1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Anne-Baba ve Çocuk İlişkilerinde de Tanzim Gerekiyor!

Anne-Baba ve Çocuk İlişkilerinde de Tanzim Gerekiyor!
0

Aile içinde çocuklara sevgi, saygı ve ilgiyi de aracılara rehin bıraktıktan sonra tanzim düzenlemesinin sadece sebze meyveye değil  hayatımızın birçok alanında gerekliliğini düşünmeye başladım.

“Tanzim satış noktası” gündemde epey yer bulunca, bende de anne babaların çocuklarına doğrudan ulaşabilmelerinin önemini somutlaştırma düşüncesi oluştu. Çünkü sebze meyve fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle belediyelerin aracıları devre dışı bırakarak doğrudan üreticiden aldığı sebze meyveyi tüketiciye ulaştırdığı tanzim satış noktaları fiyatların aşağı inmesini sağladı. Kimdir bu aracılar, merak etmiyor değilim? Fakat gündemimiz aracılar olmadığı için burayı hızlı geçerek esas maksadımı anlatmak istiyorum. Tanzim sözcük anlamı olarak; sıraya koyma, sıralama, düzenleme, düzen verip yoluna koyma gibi anlamlara gelmektedir.

Ben de bu olumlu atmosferden etkilenerek hiçbir aracıyı, televizyon, pahalı oyuncakları, cep telefonlarını ve parayı araya koymadan çocuklarımızla doğrudan iletişim kurup zaman geçirelim istiyorum. Çoğunlukla anne babalar çocukları ile zaman geçirmek yerine sevgi, saygıyı ve ilgiyi yukarıda saydığımız aracılara rehin bırakmışlardır. Bugün birçok ailede anne baba televizyon izlerken çocuklar kendi odalarında telefon ve internetle zaman geçirmektedir. Bunda şüphesiz en etkili faktör anne baba ve çocuklar arasında ilgilerin farklı olmasıdır. Ebeveynler haber ve tarihi dizilere zaman ayırırken çocuklar internet, oyun ve olumsuz örneklerle dolu okul dizileri dediğimiz diziler veya çukur izlemektedir. Bu da doğal olarak birlikte zaman geçirmeyi bırakalım birlikte televizyon izlemeyi bile zorlaştırmaktadır. Aynı ev içinde birbirine yakın ve uzak olabilmek başlıca ailevi bir sorundur. Bu nedenle anne babalar, her gün yemek saatleri dışında çocukları ile birlikte zaman geçirmelidir.

Hatta bunların yanında çoğunlukla çocukları ile sağlıklı iletişim kurmak isteyen ebeveynler kendimize ve kültürümüze uymayan tavsiye ve öğütlerle de araya engeller koymaktadır. Son zamanlarda çocuk gelişimi ve psikolojisi konusunda yerli bir anlayış gelişmekte olmakla birlikte hala yabancı kültür etkisi yer yer görülmektedir. Özellikle dizilerde rol model olarak lanse edilen oyuncuların yaşam tarzları, giyim ve davranışları çok zaman çocukları olumsuz etkilemektedir. Bunlara ilaveten her anne babanın çocuklarına karşı farklı yaklaşımları vardır. Her çocuk da farklı ve özeldir. Bu nedenle uzmanların her tavsiyesi kendi çocuklarımız ve ailemiz için geçerli olmayabilir. Doğrusu anne babalar uzmanları dinleyip çeşitli kitaplar okuduktan sonra edindiği bilgileri kendi aile ve çocuklarına uygularken bireysel farklılıkları dikkate almalıdır.

Aslında siz de şu an tanzim yazı noktasındasınız. Lütfen müsterih olunuz, hiçbir aracı olmadan, yüzde kaç yüzler zam yapılmadan doğrudan size ulaştırılan yazıyı okuyorsunuz! Soğuk depolarda veya bilgisayar klavyesinde beklemeyen bu yazıların ebeveyn tutumlarınıza katkısı olacağını ümit ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Facebook Yorumları

İlk, orta ve üniversite öğrenimini Konya’da tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Beyşehir Bahçelievler Kasapoğlu İlköğretim Okulu ve Bozkır Lisesinde Psikolojik danışman ve Rehberlik Öğretmeni olarak görev yaptı. Vatani görevini 2005 yılında Siirt 3 üncü Komando Tugayı Rehberlik Danışma Merkezinde Sağlık Teğmen olarak tamamladı. Halen, Meram Rehberlik Araştırma Merkezinde Özel Eğitim Bölümünde görev yapmaktadır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır. Çocuk gelişim ve zeka testleri uygulayıcı eğitimi, aile eğitimi gibi seminer ve kurslara katılmıştır. Konya İl Emniyet Müdürlüğünün “Toplum ve Güvenlik Güçlerinin iletişimi” temalı AB projesinde görev almış ve çeşitli Avrupa Ülkelerine proje ve çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur. Evli ve 4 çocuk babası olan Candan, ilk olarak Bozkır Postası gazetesinde yazarlığa başlamış olup, sonrasında da, Konya Hâkimiyet Gazetesinde, aile, toplum, eğitim ve çocuk psikolojisi üzerine pazartesi günleri köşe yazıları yazmaktadır. “EBEVEYN NOTLARI” ve "KENDİME RAĞMEN BEN" adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.