Defalarca final oynadığı Türkiye Kupası’nı 2 kez kazanmış, İzmir’i ve ülkemizi Avrupa kupalarında temsil etmiş, uzun yıllar süper ligde mücadele etmiş; bünyesinden Vahap ÖZALTAY, Mustafa DENİZLİ, Okay YOKUŞLU ve adlarını yazmaya sayfalar yetmeyecek sayıda sporcu yetiştimiş; kamuoyu tarafından “Büyük” sıfatıyla anılan ve 1914 yılında faaliyetlerine başlayan Altay Spor Kulübü’ne değineceğim bu yazımda, daha doğrusu Altay’ın eğitimci kurucularına…
Sadece kuruluş tarihi ve elde ettiği başarılarla değil kurucuları ve bünyesinden çıkan sporcularla, ülke sporuna yaptığı katkılarla da büyük olan Altay’ın kurucuları arasında 3 eski Milli Eğitim bakanının bulunduğunu biliyor muydunuz ?
Altay’ın tarihinde Rıdvan BURTEÇİN, Hanri BENAZUS, Mazhar ZORLU, Mahmut ÖZGENER gibi değerli isimler de başkanlık yapmıştır ancak bugünkü yazımda 3 eski Milli Eğitim bakanına değineceğim yani Vasıf ÇINAR, Şükrü SARAÇOĞLU ve Mustafa NECATİ’ye…
Hüseyin Vasıf ÇINAR; 28 Şubat 1929 ile 7 Nisan 1929 tarihleri arasında Milli Eğitim bakanı olarak görev yapmıştır. Kendisi gibi Altay Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer alan Mustafa NECATİ ile birlikte kurdukları Özel Şark Mektebi İdadisi’nde öğretmenlik yapmıştır.Onun döneminde azınlıklık okulları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmış ve eğitimde millileşmenin önü açılmıştır. Milli mücadele sırasında yazdığı yazılarla halkı bilinçlendirmek için gayret gösteren Vasıf ÇINAR, Saruhan milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekilliği görevinde bulunmuştur. Ülkemiz tarihinin (1923-günümüz) 2. Milli Eğitim bakanıdır.
Şükrü SARAÇOĞLU 22 Kasım 1924 ile 3 Mart 1925 yılları arasında Milli Eğitim bakanı olarak görev yapmıştır. Daha çok Fenerbahçe Spor Kulübü’ndeki başkanlığıyla bilinse de Altay Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer almaktadır. Başbakanlık, meclis başkanlığı, dışişleri bakanlığı, adalet bakanlığı, maliye bakanlığı görevlerini icra eden Şükrü SARAÇOĞLU milletvekili olarak da görev almıştır. Ülkemiz tarihinin (1923-günümüz) 3. Milli Eğitim bakanıdır.
Mustafa NECATİ; 20 Aralık 1925 ile 1 Ocak 1929 tarihleri arasında Milli Eğitim bakanı olarak görev yapmıştır. Türk Ocağı’nın spor faaliyetlerini yürüterek 1914 yılında faaliyetlerine başlayan Altay Spor Kulübünün ilk üyeleri arasında yer almıştır. İzmir işgali sırasında halkı örgütlemek için arkadaşlarıyla birlikte bildiriler yayımlamıştır. Bakanlık yaptığı dönemde Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun uygulanmasında öncülük etmiş ve karma eğitime geçişte emek sarfetmiştir. Mustafa NECATİ döneminde gerçekleşen eğitimsel devrimler bunlarla sınırlı değil; harf devrimi ve herkesin ulaşabilmesi için okullarda ders işlerken kullanılan kitapların dağıtımı için devlet matbaası açılmıştır. Talim Terbiye Kurulu da Mustafa NECATİ döneminde açılmış ve öğretmenlik meslek haline gelmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İzmir milletvekili olarak da görev yapan Mustafa NECATİ ülkemiz tarihinin (1923-günümüz) 5. Milli Eğitim bakanıdır.
Altay Spor Kulübü tarihinde, üstte bahsettiğim isimler dışında, pek çok değerli isim hem kurucu olarak hem sporcu olarak hem de yönetici olarak görev yapmıştır. Bu isimler arasında Celal BAYAR, Adnan MENDERES gibi isimler de vardır.
1914 yılında kurulan “İzmir’ın Parlak Yıldızı” tarafından taşınan spor meşalesi günümüze kadar ülkemizi aydınlatmıştır ve aydınlatmaya devam edecektir.