1. Anasayfa
  2. Makaleler

Hayal Gücü Programı ile Proje Geliştirme

Hayal Gücü Programı ile Proje Geliştirme
0

Öğrencilere verdiğiniz fırsatlar, onları günlük olarak etkiler ve onlara ömür boyu sürecek bilgi ve deneyim sunar. Öğretmenlerin karşılaştığı zorluklara ve mücadelelere yardımcı ve öğrencilerin tutkusunu, yaratıcılığını uyandırma adına programların uygulanması bu açıdan faydalı olabilir.

Destination Imagination Türkiye bu programlardan biridir. Destination Imagination Türkiye çocukların ve gençlerin okulda, kariyerlerinde ve tüm yaşamlarında başarılı olabilmek için onlara ihtiyaçları olan becerileri öğretmeyi amaç edinmiş kar amacı gütmeyen bir eğitim programıdır. STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik) eğitiminin sanat ve sosyal girişimcilikle harmanlandığı proje tabanlı öğrenme programını Türkiye’de uygulayan Destination Imagination Türkiye, öğrencilerin hayallerini gerçekleştirdiği öğrenme ortamları yaratmayı hedeflemektedir. Destination Imagination Türkiye sayesinde öğrenciler, yaratıcı & eleştirel düşünme, takım çalışması, problem çözme, risk Alma, proje yönetimi, sabır, özgüven gibi 21. yüzyıl becerileri kazanmaktadır. Her çocuk takım içindeki yerini bulur ve benzersiz yetenek ve yetenekleri asla hayal bile edemeyecekleri şekilde keşfedebilir ve sergileyebilir. Aynı zamanda Destination Imagination programları, çocuklara eğlenceli, uygulamalı akademik zorlukları çözme, kendilerine güven, iletişim ve problem çözme becerilerini geliştirme konusunda yardımcı olur.

Bu proje yarışmasının amacı, dünya çapında öğrencilerin, 21. yüzyıl becerilerini uygulamada ve yaratıcılıkta kullanabilecekleri çeşitli yaklaşımları değerlendirebilmeleri açısından olanaklar hazırlamaktır. Öğrencilerden oluşan takımları eğlenmeye, risk almaya, odaklanmaya ve problemleri şekillendirmeye teşvik etmektedir. Katılımcılar programla birlikte sabırlı olmayı, esnek olmayı, dayanıklılığı, etik anlayışı, çevresindekilere ve onların düşüncelerine saygıyı ve beraber problem çözme becerilerini öğrenirler. Her yıl Destination Imagination INC. eğitimciler ve endüstri uzmanlarıyla birlikte çalışarak STEAM, sanat, sosyal girişimcilik ve erken öğrenme alanlarını destekleyen 7 yeni akademik görev geliştirir. Öğrenciler seçtikleri göreve yönelik bir çözüm yaratmak için takımlarıyla araştırır, öğrenir ve tasarlar. Görevleri üzerinde çalışırken öğrenciler, fikirlerini gerçekleştirdikleri, başarısızlıklardan ders aldıkları, problemleri değerlendirdikleri ve gelişimlerini gözlemledikleri yaratıcı süreci öğrenir. Görev programına dahil olan öğrenciler sunumlarını önce ülke turnuvasında, dereceye girmeleri halinde davet edildikleri Dünya Finallerinde gerçekleştirir.

Görevler, teknik, bilimsel, güzel sanatlar, doğaçlama, yapısal ve sosyal sorumluluk olmak üzere altı farklı kategoride hazırlanmaktadır. Takımlar bu görevlerden istediklerini seçerek tüm takımlarla çözümlerini paylaşacakları Destination Imagination etkinliğine hazırlanırlar. Takımların belirli görevleri aşağıda belirtilmiştir;

Takım Görevleri

  • Teknik Görev, öğrencilerin verilen görevleri mühendislik, stratejik planlama gibi becerileri kullanarak çözmesini hedefler.
  • Bilimsel Görev, bilimsel merak ve araştırmayı tiyatral yaratıcılıkla harmanlar.
  • Mühendislik Görevi, belirli malzemelerden yapılan yük taşıma amaçlı yapılar tasarlamayı ve test etmeyi gerektirir.
  • Sanatsal Görevde takımlar beraber çalışarak tiyatral araştırma ve sanatsal becerilerini geliştirir.
  • Doğaçlama görevi, tamamen spontane ve hikayeler yaratmaktan ibarettir. Takımlar bu görevde kendilerine o anda verilen konulara ilişkin skeçler hazırlar.
  • Sosyal Sorumluluk Görevi, öğrencilerin toplumun ihtiyaçları için sosyal sorumluluk projeleri üretmelerini sağlamak için tasarlanmıştır.
  • Erken Öğrenme görevini çözebilmek için anaokulundan ilkokul 2. sınıfa öğrenciler birlikte çalışarak karakterler, dekorlar ve senaryolar içeren performanslar yaratırlar.
  • Anlık Görev, takımların anlık, yaratıcı ve eleştirel düşünmelerini gerektirir.

İlkokul, ortaokul ve lise seviyelerine göre ayrılan takımlar dışarıdan yardım almadan kendi özgün ve yenilikçi çözümlerini üretip, bunu eğlenceli ve tiyatral bir sunuma dönüştürülmektedir. Çocuklar bu süreç boyunca, yardımlaşma ve karşılıklı saygı ilkeleri çerçevesinde, hızlı düşünme, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme, takım çalışması gibi çok önemli becerileri güvenli ve eğlenceli bir ortamda keşfetme ve geliştirme imkânı bulmaktadır. Program kapsamında ekipler, yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme ve işbirlikçi problem çözme konularında daha üst düzey düşünmeyi öğrenir ve geliştirir. Katılımcılarımız yaratıcı süreci öğrenir ve tecrübe eder, yeni arkadaşlıklar geliştirir ve birlikte çalışmayı öğrenir.

