Öğrencilik yıllarım boyunca herhangi veli toplantısına annem ya da babam hiç gitmedi, babam bir kez, beş buçuk yaşımda birinci sınıf öğrencisiyken, öğretmenin özel çağrısıyla okula gelmişti. Ne zaman veli toplantısı olsa babam aynı şeyi söylerdi “Al bu parayı pazartesi okula götür, para istiyorlardır, onun için gelemem okula …”
Artık para istenmese de çoğunlukla velinin işine yarayacak yararlı herhangi bilgi verilmediği için ya da öğretmen veya idarelerin bazı “taktik” hataları nedeniyle yine okula gelmekten imtina ediyor çoğu veli…
Öğretmenliğimin ilk iki yılında harika bir müdürle çalıştığımı beni tanıyan herkes bilir. Bu köy okulunda velimizin karşısına tüm öğretmenler olarak çıkardık ilk önce. Genel bir görüşmemizi, bilgilendirmemizi yapar sonra özelde görüşürdük.
Veli toplantıları üzerine ilk kez ikinci görev yerim olan Hayrabolu Lisesinde iken düşünmeye başladım, bir toplantı öncesinde ”Ben ne için gidiyorum bu toplantıya?” sorusuyla başladı her şey…
Öyle ya bir amacım olmalıydı…
Sadece öğrencilerimin notlarını okuyacak, o yaramaz, bu uslu etiketlerini yapıştırıp görev mi savacaktım…. Hayır bu olmamalıydı. Peki ne yapmalıydım.. Eh o zamanlar şimdiki gibi teknoloji de yok ki bir yerlerden yardım alalım… İş başa düşmüştü,en doğru yolu kendim bulmalıydım.
Yol boyunca, neler yapacağım, neler konuşacağım zihnimde oluşmuştu, geriye bir tek, velilerim gelinceye kadar notlarımı almak kalıyordu. Ha bir de ısrarla öğrencisinin notunu soracak olan veli için sınav kağıtlarımı yanıma almak ama o notları asla okumamak kararlılığı.. :)
Neyse işte böyle başladı benim girdiğim sınıflardan bir türlü çıkmayıp uzun süren, hatta o kadar ki meslektaşlarımın bana bu konuda mobing uygulamalarına kadar varan :) bol konuşmalı, uzun veli toplantılarım.
Her okulun kendi iklimine göre değişen şeyler olsa da bana göre en doğru yöntem, veli toplantılarının mutlaka sınavlardan önce olması ve mutlaka şube öğretmenler kurulu toplantısından sonra yapılması. Bu konu çok önemli, şube toplantılarında öğrenciler tek tek görüşülür, dolayısıyla her öğretmenin her öğrenci için bir kanısı, bir bilgisi vardır artık.. Kendi öznel görüşlerini çürüten fikirlerle de karşılaşabilir burda. Dolayısıyla veliye bir öğretmenin söyledikleriyle diğerinin söyledikleri arasındaki tutarsızlık sorunu ortadan kalkar, veli de neye uğradığına şaşırmaz,ne yapması gerektiğine daha sağlıklı karar verir.. İkinci önemli konu veli toplantısı öncesi mutlaka okul müdürü, öğretmenlerini toplamalı ve öğretmenlerinin o toplantıda öncelikli ele almaları gereken konular hakkındaki fikirlerini almalı, velilere yaklaşım konusunu görüşmeli,ortak kararlara varılmalı.
Peki nasıl olmalı veliye yaklaşım:
- Samimi olmalısınız.
- Güven vermelisiniz.
- Eleştirdiğiniz kadar eleştiriye açık olmalısınız hatta “Belki çocuğunuzun, bana söyleyemeyip sizinle paylaştığı şeyler vardır, açıkça söyleyebiliirsiniz.” diyerek veliyi bu konuda yüreklendirmelisiniz.
