Gelişen teknoloji ile birlikte öğrencilerin eğilimleri de farklılık göstermeye başladı. Özellikle Z kuşağının ilgisini çeken en gözde alanlardan biri de robotik olsa gerek. Yazımıza Z kuşağının özelliklerini irdeleyerek başlayalım. Z kuşağı: hızlı gelişim gösteren, eğitimde kendinden emin duruşları ve kendi disiplinleriyle özdeşleşen bu çocuklar zaman zaman çevre ve ailelerine uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar. Bunun için genel itibariyle bu çocuklar daha interaktif, teknoloji ile büyüyen nesil olarak biliniyor. Yani teknolojiyle iç içe büyüyen bu çocuklar, bilginin ve zamanın hızına çok kolay adapte olabilmeleriyle dikkat çekiyorlar.
Peki biz robotik çalışmalarını fen derslerine nasıl yansıtabiliriz? Bu yazımızda gelin hep birlikte birkaç basit örnek inceleyelim. Elektrik ünitesini işliyorsunuz ve artık klasik basit elektrik devresi kurarak ders işlemek istemiyorsunuz. Acaba ne yapabilirdik?
Arduino, robotik, kodlama gibi konular gözünüzü korkutuyorsa en basitinden başlayalım, derslerimizde basit araç gereçlerle üretebileceğimiz robotlar tasarlayalım. Steve Jobs’un da dediği gibi; ‘Küçük başlayın, büyük düşünün.’
İlk örneğimize göz atacak olursak, pinpon topları, bir CD, basit elektrik devresi elemanları ve bir DC motor işimizi görecektir. Çocuklardan hayal güçlerini kullanarak titreşimli bir robot yapmalarını isteyebilirsiniz.
1. Vibrating Robot
Öğrencilerinizle basit gemi düzenekleri de hazırlayabilirsiniz. DC motor ve pil sayısını bağımsız değişken olarak kabul ederek çocuklardan farklı düzenekler kurulmasını isteyebilirsiniz. Daha sonrasında farklı DC motor ve pil sayıları ile oluşturulan gemi düzeneklerini bir havuzda yarıştırabilirsiniz. Hem işin içine yarışma girdiğinde daha kalıcı bir öğrenme gerçekleşmiş olacaktır. Ayrıca gemilerin sürat hesaplamaları yapılarak önceki konularla da bağdaştırma yapılabilir.
2. Elektric Boat / Hovercraft
Bu etkinlikler ile hem derslerinizi daha ilgi çekici hale getirebilir hem de öğrencilerinizle keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Başka bir örnek çalışmaya göz atacak olursak öğrencilerinizle çizgi çizen robot tasarımı da yapabilmeniz mümkün. Onların hayal güçleriyle inanın ortaya çıkamayacak ürün yok. Aşağıdaki görselde benim sınıfımda uyguladığım bir örnek mevcut.
3. Drawbots
Farklı tasarımlar ortaya çıkarabilmek öğrencilerin hayal güçlerinde saklı! Bu gibi etkinlikleri sınıflarımızda uyguladığımızda öğrencilerin mantıksal düşünme, problem çözme ve yaratıcılık becerileri bir araya geliyor ve mükemmel ürünler ortaya çıkıyor.