1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Çocukları Takdir Edelim

Çocukları Takdir Edelim
0

Çocuklar büyürken ebeveynlerinin kendilerine karşı tutum ve davranışlarının da etkisiyle kendi sınırlarını da öğrenirler. Hangi davranışları yaparlarsa ebeveynlerinin tepkisi ne olur, bunu deneme yanılma yolu ile test ederek büyürler.

Ebeveynler çocuklarına karşı farklı tutum ve davranışlar geliştirirler. Bu ebeveynlerin eğitim durumu, kendi ailelerinin tutumları vb etkilerle çeşitli yaklaşımlar gösterirler. Anne baba tutumları otoriter, ilgisiz ya da demokratik anne baba tutumları gibi farklılıklar gösterir. Bu konuda anne babalar en iyisini yapmaya çalışırken iletişim becerisi, bilgi eksikliği, eşler arasındaki aşırı tutum farklılığı ya da çocuklardaki davranış bozuklukları gibi nedenlerle ikna ve terbiye edici bir tutumu her zaman sergileyemezler. Her ne kadar çocuklarımızla sorunlar yaşasak da hatta bu sorunların yaşanması bir yere kadar doğal da sayılmalıdır, çünkü hiç sorunun yaşanmadığı bir ebeveyn çocuk iletişimini hayal etmek pek mümkün görünmüyor. Sorunsuz olmaya çalışmak yerine sorunlarla yüzleşip çözüm arayacak güçlü bir iletişim ve ilişki kurmak gerekir.

Bununla birlikte sorunların demokratik bir ortamda hoşgörü ve iletişimin gücü ile çözülmesi yönünde güçlü bir tutum geliştirmek de gerekmektedir. Çünkü küçükken otoriter bir tutumla çözülen sorunlar çocuklar büyüdüğü zaman otoriter bir tutum da çözüm olmamaktadır. Eğer çocuklarla sorunları konuşarak çözme kültürü geliştirmemiş isek o zaman sorunlar gerçekten çözülmesi zor bir engel oluşturuyor. Bu nedenle küçük yaşlarda sorunları çözerken çocukların da sorunun çözümünde katkı sağlayıp sosyal beceri kazanmalarına yardımcı olmak gerekmektedir. Bizim için basit görünen sorunlar çocuklar için büyük bir sorun olarak algılanabilmektedir. Çocukların özgüven ve sosyal beceri kazanmalarında ebeveynlerin takdir etme ve onaylama davranışlarının etkisi çok önemli olmaktadır.

Çocukların güçlü yanlarının pohpohlamadan kaçınarak girişimlerinin desteklenmesi ve takdir edilmesi gerekir. Çocukların terbiyesinde sözcükler anahtar vazifesi görebilirler. Aferin, bu davranışın hoşuma gitti, seni takdir ettim, çok iyi düşünmüşsün, seninle çok keyif aldım, seninle gurur duyuyorum gibi sözel olarak takdir etmek ve onaylamak çocuklarda istenen davranışların artmasına yardımcı olacaktır. Çocukların hata yapma haklarını yok sayıp mükemmel olmalarını bekleyerek hatalarını eleştirmek çocukların öz saygı ve öz güven gelişimlerini olumsuz etkilemektedir. Çocukların basit sıradan hatalarına aşırı odaklanıp sorunu daha da büyütmek yerine bazen görmezden gelip olumlu tutum ve davranışlarını takdir edip pekiştirmek onları daha çok mutlu, daha uyumlu ve öz güven sahibi bireyler yapmaktadır.

Çocuklarda (çünkü gelişme ve büyüme çağındadırlar, sorun haline dönüşmemişse) eksik ve olumsuzluklara odaklanmak yerine olumlu ve güçlü yönlerinin geliştirilmesi, takdir edilmesi ve onaylanması onların gelişimlerini destekleyecek ve yönlendirecektir.

Facebook Yorumları

İlk, orta ve üniversite öğrenimini Konya’da tamamladı. 2002 yılında Selçuk Üniversitesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Beyşehir Bahçelievler Kasapoğlu İlköğretim Okulu ve Bozkır Lisesinde Psikolojik danışman ve Rehberlik Öğretmeni olarak görev yaptı. Vatani görevini 2005 yılında Siirt 3 üncü Komando Tugayı Rehberlik Danışma Merkezinde Sağlık Teğmen olarak tamamladı. Halen, Meram Rehberlik Araştırma Merkezinde Özel Eğitim Bölümünde görev yapmaktadır. Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalında yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır. Çocuk gelişim ve zeka testleri uygulayıcı eğitimi, aile eğitimi gibi seminer ve kurslara katılmıştır. Konya İl Emniyet Müdürlüğünün “Toplum ve Güvenlik Güçlerinin iletişimi” temalı AB projesinde görev almış ve çeşitli Avrupa Ülkelerine proje ve çalışma ziyaretlerinde bulunmuştur. Evli ve 4 çocuk babası olan Candan, ilk olarak Bozkır Postası gazetesinde yazarlığa başlamış olup, sonrasında da, Konya Hâkimiyet Gazetesinde, aile, toplum, eğitim ve çocuk psikolojisi üzerine pazartesi günleri köşe yazıları yazmaktadır. “EBEVEYN NOTLARI” ve "KENDİME RAĞMEN BEN" adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
pexels-pixabay-265076

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.