Bir öğretmenin dersi için en iyi hazırlıklarına rağmen, karmaşık bir sınıf ortamı öğrencileri öğrenmekten alıkoyabilir. Sınıfta çok fazla görsel rahatsız edici olabilir ya da sınıf duvar renginin ruh hali üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Sınıf ortamında bulunan bu unsurlar, öğrencinin akademik performansını olumlu veya olumsuz yönde etkileyebilir. Bu genel ifade ışığın, mekanın ve oda düzeninin bir öğrencinin refahı üzerindeki fiziksel ve duygusal açıdan kritik etkisi üzerine artan araştırmalar ile desteklenmektedir. Edelstein’e göre “Herhangi bir mimari ortamın özellikleri, stres, duygu ve hafızada yer alan bazı beyin süreçlerini etkileyebilir” ( Edelstein, 2009 ). Başka bir deyişle, bir ortamda ne kadar çok görsel olursa, o kadar çok öğrencinin beyninin odaklanmasına dikkat çekmek için rekabet gerekir.
Sınıfta Renk
Sınıfın rengi ayrıca öğrencileri uyarabilir. Bu çevresel unsur her zaman öğretmenin kontrolü altında olmayabilir, ancak öğretmenlerin yapabileceği bazı örnekler vardır. Örneğin, kırmızı ve turuncu renkler, öğrenciler üzerinde olumsuz etkide bulunur ve bu da gergin ve rahatsız olmalarını sağlar. Buna karşılık, mavi ve yeşil renkler sakinleştirici renklerdir.
Aynı zamanda bir ortamın rengi çocukları yaşa göre farklı etkiler. Beş yaşın altındaki küçük çocuklar, sarı gibi parlak renkler ile daha üretken olabilir. Özellikle lise öğrencileri, daha az stresli ve rahatsız edici olan mavi ve yeşilin açık tonlarında boyanmış odalarda daha iyi çalışırlar.
“Rengin içine yapılan bilimsel araştırma kapsamlı ve renk, çocukların ruh hallerini, zihinsel açıklığı ve enerji seviyelerini etkileyebilir” (Englebrecht, 2003). Kısacası uygun renk tasarımı çalışmaya elverişli ortamların yaratılmasında, fiziksel ve zihinsel sağlığın geliştirilmesinde önemlidir.
Alternatif olarak, renksiz duvarlar da bir sorun olabilir. Renksiz ve zayıf ışıklı sınıflar sıkıcı ya da cansız olarak kabul edilir ve sıkıcı bir sınıf, öğrencilerin öğrenmeye itiraz etmelerine ve ilgisiz olmalarına neden olabilir.
Doğal ışık
Bir odadaki doğal güneş ışığını azaltan veya filtreleyen herhangi bir renk, insanların kendilerini uykulu ve cansız hissetmelerini bile sağlayabilir (Hathaway, 1987 ). Doğal ışığın sağlık ve ruh hali üzerindeki faydalı etkilerine işaret eden çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Bir tıbbi çalışmaya göre doğal bir manzaraya erişen hastaların hastanede kalış sürelerinin daha kısa olduğunu ve bir tuğla binaya bakan pencerelere sahip olan hastalardan daha az miktarda ağrı kesiciye ihtiyaç duydukları belirtilmektedir.
Öğrencilerin Fikir Belirtmesine İzin Vermek
- Bu afiş, tabela veya serginin amacı nedir?
- Bu posterler, işaretler veya eserler öğrencinin öğrenmesini destekliyor mu?
- Posterler, işaretler veya görüntüler sınıfta öğrenilen ile paralel mi?
- Öğrenciler sınıfın dekorasyonuna katkıda buldular mı?