Ne yapmak için can atarsınız?
Hangi durumda bulunmak isterdiniz?
Öğrencilere, mesleki rehberlikte bunu sık sık yaparım….
Bana gelip şöyle derler:….
“Üniversiteyi bitiriyoruz, ama ne yapmak istediğimiz konusunda en ufak bir fikrimiz yok.”
Ve onlara hep şu soruyu sorarım:
- Eğer para diye bir şey olmasaydı ne yapmak isterdiniz?
- Hayatınızı nasıl geçirseniz gerçekten zevk alırdınız?
Aslında bu eğitim sistemimizin sonuçlarını görmek adına şaşırtıcı bir durum.
Pek çok öğrenci “ressam olmak, şair olmak, yazar olmak isterdik, ama herkesin de bildiği gibi bu işleri yaparak para kazanamazsınız” diyor.
Başka biri “Ben dışarıda yaşamak, ata binmek isterim” diyor. Ben de “Binicilik okulunda öğretmen mi olmak istiyorsun?” dedim.
Hadi bununla devam edelim: Ne yapmak istiyorsun? Biri kendine “Ben gerçekten bunu yapmak istiyorum” dediği bir şey üzerinde çalışmaya ya da onu yapmaya başladığında, ona “Bunu yapmaya devam et ve parayı boşver” diyeceğim. Çünkü, eğer en önemli şeyin para kazanmak olduğunu düşünüyorsanız; hayatınızı tamamen boşa geçirmiş olacaksınız!
Hayatınızı sürdürmek için sevmediğiniz şeyleri yapacaksınız ve bu sevmediğiniz şeyleri yapmaya devam etmekten başla bir şey olmayacak. Bu sizce de çok aptalca değil mi?
İstediğiniz şeyleri yaparak geçirdiğiniz kısa bir hayat, zavallı bir şekilde harcanmış uzun bir hayattan çok daha iyidir. Sonuç olarak eğer gerçekten sevdiğiniz bir şeyi yaparsanız, ne olduğunun bir önemi yok. Sonunda bunun üstadı(Uzmanı) olabilirsiniz. Bir şeyin ustası olmanın tek yolu, gerçekten onunla yatıp onunla kalkmaktır. Sonra ne olursa olsun karşılığını güzel bir şekilde alacaksınız. Yani çok fazla endişelenmenize gerek yok. Birileri her şeye, sizin ilginizi çekebilecek şeylere ilgi duyabilir, siz de başkalarının istediklerini isteyebilirsiniz. İlginizi çeken şeyi sonunda bulacaksınız ve insanları tanıma fırsatınız olacak. Herkes böyledir. Sevmediğin şeyleri yapmaya devam etmek için istemediğiniz şeylere zaman harcamanız ve çocuklarınıza da aynı yolu öğretmeniz gerçekten çok aptalca.
Yaptıklarımıza bir bakın: Çocuklarımıza, hayatı bizim yaşadığımız şekilde yaşasınlar diye büyütüyoruz ve eğitiyoruz. Bu düzen içinde, onlar da çocuklarını, çocuklarına aynı şeyleri yapsın diye büyüterek, bir şekilde kendilerini haklı çıkarabilir ve hayatlarından memnun da olabilirler. Böylece her şey lafta kalıyor, hiçbir değişiklik olmuyor. Bu şekilde hiçbir noktaya varılamaz. Bu yüzden düşünmemiz gereken en önemli soru şu:
” NE YAPMAK İSTİYORUM?”
Kaynak: