1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

STEM Materyalleri Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz


0

STEM, disiplinlerarası ve uygulamalı bir yaklaşımla öğrencileri dört özel disiplinde – bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik – yetiştirme fikrine dayanan bir müfredattır. Dört disiplini ayrı ve ayrık konular olarak öğretmek yerine, STEM bunları gerçek dünyadaki uygulamalara dayanan tutarlı bir öğrenme paradigmasına dahil eder.

stem learning toys for boys and girls ages 3 4 5 6 7 8 9 educational building materials for kids to 612Rl96TSQL | Eğitim Her Yerde

STEM yaklaşımına dayalı eğitim verirken materyal veya çevrimiçi/çevrimdışı uygulamaları kullanarak kişilerin öğrenmiş olduğu bilgileri kullanması sağlanacaktır. Buradaki sorun şu olmaktadır: Hangi materyal? Materyal uygulayacağım yapıya uygun mu? Materyal yaş seviyeme uygun mu? vs. sorular aklımıza gelmektedir. Bu sorulara vereceğimiz cevaplar eğer ki evet ise doğru yolda ilerliyoruz yani uygulamamız için seçmiş olduğumuz yapılar doğrudur demektir.

STEM yaklaşımı için kullanılan yapılar robotik , kodlama , yapı setleri , fen bilimleri alanında deneyler , sanatsal yapıların entegrasyonu , bilişim teknolojileri , matematiksel uygulama yapıları tasarım malzemeleri ve inovasyon ekipmanları başta olmak üzere birçok yapının beraber kullanılması ile etkileşimli olarak derslerin bu materyalleri kullanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Bu yapıların seçiminde aşağıdaki kriterleri kullanmalıyız;

  • Materyal yaş grubumuza uygun mu?

Kreş/Anaokulu (4-6)

İlkokul  (7-10)

Ortaokul(11-14)

Lise(15-18)

18 ve üzeri yaş

  • Etkinliğe uygun mu?

Etkinlik kitapçığı var mı? / Hazır etkinlikler mi içeriyor? / Etkinlik Adımları net belirlendi mi?

  • Farklı disiplinleri barındırıyor mu?

İçerdiği dersler nelerdir? / Derslerin içerikleri öğrencilere uygun mu?

  • Mühendislik yapısı içeriyor mu?

Üretilen nesne ne gibi özellikler içeriyor? / Yapı herhangi bir tasarım içeriyor mu? / Mekanik yapısı nedir?

  • Yenilik içeriyor mu ? Özgünleştirilebilir mi?

Ürün daha önceden tasarlanmış mı? / Ürün yenilikler içeriyor mu?

  • Hazır kit kullanılacaksa nasıl geliştirilebilir eklenti yapısı var mı?

Kurulum kılavuzu mevcut mu? / Adımlar net belirtilmiş mi?

  • Tasarlanabilir mi ? Çizim yapılarına uygun mu?

Tasarlama programlarına uygun mu? / Düzenleme aşaması nasıl gerçekleştirilecek?

  • Kodlama yapısı nasıl? Blokla mı? Söz Dizimli mi?

Hangi dil ile kodlanacak? / Özgün bir kodlama sistemi var mı? / Algoritması nasıl oluşturulacak? / Blok ile kodlanabilir mi?

  • Robotik yapılar ince kas becerilerine uygun mudur?

Yaş seviyesine göre bağlantı yapısı ince kas becerisine uygun mu? / Bağlantılar güvenli mi? / Yapının oluşturulması için hangi ekstra materyallere ihtiyaç var?

  • Grupla çalışma mı bireysel çalışma mı?

Grup çalışmasında hangi özellikle ön plana çıkartılmalı? / Bireysel becerilere göre mi atölyeler oluşturulmalı?

  • Atölyeye uygun mu?

Materyal sınıf yapısına uygun mu? / Herhangi bir düzenleme içeriyor mu? / Güvenlik yeterince alındı mı?

  • Sanatsal yapı içeriyor mu?

Tasarım ve yapı görselliğe açık mı? / Görsel nesneler yerleştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

Bu ve benzeri kriterleri ölçüt kabul ederek materyal seçimi yapılırsa doğru hedefte doğru ilerlenir ve gelişim noktasında adım adım ilerleme sağlanacaktır.Hedeflerinizden şüphelerinizi çıkardığınızda, gerçekliğinize eşit olur. (Ralph Marston) Eğer ki doğru materyalleri seçtiğimizi düşünüyorsak ve adımlarımızda sıkıntı yoksa ürettiğimiz bilgi veya herşey doğru oluşacaktır. Önemli olan düzenli malzeme veya materyal yapısıyla hedefe uygun oluşumları en uygun şekilde gerçekleştirmek , yeniliklere açık sürekli geliştirilebilir yapıların sürekliliğini sağlamaktır.

Facebook Yorumları

Bilgisayar Sistemleri Öğretmeni / Bilgisayar Mühendisi Konya'da öğretmen olarak görev yapmaktayım. Scientix Elçisi T4 Elçisi Yüksek Lisans Bilgisayar Mühendisliği / Yönetim Bilişim Sistemleri eğitimlerimi tamamlamaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.