1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Teknoloji Geliştirir Mi, Tembelleştirir Mi?

Teknoloji Geliştirir Mi, Tembelleştirir Mi?
0

Sevgili okurlar, endüstri devriminden itibaren kademeli olarak hayatımıza giren buluşlar yaşantımızı kolaylaştırmakta, ilerleyişin ve gelişimin önünü açmaktadır. Şüphesiz bu ilerleyiş, hızla ilerleyen teknolojiden beslenmektedir. Son on yıla dönüp bakıldığında teknolojideki gelişmeler birçok alanda insanlara kolaylıklar sunmuştur. Hatta insana hizmet eden teknolojinin, bir süre sonra insanlığı esir alacağını düşünenler de mevcut… Nasıl mı?

Yapay zeka, eminim ki gündemi takip eden birçok kişinin az çok bildiği bir konu. İnsan komutuna gereksinim duymaksızın düşünerek çalışan bir mekanizma. Teknolojideki gelişmeler bu kadar ilerlemişken insanlar ne alemde peki?

Öncelikle başlık üzerinden yola çıkarak bir tanımlama yapmak istiyorum. Yeryüzündeki toplumları iki kategoriye ayırarak bu başlığa yanıt vermek mümkün.

1) Teknolojideki gelişmeler ‘’gelişmiş ülke toplumlarını’’ GELİŞTİRİR.
2) Teknolojideki gelişmeler ‘’geri kalmış ülke toplumlarını’’ TEMBELLEŞTİRİR.

Bakınız, bir tezat gibi duruyor, nasıl olabilir efendim teknolojik gelişmeler geri kalmış toplumları nasıl tembelleştirir? Aksine bu toplumlar için bir ilerleme göstergesidir şeklinde gözükse de tablo öyle değil.  Bu yargı teorik olarak kalmış ve pratiğe geçirilememiş bir ifadeden fazlası değil. Bu toplumlar teknoloji tüketiminden, teknoloji üretimine geçdiği anda bu ifade yerinde bir kullanım olacak. 

Düşünelim, geri kalmış ülke toplumlarını… Geri kalmaktan kastım ekonomisiyle, sanayisiyle, üretimiyle zayıf ve dışa bağlı olan ve üretemeyen toplumlar.

Bu toplumlar da hayatlarını kolaylaştıran birçok teknolojik gelişmeden ve üründen faydalanıyorlar elbette. Yalnız her ihtiyacı dışarıdan temin etme alışkanlığı ile. Yani ihtiyaçlarını temin edebilmek başka toplumların üretmesine bağlı. Peki başka toplumlar üretmese veya ürettiklerini satmasa ya da karşısındaki bu ürünleri satın alacak bir ekonomiye sahip bir toplum değilse ne olacak?

İhtiyaçlar temin edilemeyecek. Başta halk olmak üzere geri kalmış toplumların liderleri bu kısır döngüyü aşmak için üretmeye mecburdur.

Günümüz dünyasını düşündüğümüzde evet çılgınca bir teknoloji kullanımı söz konusu. İnsanlar pratik bir yaşam için gelişmeleri takip ediyor ve tüketiyorlar. Geri kalmış toplumlar rahat bir yaşam için fakirleşirken, gelişmiş toplumlar rahat yaşıyor ve zenginleşiyor. Gelin bir de gelişmiş toplumların bunu nasıl başardığına değinelim.

Efendim, gelişmiş toplumlar gündelik yaşamlarında bir problem veya ihtiyaca uygun durumu tespit ediyor. Bu tespitleri doğrultusunda bilim ve teknolojiyi arkalarına alarak üretiyor ve bu üretimleri kendi yaşamlarına entegre ediyorlar. Bu toplum bu ürünü kendi ürettiği için maliyeti çok düşük oluyor. Aynı şekilde diğer toplumların da ihtiyaç duyduğu bir ürün ürettikleri için bunu maliyetinden yüksek rakamlara diğer ülkelere pazarlayarak ülke ekonomisini güçlendiriyorlar. Bu döngü de bu şekilde devam ediyor.

Bir taraf sürekli cebinden yerken, diğer taraf cebindeki bittiğinde tekrar dolduruyor.
Bir de ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkeler var. Bu tarz ülkelerde durum geri kalmış ülkeler kadar karanlık değil.

Yalnız bilim ve teknolojiyi doğru kullanarak, üreterek zenginleşebiliriz. Aksi taktirde geri kalmış ülke toplumları gibi yaşamamız sürpriz olmaz.

 

http://tolgayazici.info

Facebook Yorumları

Tolga Yazıcı, 1992 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da kolejde tamamlamıştır, lisans eğitimini ise İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği alanında tamamlamıştır. 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesi & İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji iş birliği ile gerçekleştirilen Sınıf Öğretmenliği Gelişim Programı’nı 2015-2017 arasında uzmanlık ünvanıyla bitirimiştir. Yüksek lisansını İstanbul Aydın Üniversitesi' İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programı üzerine yapan Yazıcı, “Yankılı Okuma (Eko Okuma) Stratejisinin Kullanımının İlkokul 3. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Düzeyini Geliştirmeye Etkisi” adlı çalışması ile mezun olmuştur. 2014 yılından itibaren özel bir eğitim kurumunda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta ve 2020'den itibaren Eğitim Yöneticileri Uzmanları Derneği (EYUDER) çatısı altında faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük akredite programı olan Geleceğin Okulu Akreditasyon Programı'nda İstanbul İl Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Kolektif yazar grubuyla yazdığı STEM Eğitimi Uygulamaları-I, Eğitim Her Yerde Seçkileri adlı kitapları ve çeşitli bloglarda yayımlanan birçok makalesi bulunmaktadır. Birçok zirve ve ulusal/uluslararası konferansta yer almış, sempozyum ve çalıştaylarda görev almıştır. Çalışma alanları STEM, P4C, öğretmen eğitimi ve proje çalışmaları şeklindedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Yiğidi Gam Öldürür

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.