1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Beklenen Büyük Gün Geldi “LGS Tercihleri Başlıyor”

Beklenen Büyük Gün Geldi “LGS Tercihleri Başlıyor”
0

8. Sınıf öğrenci ve velilerin sabırsızlıkla tüm yıl boyunca beklediği tercih günü geldi çattı.  LGS tercih işlemleri 01-12 Temmuz 2019 tarihleri arasında yapılacak. Peki, tercih yaparken nelere dikkat edilmelidir? Hepimizin çok iyi bildiği üzre lise tercih süreci uzun soluklu bir koşturmaca olacak. İlk hafta yerleşen mutlu azınlığının oranı ne yazık ki genel içersin de küçük bir pay oluşturacak. Bunda bir çok farklı etmen söz konusu. Tercihlerin belli kurumlar üzerine yoğunlaşmasından tutunda Meslek ve İmam Hatip Liselerine karşı istenen talebin oluşmamasına kadar. Sonuçta uzun yıllar boyunca öğrencilerimiz hedefledikleri okullara kayıt yaptırmak için çalıştılar, emek harcadılar. Bu sabahtan itibaren süreçte yeni bir aşamaya geçmiş olacağız. Bu yıl tercih sürecinde velilerimizi bekleyen onlarca sıkıntı içerisinde bir kaç konu öne çıkmakta. Bu gün sizlerle bu birkaç farklı noktayı konuşup sizlerin dikkatini bu noktalara çekmek istiyorum.

Öncelikle okul türlerini ve kontenjanları isterseniz hatırlayalım.

| Eğitim Her Yerde

Merkezi Sınav Ekranı Yerel Tercih Sonrası Açılacak.

Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır..

Problem 1

2019 LGS sınavında tüm soruları doğru yaparak 500 tam puan alan öğrenci sayısı 565 oldu. 66 farklı ilden 565 şampiyon çıktı. Ülkemizdeki en yüksek puanla öğrenci alan Galatasaray Lisesi’nin kontenjanı ise 100 öğrenci… İstanbul’da ikamet edip tam puan öğrenci sayısı 118 yani sınav şampiyonları çocuklarımızdan İstanbul’da ikamet eden en az 18 tanesi  Galatasaray’a giremeyecek. Ne yazık ki sınavın eleyici özelliği bu nedenle şu an için iptal.  Dikkat ederseniz tam puan alan 565 sınav şampiyonu öğrencimiz Galatasaray Lisesi tercihi yaparsa ihtimalini konuşmuyoruz.

Problem 2

Diğer bir dikkat edilesi konu ise bu sene mezun olan öğrenciler eğer hazırlık sınıfı olan bir okul tercih edip bu kuruma kayıt hakkı kazanırlarsa yeni lise modeli ile eğitim alacaklar eğer hazırlık okumazlar ise var olan lise modeli ile devam edecekler. Şimdi bir çok velimizin ne var bunda gelecek sene oda değişebilir dediğini tahmin ediyorum. Tabi ki itirazlarında haklılık payları yok değil. Bu kadar fazla sistem değişimin olduğu, her yıl yeni bir uygulamanın konuşulduğu ülkemizde uzun vadeli planlara ister istemez şüphe ile bakmakta haklıyız. Yinede velilerimize bu hatırlatmayı yapmamız gerektiğini düşünmekteyiz. Her İki model birbirinden farklı özelliklere sahip. Anne-babaların ve öğrencilerin gelecek planlarını yaparken bu noktaya dikkat etmelerini gerçekten oldukça önemli.

Konuya tam hakim olmayan velilerimiz için biraz daha açıklama yapmamız gerekirse, MEB almış olduğu kararla yeni lise modeli 2020-2021 yılında uygulamaya konulacak. Bu sene hazırlık okuyan bir öğrenci 2020 -2021 yılında 9.sınıf öğrencisi olacak ve eğitim gördüğü 4 yıl boyunca ders saatleri, ders seçimleri, uygulama modelleri yeni sisteme göre olacak. Hazırlık okumayan bir öğrenci ise var olan sistem ile devam edecek. Bu iki model arasında tercih yapma durumu sadece bir kez tercih hakkı olacak  ve bu sene olacak.

Hazırlık sınıfı okuyacak öğrencilerin veya hazırlık sınıfı olan okullara puanı uygun olan öğrencilerin gerek özel okullarda, gerek devlet okullarında tercih yaparken bu hususu göz önünde bulundurmaları gerekmekte..

Son Hatırlatma

01-12 Temmuz 2019 tarihlerinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonları tarafından talep eden öğrencilere tercih danışmanlığı hizmeti verilecektir..

Facebook Yorumları

Süreç geliştirme, iş ve sistem analizi uzmanı olan Mitat ÖZDER, 30 Ağustos 1971 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Sırasıyla Kadırga İlköğretim Okulu, Mahmut Paşa Orta Okulu ve Vefa Lisesinde İlkokul,ortaokul ve lise öğrenimlerini tamamladı. Üniversite tercihini İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünü olarak yapan yazarımız halen Erzurum Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi görmektedir. Okyanus Akademi ve Elmi Akademi kurucusu tüm Türkiye genelinde yapılan anaokulu ve ilkokul öğrencilerin katıldığı "Sende Bir Oyuncak Tasarlarmısın" adlı yarışmanın fikir mimarı ve düzenleyicisi olan Mitat Özder, lise yıllarında başladığı amatör yazarlığa devam etmekte aynı zamanda profesyonel öğrenci koçu, kariyer gelişim uzamanı olarak kişisel bloğunda yazılar yayınlamaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.