Destination Imagination Neden Önemli?

ABD Çalışma Bakanlığı’na göre, bugünün öğrencilerinin % 65’i henüz icat edilmemiş işlerde çalışacak. Destination Imagination, okul öncesinden üniversiteye kadar öğrencilerin, kendine güvenen yaratıcılar topluluğunun bir parçası olmalarını ve okulda, gelecekteki kariyerlerinde ve ötesinde gelişmek için gereken temel becerileri uygulamalarına olanak sağlar.

Kimler Nasıl Katılabilir?

Program Kategorilerilerine göre belirlenen yaş / seviye aralıkları:

Rising Stars: Anaokulu – 2. Sınıf

Elementary Seviyesi: Anaokulu – 5. sınıf (15 Haz 2007 tarihinden önce doğanlar bu kategoriye dahil değildir.)

Middle Seviyesi: 6. – 8. sınıf (15 Haz 2004 tarihinden önce doğanlar bu kategoriye dahil değildir.)

Secondary Seviyesi: 9. – 12. sınıf (15 Haz 2000 tarihinden önce doğanlar bu kategoriye dahil değildir.)

University Seviyesi: Lise mezunu kişiler, Üniversite veya Teknik Yüksek okul öğrencileri

Destination Imagination dünya çapında anaokulundan üniversiteye tüm seviyelerde öğrencilerin katılımına açıktır. Öğrenciler maksimum 7 kişiden oluşan takımlarını kurar, kendilerine bir görev seçer ve bir çözüm bulmak için beraber çalışırlar. Her takımın (tercihen bir öğretmen veya veli) onlara rehberlik eden fakat çözüm oluşturmada müdahalede bulunmayan bir takım sorumlusu vardır. Takımlar yedi zorluktan birini seçiyor. Çözümlerini yaratıp geliştirdikten sonra yerel bir turnuvaya giderler. En yüksek puan alan takımlar, bir Ortaklık turnuvası olarak da bilinen eyalet veya ülke turnuvalarına ilerler. Her bir Ortaklık turnuvasının en üst düzey takımları, dünyanın en büyük yaratıcılık kutlaması olan Global Finallere katılma şansına sahip.

Ne Zaman?

Her sezon Eylül’den Mayıs’a kadar uzanan zaman dilimidir ve takımlar görev çözümlerini üretmek için ortalama 2-4 ay arasında zaman harcarlar. Takımlar sunumlarını genellikle Şubat-Mart aylarında yapılan Destination Imagination Türkiye Turnuva’sında yapar, dereceye giren takımlar Amerika’nın Missouri eyaletinde gerçekleşen dünyanın en büyük yaratıcılık organizasyonu Dünya Finallerine katılmak için Kansas’a davet edilir.

Nerede?

Destination Imagination programı Amerika’nın 45 eyaletinde, 30’dan fazla ülkede uygulanmaktadır. Destination Imagination sıklıkla okul sonrası veya okul müfredatına entegre edilmiş kulüplerde gerçekleştirilir. Destination Imagination okullardan bağımsız olarak da yapılabilmektedir.

Destination Imagination Faydaları

2014 yılında Georgia Üniversitesi Eğitim Psikolojisi Profesörü Dr. Mark A. Runco, Destination Imagination programına dahil olan ve olmayan öğrencilerdeki yaratıcı yaklaşımlar ve sorumluluk bilincini ölçen araştırmasında itatistiksel olarak kanıtlanmış sonuçlara göre Destination Imagination programına dahil olan öğrencierin diğerlerine göre verilen bir görevi yerine getirirken daha sorumlu, daha azimli daha özgüvenli, daha yaratıcı olduğunu gözlemlemiştir. Bu öğrenciler daha detaycı ve çok daha fazla fikir üretebiliyordu. Dr. Mark RUNCO DI öğrencilerinin %86’sı programa katıldıkları ilk 2 yılda takım çalışması becerilerinin geliştiğini, %92’si ise bir problemi çözme noktasında çok farklı açılardan bakarak çözüm üretebildiğini farketmiştir.

  • Desination İmagination programına katılan öğrenciler odaklanmayı, yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi ve iyi test etmeyi öğrenirler.
  • Program müfredat uyumludur ve STEM ve Sanat eğitimine odaklanmaktadır.
  • Öğrenciler, kendi kendilerini değerlendirmeyi ve güçlü yanlarını anlama ve zayıf yönleri üzerinde çalışmayı daha iyi hale getirmeyi öğrenirler.
  • Çocuklar eğlenceli öğrenirler ve çoğu eğitim boyunca programa devam ederler.

proje

proje

Destination Imagination 2019-2020 sezonunda bu yarışmaya dahil olup yeni bir DI takımı kurmak istiyorsanız tarihleri Eylül ayında yayınlanacak olan İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Samsun ve Mersin’de düzenlenecek takım sorumlusu eğitimlerine katılabilirsiniz.

Kaynaklar 

diturk.org/

gadi.org/

www.destinationimagination.org/

Facebook Yorumları

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Farklı okullarda Fen Bilimleri Öğretmenliği görevi yaptı. Şuan aktif olarak eğitim teknolojileri uzerine faaliyet gösteren bir Ar-ge şirketinde görev yapmaktadır. Bir cok konferansa katılarak sunum ve atölye gerçekleştirdi. Stempd'nin Türkiye ayağında İstanbul elçiliği görevini yürütmektedir. Ayrıca çeşitli girişimlerde gönüllü olarak yer almaktadır.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Kerim Candan

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.