Çocuğunuz bir okul çocuğu: Okul başlangıcıyla beraber çocuk için çok heyecanlı bir hayat başlamaktadır. Yeni bir çevre, yeni arkadaşlıklar, görevler ve güvenebileceği insanlar ile karşılaşacak. Sadece çocuğunuz için değil sizin için de birçok şey değişecektir. Bu ipuçlarıyla okul hayatına atılan ilk adımda çocuğunuza eşlik ederek destek verebilirsiniz.
ÇOCUĞUNUZA GÖREVLER VERİN
Belli başlı görevlerle çocuğunuzun sorumluluk bilincini güçlendirebilirsiniz. Alışveriş yapmak, masayı kurmak, çöpü atmak gibi. Bu sayede çocuğunuz birçok görevi başardığını ve birçok yeni beceri edindiğini hissedecek.
*Ev işinde onun yapması gerekenleri onunla konuşarak kararlaştırın.
ZAMAN YÖNETİMİ ÇALIŞMALARI YAPIN
Tek başına bir şeyler yapmak aynı zamanda sorumluluk sahibi olmayı gerektirir. Çocuğunuzla beraber gün içi aktivitelerinizi planlayarak belli bir program oluşturabilirsiniz. Ödevler ne zaman yapılacak, oyun zamanı ne zaman olmalı gibi başlıklar altında oluşturulabilir. Basit durumlar için de rutin bir programın faydasını göreceksiniz. (Diş fırçalamak, okul çantasını hazırlamak vs.)
*Çocuğunuz ile birlikte tüm etkinliklerin belirlendiği bir hafta sonu programı oluşturabilirsiniz.
BİR DERS ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN
Sessiz bir çalışma ortamı çocukların odaklanarak ödevlerini kolayca yapmalarını sağlamaktadır. Dikkat dağıtabilecek durumlara engel olmak, ders çalışma verimini artıracaktır. Televizyonun açık olmaması veya müzik dinlenmemesi gibi. Çocuğunuz okula başladığı andan itibaren sürekli aynı çalışma ortamında ders çalışırsa ders çalışmayı kolayca alışkanlık haline getirecektir.
*Çalışma alanında, çalışmasına uygun kullanacağı malzemeler mutlaka erişilebilir durumda olmalı.
SORUMLULUK SAHİBİ OLMASINA YARDIM EDİN
Çocuğunuza birçok konuda her ne kadar yardım etmeniz gerekse de unutmamalısınız ki dersleri alacak olan kişi çocuğunuz, siz değilsiniz. Bu sebepten ötürü öğrenmeye karşı ve malzemelerine karşı sorumluluk sahibi olması gerektiğini bilmesi gerekir. Okulun ilk gününden itibaren derslerine kendisinin hazırlanması gerektiğini öğrenmeli. Ödevleri de çocuğunuz yapmalı.
*Ders için bir hazırlama listesi oluşturarak bu süreçte çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.
UYKU ÇOK ÖNEMLİ!
İlkokula başlayan bir çocuk için uyku çok önemlidir. Çocuğunuzun erken saatlerde yatmasına dikkat edin. 7 ile 9 yaş arası çocukların 11 saat uykuya ihtiyaçları vardır.
*Sabit bir uyuma saati belirleyin. Yatmadan önce yapılması gerekenleri bitirin. Örneğin dişlerini fırçalamak, okul programını hazırlamak gibi ve mutlaka birlikte yapacağınız bir etkinlik olsun. Yatakta kitap okumak veya şarkı söylemek.
OKUMAK, OKUMAK, OKUMAK !
Çocuğunuz ile beraber resimli kitaplara bakarak veya kitap okuyarak onun kitap okuma alışkanlığı edinmesini sağlamak mümkün. Okuma öğrenildiğinde ise onu teşvik etmeniz gerekecektir ve bu çok önemlidir.
*Günlük okuma saatleri belirleyiniz. Örneğin yatmadan önce
HAREKET ÖNEMLİ
Ne kadar çocuğunuz okula başlasa da o hala bir çocuk. Ve çocuklar koşmalı, zıplamalı ve oyun oynamalı. Çocuğunuzun yeteri kadar hareket ettiğine dikkat etmelisiniz. Okul süreci boyunca tüm gün oturan bir öğrenci ders dışında önce enerjisini harcamalı.
BİRLİKTE OYUNLAR OYNAYIN
Çocuğunuz ile birlikte kutu oyunları oynayabilirsiniz. Puzzle vb. Bu sayede çocuğunuz odaklanmayı öğrendiği gibi oyunda kaybetmeyi de öğrenecektir. Başka çocuklar ile oynamasına olanak sağlayın. Yaşıtlarıyla olan iletişimi onun sosyal ve duygusal gelişimine ciddi katkı sağlayacaktır.
GÜNLÜK EV İŞLERİ ÖĞRETİN
Ev ödevleri her zaman kağıt kalem ile yapılacak diye bir kural yok. Öğrenmeyi her zaman canlı tutmalısınız. Beraber yemek yapmak bunun için iyi bir fırsat. Çocukların sayıları ve ölçüm araçlarını öğrenmesi çok etkili olacaktır. Beraber alışverişe gitmek de aynı şekilde etki yaratacaktır.
HER ZAMAN ÖVGÜDE BULUNUN
Farkındalık ve övgü çocuklar için her zaman önemli olmuştur. Her ikisi de çocuğunuza canlılık verir, motivasyonunu güçlendirdiği gibi çocuğun özgüvenini de artırır. Övmek yerine çoğu zaman olumsuz eleştiride bulunmaktayız. Kendinizi biraz da olsa frenleyerek olumsuz eleştirilerden sakının. Övülmesi gereken durumlarda övgüden kaçınmayın.