1. Anasayfa
  2. Makaleler

Çizgili Defterden Çizgi Karakterlere


0

Eğitim öğretim yılının başlayacak olmasının hayatımıza yansımalarını yaşamaktayız. Çocuklarda ayrı bir heyecan ve sevinç, anne-babalarda ayrı bir telaş gözlenmektedir. Özellikle okul kıyafet ve kırtasiye malzemelerinin temininde aile bütçesi, okul ve çocuk beklentileri farklılaşmakta, anne-babalar dengeleri gözeterek karar vermeye çalışmaktadır.

Okul kırtasiye malzemeleri, çanta ve kıyafetlerinin seçimi konusunda eskiye nazaran daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Eskiden sade olan bu araç gereçler artık daha renkli, çıkartmalı etiket ve resimleriyle görselliği artırılmış, bir o kadar da zararlı maddeleri içeren bir şekilde üretilip satılıyor. Bunun yanında çocukların dikkatini dağıtıcı, zihnini meşgul eden oyuncak ve çizgi film karakterleriyle donanmış/donatılmış ders araç gereçleri çocuklar adına endişelenmemizi gerektirmektedir. Şimdilerde, çocuklar bu resimli, çizgi karakterli kalemlik ve çantalarla okula gitmek isterken defterler de sadece çizgileriyle değil üzerindeki karakterlerle değer görüyor. Kırtasiye malzemelerinin kullanımı, amacının dışında görsel bir şova dönüştürülmekte, bunları kullanan çocukların zihinleri çizgi karakter ve kahramanlarının rol model almak ve onlara benzemek gibi düşüncelerle meşgul edilmektedir.

Ayrıca kızlarda Barbie vb, erkeklerde Benten, Bakugan gibi çizgi film karakterleri ağırlıklı malzemelerden de kaçınmamız gerekmektedir. Çünkü cinsel kimliği vurgulayıcı kadınsı veya erkeksi karakterlerin resimleri, aksesuarları çocuklarda cinsel kimliği harekete geçirmekte, bu çocukların vaktinden evvel ergenlik dönemine girmelerine neden olmaktadır. Dudağını boyamış, saçları boyanmış, öjeli Barbie karakteri, kız çocuklarını özendiriyor, ona benzemeye çalışmalarına neden olmaktadır. Fiziksel ve zihinsel olarak olgunlaşmadan ergenlik yaşayan çocuklarda fiziki büyüme yavaşlıyor, gelişimlerinde aksamalar olmaktadır.

Bunların yanında, öz güven ve karakter kazanmak için bu karakterlerin desteğine! ihtiyaç duyuyor olmaları, uzun uzun düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Çünkü çocuk sürekli bu karakterlerle kendini içselleştirip hayal dünyasında yaşamaya başlıyor, çocukça imkansızlığını fark etse bile onların gerçek olabileceğini ve sevmediği kişilere karşı mücadele edeceğini düşünmek istiyor, düşünüyor ve sürekli bunlarla meşgul oluyor. Gerçekle hayal arasındaki çizginin incelmesi, çocukların hayata ve çevreye uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır. Bu malzemelere yasaklarla sınırlamalar getirerek yakın zamanda bu sorunlarla baş etmek mümkün görünmemektedir. Fakat yetişkinler okul alış verişlerinde bu konulara dikkat ederek daha sade ve az renkli araç gereç tercihlerinde bulunmayı seçmelidirler. Bu mümkün olmayacak gibi ise imkan da varsa yerli, kültürümüze özgü olan karakterleri seçmeyi düşünmek daha doğru olacaktır. Çünkü bu karakterler, olası zararları minimize edilmiş gibi görünmektedir.

Çocuklarımıza okul çantası, kırtasiye ve kıyafet satın alırken fiyatına dikkat ettiğimiz kadar fiziksel ve psikolojik sağlığa zararı olmayan ürünleri tercih etmeye gayret gösterelim. Maalesef, hayat eskisi kadar sade ve sıradan değil. Hayat gün geçtikçe daha karmaşık bir hal alıyor. Bu nedenle daha dikkatli ve bilinçli olmak bir tercih değil zorunluluk olmaktadır. Hoşça kalın.

Facebook Yorumları

İlk, orta ve üniversite öğrenimini Konya’da tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Beyşehir Bahçelievler Kasapoğlu İlköğretim Okulu ve Bozkır Lisesinde Psikolojik danışman ve Rehberlik Öğretmeni olarak görev yaptı. Vatani görevini 2005 yılında Siirt 3 üncü Komando Tugayı Rehberlik Danışma Merkezinde Sağlık Teğmen olarak tamamladı. Halen, Meram Rehberlik Araştırma Merkezinde Özel Eğitim Bölümünde görev yapmaktadır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır. Çocuk gelişim ve zeka testleri uygulayıcı eğitimi, aile eğitimi gibi seminer ve kurslara katılmıştır. Konya İl Emniyet Müdürlüğünün “Toplum ve Güvenlik Güçlerinin iletişimi” temalı AB projesinde görev almış ve çeşitli Avrupa Ülkelerine proje ve çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur. Evli ve 4 çocuk babası olan Candan, ilk olarak Bozkır Postası gazetesinde yazarlığa başlamış olup, sonrasında da, Konya Hâkimiyet Gazetesinde, aile, toplum, eğitim ve çocuk psikolojisi üzerine pazartesi günleri köşe yazıları yazmaktadır. “EBEVEYN NOTLARI” ve "KENDİME RAĞMEN BEN" adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.