Ortaöğretim kademesinde ve Üniversite hazırlık döneminde verilecek temel İngilizce eğitimi programlarında dil yapısı bakımından eğitimciler tarafından dikkat edilmesi gereken önemli kurallar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi çoğul eki (plural suffixes) yapısının öğrencilere aktarılmasıdır. Hep birlikte tekil isimlerin çoğul ek yapısına dönüşümündeki farklı yapılarını inceleyelim;
1-) Başta müzik olmak üzere büyük bir sanat eseri anlamına gelen “Opus” kelimesinin çoğul hali opera demektir. Bir opera birden fazla yapıtı bir arada tutmaktadır. “Sfenks” kelimesi kabul edilebilir olsa da, sfenks kelimesinin çoğulu “sfenks”tir.
2-) “Biceps” kelimesini de incelersek çoğul hali “Biceps” olarak ifade edilmektedir. “Bicep” kelimesi köken olarak Latince’den “iki başlı” olarak çevrilmiş tekil bir kelimedir.
3-) “Cul-de-sac” kelimesinin çoğul hali “Culs-de-sac” olarak ifade edilmektedir. Fransız dilinde “cul-de-sac” kelimesi “çuvalın derinliği / dibi” anlamına gelmektedir. Böylelikle farklı bir şekilde, çoğul bir ek bir çuvalın dibine dönüşecek bir anlam ifade etmektedir.
4-) Bay / Bayan kardeşlerin cinsiyetten bağımsız olarak çoğul eki hali kardeş demektir. Yeğenler ve yeğenlerin cinsiyetten bağımsız çoğulu “Nibling” kelimesidir. “Nibling” kelimesi İngiliz Dili kapsamında 1951 yılında ortaya çıkmıştır.
5-) Ahtapotun çoğulu “ahtapottur”, “ahtapot” değildir. Ahtapot Latince olsaydı ahtapot olurdu ama Yunanca. “Octopi” kelimesinin çoğul eki hali “ahtapottur” olarak çevrilir. Ahtapot kelimesinin kökeni Latince kelime olsaydı “Ahtapot” olurdu fakat Yunan kökenli bir kelime olduğundan bu şekilde tercüme edilmektedir.
İngilizce eğitiminde ana dili ikinci öğreneceği yabancı dille aynı yapısal grupta ise o dili öğrenmesi daha kolay olmaktadır. Eğer farklılık gösterirse öğrenim süreci değişebilir ve gösterilecek çaba artabilmektedir.Öğrenci anadilindeki uygulamalar dışına çıkınca öğrenim zorlaşabilir. Türk dilinde üçüncü tekil kişi için kullanılan “o” sözcüğünün karşıtı İngilizcede dişi, erkek ve yansız olarak üç ayrı sözcükle ifade edilmektedir. Türkçe konuşurken üçüncü tekil kişiyi belirten zamirde herhangi bir cins ayırımı yapmaya alışkın olmayan bir öğrenci, İngilizce öğrenirken bu cins ayırımı nedeniyle üçüncü tekil kişi zamirlerini yanlış biçimde kullanabilmektedir. Konuya dair farklı bir örnek verirsek “İki çocuk geldi.” cümlesinde de görüldüğü gibi Türkçede adlar sayılarla birlikte kullandığında çoğul eki almaz. Öğrenci İngilizce kurduğu tümcelerde de aynı uygulama eğilimini göstermektedir. Anadiline dayalı olarak yapılan uygulamalar sonucu ortaya çıkan yanlışların öğrenci tarafından düzeltilmesi oldukça uzun sürmektedir.
İngilizce’de bazı isimler çoğul hali bulunmamaktadır. Bu isimlere kitle isimleri adı verilmektedir. Bu isimlerin belirli çoğul yapısı yer almadığı için sıklıkla grup halinde kullanılan isimler ya da soyut kavramlardan oluşmaktadırlar. Buna örnek vermek gerekirse; livestock, news, slang, bravery, love ve money kelimeleridir. İngilizcenin temel kuralında çoğul isimler için uygulanan istisnalar bulunmaktadır. Dikkat çeken tek konu ise bazı isimlerin her zaman çoğul, bazılarının her zaman tekil olması ve bazılarının da tekil ve çoğul hallerinin aynı gösterilmesidir.
Fizik, matematik, iktisat, istatistik dil bilim temelde olarak tekil olan ve biçimlerine rağmen tekil olarak yorumlanan kelime yapısıdır. Etik olarak çoğul olarak yorumlanır fakat kolayca tekil bir biçimi kabul edilmemektedir. Aritmetik ve mantık anlam ve biçim olarak tekildir. Fakat çoğul biçimde değerlendirilmezler. Pantolonlar, makaslar, körükler, gözlükler ve gözlüklerin hepsi çoğuldur ve çoğul fiil yapılarına ihtiyaçları bulunmaktadır.
Biçimbirimsel Çözümleme (Morpological Analysis)
Biçimbirimsel (Morphological) Araştırma İşlemi, bir metin içerisinde yer alan her kelimenin bilgisayar tarafından otomatik olarak çözümlenmesi işlemidir. Kelimelerin, köklerine ayrıştırılıp, görevlerinin belirlenmesi ile ilgilenerek meydana gelmektedir.
Kelimenin en küçük anlamlı birimi morpheme olarak düşünülürse;
fox (tilki) 👉 1 morpheme
cats (kediler) 👉 2 morpheme (cat ve -s çoğul eki)
Yabancı dil eğitimi kapsamında çoğul eki kavramı nesne ile özne arasındaki etkileşimi sağlayan sistemdir. Bu ilişki kendisini farklı sistemli dillerde yukarıda verdiğimiz örneklerle açık ortaya koymaktadır. Bu ilişkilerin dilde gösterimi farklı araçlarla meydana getirilmektedir. Böylelikle Hint Avrupa dil ailesinin Slav dilleri (Slavic languages) sisteminden meydana gelen Rus dili, Germen (Avrupa Temel Kol) grubundan olan Almanca ve İngilizce, Asya kolundan olan Farsça, Sami dilleri (Semitic Languages) ailesinden Sami diline ait Arapça dili değişiklik göstermektedir. Ayrıca Ural ve Altay Dil (Uralic and Altaic Language) grubuna ait olan dillerin çoğul yapısı temelde farklılık göstermektedir.
Her dil yapısında öznelerin tekil ve çoğul olması, yüklemlerin zaman ifadelerine göre farklılık göstermesiyle kullanıldığı ekler ve dillere göre kullanılan olumsuz yapı ekleri nitel olarak değerlendirilmektedir.