Sanal Laboratuvarlar, öğrencilere çevrim içi ortamda bilimsel deneyler yapma imkanı sunar. Uzaktan çalıştırılan laboratuvarlar (uzak laboratuvarlar) uzak bölgelerdeki gerçek ekipmanlarla deneme yapma imkanı sunar. Sanal laboratuvarlar bilimsel ekipmanları simüle eder ve bunları kullanmamızı, deneyim kazanmamızı sağlar.
Sanal laboratuvar uygulamalarında genellikle First-Person Perspective yani Birinci Şahıs Bakış Açısıyla yapılan simülasyonlardır.
Sanal Laboratuvarlar
Sanal Laboratuvarların First-Person Perspective (Birinci Şahıs Bakış Açısı) olmayan uygulamaları da mevcuttur. Ne demek istediğimi tam olarak vereceğim web sitelerinden anlayacaksınız. Madem bu kadar bilgi verdik şimdi sıralamaya geçelim.
1.Go-lab
Bu site sanal laboratuvarlardan biridir ve çok kapsamlı, size her türlü bilim alanında deney yapma imkanı sunmaktadır. Bu bilim alanları ise aşağıdaki gibidir;
- Astronomi
- Biyoloji
- Kimya
- Mühendislik
- Çevre Eğitimi
- Coğrafya Ve Yer Bilimi
- Matematik
- Fizik
- Teknoloji
Mesela teknoloji konusunda örnek verirsem sistemli şekilde devreler kurup test edebiliyorsunuz. Coğrafyada ise atmosferin yapısını, küresel ısınmanın nerede ve nasıl gerçekleştiğini size gösterir ve anlarsınız. Tabi yaptığınız deneyler flash biçimindedir 3D değildir. Sürükle-bırak,sayısal verilerle vb. şeylerle hesaplama ve deney yapmaktasınız. Sanal laboratuvar eğitim amaçlıda kişisel amaçla da kullanılabilir.
2.Chem Collective
Bu kimya laboratuvarının çevrimiçi simülasyonudur. Öğrencilerin kimyasal hesaplamaları otantik laboratuvar kimyasıyla ilişkilendirmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Laboratuvar, öğrencilerin yüzlerce standart reaktif (sulu) arasından seçim yapmasına ve bunları gerçek bir laboratuvara benzer bir şekilde manipüle etmesine izin verir. Ayrıca bu sanal kimya laboratuvarı, senaryo temelli öğrenme aktivitelerinin ve ön-laboratuvar olarak çeşitli öğretim yaklaşımlarına dahil edilebilecek kavram dersleri, ders kitabı ödevine alternatifler ve bireyler veya ekipler için sınıf içi etkinliklerde bulunmaktadır.