COVID-19 virüs salgınında İngilizce öğrenme süreciyle ilgili ilk yazımızda bireysel olarak program yapılmasından bahsetmiştik. COVID-19 süreci ve sonrasında İngilizce öğrenmeye kişisel çizelgesinin mutlak oluşturulması gerekir. Hedefler doğrultusunda İngilizce eğitimi için amaç, zaman ve psikoloji duruma kadar göz önünde bulundurulacak hobi ve ilgi alanlarında İngilizce ile ilişkilendirilmesi çok önem arz etmektedir.
Çevrimiçi araçlar İngilizce öğrenmeyi sağlarken bireysel olarak zaman planlaması, kendi kütüphanemizin oluşturulması, kitap okuma etkinliklerinin yürütülmesi, İngilizce dizi ve film konusunda standart medya seçimi uygulanması planlara dahil edilmelidir. Peki bu yazımızda öğrenme sürecine dair hangi kazanımlarda bulunacağız? Hep birlikte konuyla ilgili ikinci yazımızdaki çıktıları inceleyelim;
İlk yazımızda da sabır konusuna değinmiştik. Çünkü her bireyin İngilizce seviyesi ve İngilizce’ye ihtiyaç duyacağı alan aynı düzeyde değildir. Bu çok önemlidir.;
- Kullanacağınız çevrimiçi araçların ara yüzü önem arz etmektedir. Grafikler ve resimler bireyleri İngilizce öğrenmek adına önemli motive edici etmenlerdir. Sizlerde kişisel programınıza yer vereceğiniz çevrimiçi araçlarda bu konuya dikkat etmelisiniz,
- Kelime çalışması açısından günde 20 dakikanızı ayırarak birkaç hafta içerisinde kelime dünyanızda önemli gelişmeler olacaktır,
- Kişisel programımızda motivasyonumuzun gücü önem arz ettiği için merak uyandırıcı arayüz ve eğlenceli içerikleriyle bireylerin motivasyonunu arttıracaktır.
Yabancı dil eğitiminde okuma, dinleme, yazma ve konuşma olarak dört temel beceri dikkate alındığında okuma ve dinleme becerisinin daha kolay olduğu düşünülüyor. Böyle düşünülmesinin temel sebebi ilk iki becerinin kişisel bir program yapmadan bile öğrenilmesinin kolay olduğu ama diğer becerilerin çok zor olduğu düşünce yer almaktadır. İlk iki temel beceri konusunda neler yapabiliriz?
- Örneğin ülkemizde lise mezunu bir bireyin ‘intermediate’ seviye diye adlandırdığımız İngilizce düzeyi olduğu genel olarak tanımlanmaktadır. Bu bireyin kelime bilgisi standart bir seviyededir. Bu yüzden yapılması gereken ene önemli işlev kelime bilginizin geliştirilmesidir. COVID-19 süreci ve sonrasında da kelime bilgisi alıştırmaları için online kelime web sitelerinden de yararlanılabilir,
- Temel seviyenin güçlendirilmesi için yapılan bu kelime çalışmaları aynı zamanda çalışmakta olduğunuz herhangi bir sınava özel örneğin GRE, GMAT, LSAT gibi kelimeler seçip, özellikle o kelimelerde ilerleme fırsatına sahip olabilirsiniz,
- İngilizce dili olarak haber siteleri takip edilmeli ve eğitilmiş uzman kişiler tarafından yayınlanan köşe yazıları ve makaleler incelenebilir. Çünkü bu siteler bizlere kelime farkındalığını yaratmayı sağlayacak ve ileri seviyede İngilizce eğitimi içinde bilimsel teknik kelimeler kullanmadan bilim anlatabilmeyi öğretecektir.
- Elbette okuma temel becerisinin kazandırılması bakımından en önemli eylem kitap okumaktır. Bir sınır olmadan kitap okunmalıdır.
- İkinci temel dil becerisi olan dinleme üzerine ise bireylerin her yaşta en sevdiği yabancı dil egzersizi olmaktadır. Açıkcası böyle olması da gerekiyor. Bizleri yoracak bir faaliyet değil sadece kulaklığınızı takın ve herhangi bir ortam aranmaksızın dinleme işlemelerinde bulunun. Özellikle de zamanımı verimli kullanma adına önemli faaliyetlerden biridir.
- Günlük yayın yapan yabancı kaynaklara ve canlı olarak güncel bilgilere ulaşacağınız resmi yayınlanan Amerikan aksanı ile spikerliğini yürüten haber bültenlerini dinleyebilirsiniz.
COVID-19 virüs salgını sürecinde evlerimiz İngilizce öğrenirken günün her anında onunla ilgili aktiviteler yapabiliriz. Küreselleşmeyle birlikte artık her bilgiye ulaşmak kolayken öğrenmenin zorluğundan söz edemeyiz. En önemli işlevimizin sabır ve kararlılık olmasıdır.
Evlerimizde kaldığımız bugünlerde İngilizce öğrenme sürecinde uzaktan eğitim faaliyetleri ile ilgili kaynaklara, çalışma yöntemlerine yazma ve konuşma becerinin sağlanmasına kazanımlarıyla devam edeceğim.
Sefa Sezer
İngilizce Öğretmeni