Proje tabanlı öğrenme günümüzde 21. yy becerileri ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) felsefesiyle birlikte yaygın kavramlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Peki proje tabanlı öğrenme nedir? Proje tabanlı öğrenmenin Dewey (1933)’in çalışmalarına dayandığı görüşü yaygındır. Dewey (1933)’e göre öğrenme deneyim ve yansımalardan oluşur.
Erdem (2002)’in yaptığı tanıma göre proje tabanlı öğrenme, tasarlamaya, hayal etmeye, planlamaya, kurgulamaya dayalı ve süreç tabanlı bir yaklaşımdır.
Birçok öğretmenin proje tabanlı öğrenmeyi bir şekilde derslerimize entegre edebildiğine inanıyorum. Ben de 13 yıllık öğretmen olarak son 5 yıldır projelerle ilgileniyorum. Projelerle ilgilenmeye başlamamın nedeni düşük sosyo ekonomik çevredeki okullarda çok fazla öğrenci disiplin sorunlarıyla karşılaşmam ve bu konuda neler yapabileceğimi araştırmam olmuştur. Bu nedenlerle projelerle ilgili mahalli hizmetiçi eğitim faaliyetlerine katılarak derslerime projeleri entegre etmeye gayret ettim. Bu süreç içerisinde özellikle kendilerini bir şekilde gösteremeyen ve akademik açıdan fazla parlak olmayan öğrencilerin de projelere katılmak istediklerini deneyimledim. Sözü edilen öğrenciler proje çalışmalarında çok daha fazla katkı sundular.
Bilişim dersinde proje tabanlı öğrenme ile ilgili birçok araç kullandım ancak bunlardan birinin hikayesini paylaşmak istiyorum. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında; Milli Eğitim Bakanlığımız ile Hayal Ortakları Derneği (YGA) arasında bilimden uzak büyüyen çocukları bilime yaklaştırmak, onlara bilimi sevdirmek, çocukların zihinlerindeki bilim tanımını değiştirmek ve daha iyi bir dünya için geleceğin öncü yenilikçilerini yetiştirmek amacıyla “Twin Bilim Seti Bağışlama” adlı kampanyasından haberdar oldum ve okulum için bağış yapılmasını sağladım. Twin Bilim setleri, kodlama gerektirmeden lego parçalarına benzer şekilde öğrencilerin buton, sensör, motor, zil, fan gibi parçaların ne işe yaradığını ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda kullanılabilecek araçlardan biri. Twin Bilim Setlerini diğer bilişim öğretmenleri ile birlikte öğrencilere tanıttık. Yaptığımız tanıtım ve temel uygulamalar sonrasında öğrencilere derslerden sonra istediklerinde gelip seti kullanabileceklerini duyurmamın ardından ikili öğretim yapan okulumuzda öğrenciler kendi devreleri dışında okula gelip okulda atölye olarak kullandığımız odada gruplar halinde ürün ve projeler geliştirmeye başladılar. Projelerde derslerde daha pasif öğrencilerin de aktif katılım sağladığını farkettim. Twin bilim bilişim dersi açısından bazı kavramların deneyerek öğrenilmesi için kullanılabilecek bir materyal olmasına rağmen kodlama olmaması materyalin önemli bir sınırlılığını oluşturuyor. Bilişim dersim için öğrencilerim bu uygulamadan yararlanıp üretim yapmaları ve onu sunmaya gayret etmeleri onların motivasyon ve özgüvenini geliştirdi. Öğretmenlerimize derslerinde öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda gerçekleştirebilecekleri projelere yönlendirmelerini öğrenci başarı ve motivasyonu açısından öneriyorum.
Twin Bilim Setiyle Yapılan Çalışmalar:
https://www.youtube.com/watch?v=amrnkcQ4n9Q
https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=iSlRuHMyIdM
https://www.youtube.com/watch?v=2w-MYXUooLY
KAYNAKLAR
Dewey, J. (1933). How we think. Mineola, N. Y. : Dower Publications.
Erdem, M. (2002). Proje Tabanlı Öğrenme. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 172-179.