişisel gelişim alanında yayınlanmış kitapları ve makaleleri ve sempozyum bildirileri bulunan Çomak evli ve dört çocuk babasıdır. Yayınlanmış Kitapları: Evimizdeki Elmaslar, Öğrenen Aile, İklim Oluşturan Öğretmen, Mazeret Yok (Gülhane Yayınları), Üstün Yetenekliler Kulübü (Foliant Yayınevi). Verdiği Seminerler:İklim Oluşturan öğrenen Lider Öğretmen, "Mazeret Yok": Sen de Başarabilirsin, Kendini Keşfet ve Kariyerini Planla, Öğrenen Mutlu Aile Olmak

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Şule Erk

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.