- Her konuya cevabımız olmak zorunda değil bazı şeyler için zaman istemek karşı tarafa güven verir.
- Önceden, toplantıda değineceğiniz konuları maddeler halinde belirleyin, hazırlıklı gitmeniz velilerinizin, kendilerinin ve çocuklarının önemsendiğini hissetmelerini sağlayacaktır.
- Örneklerle açıklamaya çalışın ele aldığınız konuları.
- Öğrencilerle ilgili özel bilgileri sınıftaki tutum ve davranışlarını, notlarını diğer velilerin önünde konuşmamaya özen göstermeli, ısrarla soran velilere de çocuğunun bu durumdan hiç memnun olmayacağını belirtip özel görüşme talep etmesini istemelisiniz.
- Özellikle sınıf öğretmeni olduğunuz sınıfla geziler, kahvaltılar düzenleyebilir bu konuda öncülük etmesi için sınıf temsilcileri seçebilirsiniz.
- Dersinizle ilgili uygulamalarınızı, sınıf geçme notlarınızı hangi uygulamalara göre vereceğinizi önceden veli ve öğrencilerinizle paylaşmanız faydalı olur.
- Okul dışı etkinliklerle ilgili olarak, öğrencilerin hayat başarısını arttıracak önerilerde bulunabilirsiniz.
- Velilerinizle hep birlikte okuyacağınız bir kitap listesi oluşturabilirsiniz, her ay toplanarak kitapları tartışabilirsiniz.
Ben, Doğan Cüceloğlu, Başarıya Götüren Aile ve Anne Baba Lütfen Bu Kitabı Okur musun? kitapları ile başlamayı düşünüyorum. Ayrıca bir film listesi de hazırlayabilirsiniz. - Velilere okul ziyaretlerini gelişi güzel değil mutlaka belirli periyotlarla yapmalarını önermeyi unutmayın. Öğrenciler üzerindeki etkisi daha olumlu çünkü. Hangi aralıklarla geleceklerini bilmek kendilerine çeki düzen vermelerini sağlıyor.
Görev yaptığınız okulun ve velilerin durumuna göre gerektiğinde öğrencileriniz aracılığıyla velilerinizin de toplantıya hazırlıklı gelmesini sağlayabilirsiniz.. Birkaç yıl önce öğrenci whatsapp grubumdan öğrencilerimle aşağıdaki metni paylaşmıştım. Yazıma o not ile son vermek isterim… Sizler de görüşlerinizi,katkılarınızı yorumlar kısmından yazarsanız birçok genç arkadaşımıza yol göstermiş oluruz.
Sağlıcakla kalın…
Sevgili Çocuklarım,
Yarın veli toplantısına velilerinizin gelmesini sağlayın, ancak hazırlıklı gelmelerini sağlayın, sınıflara giren bütün öğretmenlere sınıfın genel olarak durumunu sormalarını, sizinle ilgili özel konuları herkesin içinde sormamalarını, bireysel konuşan öğretmenler olursa öğretmeni kibarca: “Çocuğumla ilgili özel konuları dışarda konuşalım.” diyerek uyarmalarını, kendilerinin de özel şeyler sormamaları gerektiğini, toplantıya kağıt kalemle gelmelerini, öğretmenlere:
“Çocuklarımızın bu derste daha başarılı olmaları için neler yapmalıyız, çocuğuma düşen görevler neler, bana veli olarak düşen görevler neler?” sorusunu mutlaka sormalarını, okulu dikkatlice incelemelerini, gördükleri eksikleri not edip idareye eksikleri bildirip kendilerinin bu konuda neler yapabileceklerini sormalarını, mutlaka isteyiniz. Unutmayınız en başarılı okullar veli, öğretmen, idarenin iş birliği içinde çalıştığı okullardır, ön yargısız olarak herkes birbirine yardımcı olmalıdır. Bu yazıyı velilerinize okutmanız dileğiyle… Sevgiler…