1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Sloganlarda Mesleki Eğitim

Sloganlarda Mesleki Eğitim
0

Slogan kelimesini Türk Dil Kurumu sözlüğü; “Bir düşünceyi kolay hatırlanıp tekrarlanabilir bir biçimde ifade eden kısa, çarpıcı söz, motto ve kimlik. Topluluk, örgüt, kurum veya kuruluşun amaç ve araçlarını özlü bir biçimde tanımlayan deyiş veya söz.” olarak açıklamaktadır. Motto, İtalyanca bir kelime olarak özdeyiş ve slogana karşılık gelmektedir. Bir konu hakkında belli bir düşünce biçimine sahip olmamız da bir mottomuz olduğu anlamına gelmektedir. Bir hayat görüşü veya düşünce biçimimiz bizim kişilere, olaylara ve hayata karşı mottomuzu ifade eder. Yani mottomuz aslında bizim bir anlamda felsefemizdir denilebilir.

Slogan deyince akla siyasi gösteri ve mitinglerde topluluğu duygusal bir havaya sokmak için özel seçilmiş kelime ve cümleler hatıra geliyor. Yine radyo ve televizyon reklamlarında ürün veya hizmetlerin pazarlanmasında akılda kalıcı kısa ama özlü vurucu kelimelerden oluşan kısa cümleler kullanıldığını biliyoruz. Mesela bir sloganı duyduğunuzda hemen bir markaya ait bir ürün aklınıza geliyor. Sloganla marka-ürün arasında bir bağ kurulmuş oluyor. Bir anlamda tüketiciyle-üretici/pazarlayan arasında bir etkileşim amaçlanıyor. Bu durumu eğitime uyarlasak nasıl olabilir? Nedense eğitimde slogan türü cümleler fazlaca kullanılmaz. Slogan, bir anlamda meydan okuma, iddialı bir söylem, reklam içeren metinler olduğu için mi? Eğitimin genel olarak bir kamu hizmeti olarak devlet eliyle sunulması rekabet veya kar amacı gütmemesi slogan kullanımına engel midir?

Günümüzde yoğun kullanmaya başladığımız sosyal medya araçlarında da aslında kısa cümleler kullanma zorunluluğu, sonucunda biraz slogan tarzı ifadeler ortaya çıkarmaktadır. Her kısa cümle slogan kabul edilemez. Slogan olabilmesi için birazda kafiye olup söylenmesi ve hatırlanması kolay olmalıdır. Öte yandan geleceğe yönelik bir ümit ve vaat içermelidir. Orijinal, inanılır, olumlu duygular çağrıştıran, sade-anlaşılabilir ve etkili olmalıdır. Kulağa hoş gelip, eğlenceli ve merak uyandırıcı olmalıdır. Bir lastik firmasının “kontrolsüz güç, güç değildir” buna örnek gösterilebilir. Sloganlar görüntü, ses ve efektlerle daha güçlü hale gelmektedir.

Mesleki eğitim ve slogan deyince önce aklımıza “sanat altın bileziktir” atasözümüz ardından “meslek lisesi memleket meselesi” gelmektedir. Mesleki eğitime ve kurumlarına bakışın ve algının olumlu yönde artırılması için öncelikle konunun gündemde olması, hatırlanabilir, çarpıcı özlü söz ve deyişlerle yani güzel sloganlarla hatırlanması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında mesleki eğitim için yeni sloganlar üreterek ve paylaşarak sürekli hatırlanmasını sağlamak mümkün olabilir. Bunlara örnek olarak verebileceğim duyduğum, literatürde rastladığım, not alıp biriktirdiğim, ilk aklıma gelen ve hatırladıklarım aşağıdakilerdir.

