Geçtiğimiz günlerde KODA & Mektepp iş birliği ile gerçekleştirilen Köy Okulları Değişim Ağı Etkinlik Yazma Çalıştayı’na katılma fırsatı buldum. Gönüllülük çerçevesi üzerinde gün içerisinde köylerde bulunan birleştirilmiş sınıflı okullar için etkinlik yazma üzerinde farklı branşlardaki öğretmenlerle etkileşimde bulunduk. Etkinlik başlangıcında KODA ve etkinlik yazma üzerine yapılan sunumlarda çeşitli bilgiler edindik. Sunumlarda KODA tarafından köy öğretmenlerine eğitimler veriliyor oldugundan ve öğretmen topluluklarının Diyarbakır/Çınar ve Şanlıurfa/Harran’da devam ettiğinden, üniversite iş birlikleriyle çocuk atölyeleri gerçekleştirildiğinden bahsedildi. Aynı zamanda içerik geliştirme tarafında da köy okulu öğretmenleri için bir başucu kitabı yazıldığı ve birleştirilmiş sınıflı köy okulları için etkinlik örnekleri içeren bir kitap yazımı aşamasında oldukları ve bu çalıştayın amacının Narköy’de yapılacak olan çalıştay için temel oluşturacağı aktarıldı.
Çalıştayın yapılmasına destek veren “Öğretmenler için, Öğretmenler eliyle” sloganı ile yola çıkan Mektepp, “Küresel Kalkınma Hedefleri – Nitelikli Eğitim” alanında çalışan bir sosyal girişimdir.
Mektepp platformu, Türkiye genelinden yüzlerce öğretmenin desteği ile oluşmuş ve büyümeye devam eden bir kitlesel paylaşım platformudur. Tamamen ücretsiz bir paylaşım alanı olan Mektepp’e bütün öğretmenler ücretsiz bir şekilde üye olarak içeriklerini Türkiye’nin dört bir yanında eğitim veren yüzlerce öğretmen ile paylaşabilir.
Mektepp projesinin arkasında çoğunluğu öğretmenlerden oluşan genç ve dinamik bir ekip olmakla birlikte, platformda bulunan ve içerikleri ile Mektepp platformunun zenginleşmesine katkı sağlayan bütün öğretmenler bu projenin bir parçasını oluşturmaktadır.
Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) fikri ise çoğu zaman yoksunluklarıyla gündeme gelen köy okullarının, aslında hayalimizdeki eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin dört bir yanındaki köylerde çalışan idealist öğretmenler, eşit eğitimin gücüne inanan eğitmenler, değişime inancı tam eğitim gönüllüleri olarak bir araya gelmiştir.
Aktif olarak devam eden projeler;
-Köy Öğretmenleri Projesi: Köy Öğretmenleri Projesi kapsamda gerçekleştirilen öğretmen toplulukları, çocuk atölyeleri, içerik geliştirme gibi üç ana faaliyet bulunuyor.
-Gönüllü Destek Ağı: Şanlıurfa-Harran’da görev yapan köy okulu öğretmenlerini desteklemek için Harran’daki köylerde görev yapan öğretmenlerle etkileşime geçerek öğretmenlerin ihtiyaç duydukları konularda onlara destek olmayı ve çocukları çeşitli atölyelerle buluşturmayı hedeflemektedir.
-Birleştirilmiş Sınıflar: Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler Projesi, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde, Şanlıurfa-Harran bölgesindeki köy okulu öğretmenlerini güçlendirmek için, Sabancı Vakfı Hibesiyle desteklenmiştir.
Köy okulları öğretmenleri için kitap projeleri;
Köy Öğretmeninin Başucu Kitabı; Okul devamsızlıklarını azaltma, okula aidiyeti artırma, çocuklar arasındaki uyumu artırma, köy halkıyla iletişim, köyde yaşam vb. konularda öğretmenlere tavsiyelerden ve örnek uygulamalardan oluşan bir başucu kitabıdır.
Birleştirilmiş Sınıflı Köy Okulları İçin Etkinlik Kitabı ise, birleştirilmiş sınıflı köy okullarındaki ders kazanımlarının (MEB) disiplinler arası etkinlikler ile işlenmesine aracılık edebilecek disiplinler arası günlük planların bulunduğu bir kaynak kitaptır.
