1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Kentsel Dönüşüme Uğrayan Mahallelerin Eğitim İhtiyaçları


0

Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşüm tanım olarak kent çeperlerinde eskimiş, köhnemiş binaların yıkılıp yerine modern binaların yapılması sonucu ortaya çıkan mimari süreçtir.

Ülkemizde Kentsel Dönüşüm

Ülkemizde ise kentsel dönüşüm daha çok gecekondu bölgelerindeki binaların yıkılıp, yerine apartmanların veya benzeri lüks konutların yerini alması şeklinde geçekleşmektedir. Gecekondu bölgeleri 1950’li yıllardan itibaren köylerde geçim sıkıntısı çeken vatandaşların iş, aş ve hatta çocukları için daha iyi bir gelecek umuduyla önceleri büyükşehirlerimizin, devamında ise tüm şehirlerimizin kenarlarında kurduğu, plansız imarsız mahallelerden oluşmaktadır.

Bu gecekondu mahalleleri oluşurken insanlar köyden getirdikleri kırsal kültürleri de şehre adapte edip bir mahalle kültürü de oluşturmuşlardır. Bu mahallelerin en belirgin özelliği de mahalle sakinlerinin ekonomik seviyesinin düşük olması idi. Ancak daha sonra bu bölgelerde ortaya çıkan Kentsel dönüşüm çalışmaları, bölgedeki ekonomik seviyenin de yükselmesini beraberinde getirmiştir.

Kentsel Dönüşüm Bölgelerinde Okullar

Ülkemizde kentsel dönüşüm daha çok gecekondu bölgelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölgelere insanlar köylerden göçmekte idi bu nedenle de bu bölgelerdeki okullar ancak ihtiyaca cevap verecek şekilde küçük bahçeli, sosyal donatıları eksik, mimarisi de gecekondu mimarinden farksız binalar olarak yerlerini almaktaydı.

Ancak günümüze baktığımızda ise lüks konutların arasında kalan bu eski okul binaları mahallenin en köhne binaları olarak kalmıştır. Bu nedenle bu okul binalarının, mahallenin yenilenen mimari dokusuna uygun, sosyal donatıları tam, bahçesi geniş olarak, yıkılıp yeniden yapılmasını gerekli kılmaktadır. Ancak yetkililer tarafından bu planlamalar zamanında yapılmadığı takdirde mahalleler kendini yenilerken okul binaları için yeterli büyüklükte arsa kalmayacaktır. Bu küçük arsalara da okul binası sığsa bile bahçesi olmayan, spor salonu olmayan, konferans salonu bodruma sıkışmış, GECEKONDU OKUL BİNALARI ancak sığacaktır.

Özel Okul İhtiyacı

Bununla birlikte Mahallenin yeni sakinleri Mahallenin eski değerlerini reddedip, kendi değerlerinden oluşan yeni bir Mahalle kültürünü de istemektedirler.
Ekonomik seviyesi yükselen mahallenin yeni sakini aileler çocuklarını bu eski devlet okullarına göndermek istememektedir. Bu durum kentsel dönüşüme uğrayan bölgelerde sosyal ve sportif tesis olarak donanımlı özel okul ihtiyacı da doğurmaktadır. Yine bu bölgelerde çalışan kadın nüfusu arttığından ciddi anlamda bir kreş ihtiyacı da ortaya çıkmaktadır.

Aslan, Fatih Bedri KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MAMAK – BOĞAZİÇİ SEMTİNDE ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ isimli yüksek lisans tezinden alıntılanmıştır.

Tezin tamamına acikarsiv.ankara.edu.tr/browse/32828/ Adresinden ulaşabilirsiniz.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.