 Büyük Türkiye olmanın yolu üretip satabilmek, bunun yolu da meslek lisesinde meslek sahibi olmaktan geçiyor…
 Diploma için değil geleceğimiz için mesleki eğitim…
 Diploma yanında beceri ve nitelik kazandım ve özgüvenime kavuştur.
 Dünyanın neresinde olursan ol, mesleğin varsa korkma yalnız ve çaresiz değilsin!
 Farkımız, mesleğimizdir…
 Geleceğim, mesleki eğitimde…
 Geleceğimizin başladığı yer, mesleki eğitim…
 Güçlü Türkiye için mesleki eğitim…
 Hem lisede okuyor, hem meslek öğreniyor, hem de kazanıyorum…
 Her bireyin başarıyla yaparak mutlu olacağı bir meslek mutlaka vardır…
 İçinizdeki yeteneği keşfedin, mesleğinizi seçin, geleceğiniz aydınlık olsun…
 İş arayan değil aranan değerli olmak için meslek eğitim…
 İş arayan değil, iş kuran güçlü birey olmak için mesleki eğitim…
 İş dünyası bekle, mesleğimi öğrenip geliyorum…
 Karar ver, sen de meslek liseli ol, altın bileziğin olsun…
 Mesleğe adım atın, geleceğinize güzel bir sayfa açın…
 Mesleğe atılan her adımla geleceğe yeni bir sayfa açılır…
 Mesleği olan aramaz, aranır, ararlar…
 Mesleği olan bireyler, ülkeleri için en yük ekonomik değerdir…
 Mesleğim emeğim ve eserimdir, getirisi alın terim ve ekmeğimdir…
 Mesleğin altın bileziğindir kolunda, koş çabala, meslek lisesi yolunda!
 Mesleğin varsa; işin, aşın, evin, eşin ve mutlu bir geleceğin vardır…
 Mesleğini sen seç, seçilme! Geleceğini gör, ezilme!
 Mesleğiniz geleceğiniz ve hayatınızdır…
 Meslek liseliysen hayatta bir adım öndesin demektir…
 Meslek lisesi, “memleket ve gelecek meselesidir”…
 Meslek sahibi, her zaman kazanır…
 Mesleki eğitim alan; bir adım önde başlar her zaman…
 Mesleki eğitim emektir, geleceği görmektir…
 Mesleki eğitim hayata erken atılan ilk adımdır…
 Mesleki eğitim sadece bireylerin değil, ülkelerin geleceğidir…
 Mesleki eğitim, hayata açılan güvenli bir kapıdır…
 Mesleki eğitime el ver, geleceğine yön ver…
 Mesleki eğitimle birey, ayakları üzerinde durarak, iş deneyimiyle ömür boyu kazanıma sahip olur…
 Mesleki eğitimle el ele, yürüyelim hep birlikte geleceğini güvenli güzel günlerine…
 Mesleki eğitimle; başarılı birey, mutlu aile, gelişmiş ülke…
 Mutlu bir gelecek için; mesleki eğitimde seferberlik zamanı…
 Ne varsa ve ne ararsan mesleki eğitimde var: diploma, iş, kariyer, gelecek, kazanç…
 Nehir gibi coşar üretimin sesi, hak ettiğin yere ulaştırır Meslek Lisesi…
 Özel MTAL sayesinde ücretsiz teknik kolejde okuma imkânım var…
 Pandemi kahramanı meslek liseliler…
 Sigortam, cep harçlığım, işyeri açma belgem, Europass sertifikam, hibe kredim, okulda DÖSE gelirim, usta öğretici olma imkânım, askerlikte ayrıcalıklarım, üniversitede ek puan hakkım, mezun olunca iş imkânım var… Daha ne olsun.
 Varolan genç nüfusumuzu ancak mesleki eğitimle avantaja dönüştürebiliriz…
 Ya Meslek Lisesi ya da diplomalı işsizlik…

Mesleki eğitime yeni bir kimlik oluşturmak, iyi tanınması ve hatırlanmasını sağlamak, imajını güçlendirmek için önemli bir iletişim aracı olarak slogan kullanılabilir. Mesleki eğitimin zaten var olan potansiyelini çarpıcı kelimelerle tanıtım amaçlı sloganlar kullanılabilir. Bu sloganlarda mesajlar, ders verir ve doğruyu çarpıcı biçimde hatırlatır tarzda olmalıdır.
Tabi ki sloganı bir okul kullanıyorsa onun içini-arkasını da doldurmalıdır. Meslek lisesi yönetimi okulun duvarına astığı afişle, web sitesinde yayınladığı haberle ve sosyal medya paylaşımlarıyla mezunlarından üniversiteyi kazananlar kadar mesleğinde işe girenleri, kariyerinde yükselenleri veya girişimcilik örneği sergileyerek işyeri açanları ilan edebilirse işte bu en büyük ve iddialı sloganı olacaktır.

Facebook Yorumları

Erol DEMİR 1967 yılında Gölcük’te doğdu. Piyale Paşa İlkokulu, Gölcük İmam Hatip Ortaokulu, Gölcük Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Üniversitesi Bilecik Meslek Yüksekokulu Elektronik programını ve Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme Yöneticiliği alanında yüksek lisansı “Eğitim Yöneticilerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri” konusunda tezini tamamlamıştır. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesinde işletme alanında doktora öğrencisidir. 1990 yılında Türkkablo fabrikasında kalite kontrol teknisyeni olarak çalıştı. Öğretmenlik hayatına 1991 yılında Hakkari’de başladı. 1994 yılında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi’ne elektronik öğretmeni olarak atandı. 1995 yılında müdür yardımcısı oldu. 2000 şubat ayında Gölcük Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü oldu. 2003 yılında Gölcük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak çalışmaya başladı. Aralık–2007 ile Haziran-2016 arası İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube müdürü olarak çalıştı. Temmuz – 2016 Bakırköy İlçe MEM, Temmuz-2022 İstanbul İl MEM, Ekim-2023 Küçükçekmece İlçe MEM Şube Müdürü olarak görevine devam etmektedir. Evli ve 3 çocuk sahibidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.