Geçmiş yıllarda yapılan bazı çalışmalar;
-Şanlıurfa/Harran “Birleştirilmiş Sınıflar için Birleşmiş Öğretmenler Projesi”
-Bayburt/Merkez “Kırsalda Kaliteli Eğitim Projesi”
-Sivas/Gürün “Çocuk Atölyeleri ve Öğretmen Buluşmaları”
-İstanbul/Beykoz “Çocuk Atölyeleri”
-Samsun/Ayvacık “Çocuk Atölyeleri ve Öğretmen Buluşmaları”
-Kastamonu/Cide “Çocuk Atölyeleri ve Öğretmen Buluşmaları”
-Muş/Merkez “Çocuk Atölyeleri ve Öğretmen Buluşmaları”
Birleştirilmiş sınıflı okullar için yazılacak etkinliklerde yurt dışında da örnek uygulamaları olan ”3H modeli” üzerinde çalıştık. 3H modeli ile yazılan etkinlikler Hand (Fiziksel), Heart (Duygusal) ve Head (Düşünsel) alanı kapsaması gerekmektedir. Modelin amacı; fiziksel, ruhsal ve düşünsel açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmektir. Sunulan modele temel teşkil edecek dönüştürücü deneyimin yapısı Dewey’in pragmatik estetiğine ve öğrenmenin öğrenicinin günlük yaşamına ve deneyimine uygulanmasına dayanır (Parrish, 2010, Puge ve Girod, 2007, Wong, 2007). Öğrenme, okul deneyimlerini zenginleştirme ve canlandırma potansiyeline sahiptir ve günlük deneyimin dönüşümüne yol açabilecek estetik memnuniyet sağlar (Puge ve Girod, 2007). Tecrübe Olarak Sanatta Dewey (1934), bir insanın dünya ile olan ilişkisini değiştirebilecek bir deneyimin zenginleştirilme olasılığını, yeni bir görme biçimini, dünyaya dönüşen yeni bir yolunu anlatıyor.
Sipos ve diğerleri (2008) sürdürülebilirlik eğitimini baş, el ve kalbin örgütlenme ilkesi yoluyla dönüştürücü öğrenme ile açıkça ilişkilendirmiştir. Bu örgütlenme ilkesinin kökleri Orr’un (1992) sürdürülebilirlik için eğitime nasıl yaklaşılacağının açıklamasında bulunabilir. Böyle bir yaklaşımın sadece disiplinleri değil aynı zamanda zekâ, duygu ve bedenle bütünleştiğini iddia ediyor. Orr (1992), eğitimin anlam ve değerin nasıl yaratılacağına ilişkin uygulama ve düzenlemeleri içerecek şekilde içerik veya resmi bilginin ötesine geçmesi gerektiğini iddia etmektedir. Sipos ve diğerleri (2008) çerçevesinde, akademik çalışma, ekolojik ve sürdürülebilirlik kavramlarının sorgulanması ve anlaşılması yoluyla bilişsel alanın ilgisini çekmektedir. Eller, pratik beceri geliştirmeyi ve inşaat, dikim, resim vb. Fiziksel işleri öğrenmek için psikomotor alanın çıkarılmasına atıfta bulunur. Kalp, duygulanımsal alanın davranışa dönüştürülen değer ve tutum oluşturmada etkinleştirilmesini ifade eder (Sipos et al., 2008).
3H modeli örnek çalışmalar;
FİZİKSEL | DUYGUSAL | BİLİŞSEL |
Adımlama | Kille rakam yapma | Sorular sorma |
Zıplama | Renklerle rakam | Kısa metinler yazma |
Koşma | Boyama | |
Ayakla tempo | Müzikle tempo tutma | |
El çırpma | Öykü oluşturma |
Son olarak Mektepp girişiminin geliştirmiş olduğu öğretmen oyununu ile de tanışma fırsatı buldum. Okullarda öğretmenlerin seminer dönemlerinde kullanabileceği oldukça eğlenceli bir oyundu.
Öğretmen Oyunu Nedir?
Öğretmen oyunu, öğretmenlerin eğlenerek birbirleri ile keyifli vakit geçirebilmesi adına geliştirilmiş bir kutu oyunudur. 50 adet soru ve 200 adet cevap kartından oluşan bu oyun, öğretmenlerin günlük hayatta karşılaştığı durumları esprili bir dille ele alır. Sorulara en komik cevapları veren kişinin kazandığı bu oyun, branş ve seviyeden bağımsız olarak tüm öğretmenlerin keyif alabilmesi için tasarlanmıştır.
Kaynakça
Parrish, P. E. (2009). Aesthetic principles for instructional design. Educational Technology Research Development, 57, 511-528. doi 10.1007/s11423-007-9060-7
Puge, K. J., Linnenbrink-Garcia, L., Koskey, K. L. K., Stewart, V. C., & Manzey (2010). Motivation, learning, and transformative experience: A study of deep engagement in science. Science Education, 94, 1-28.
Orr, D. (1992). Ecological literacy: Education for a post modern world. Albany, NY: State University of New York.
Sipos, Y., Battisti, B., & Grimm, K. (2008). Achieving transformative sustainability learning: Engaging head, hands and heart. International Journal of Sustainability in Higher Education, 9, 68-86.
Wong, D. (2007). Beyond control and rationality: Dewey, aesthetics, motivation, and educative experiences. Teachers College Record, 109, 192-220.