Değerli okurlar geride kalan beş yılın bir değerlendirmesini yapmaya gayret edeceğim. 2018 yılının Ağustos ayında Sultanbeyli Sultan Alparslan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (SAMTAL) göreve başladım. Bu görev 2023 senesinin Ağustos ayında sona erdi. Beş yıllık bir dönemde görev yapmış oldum. Geriye dönüp baktığımda birçok hatıra gözümde canlanıyor. Öncelikle ilk seneye dair birkaç kelam etmek isterim. Birinci senenin en büyük zorluğu 32 ücretli öğretmen ile ve rehber öğretmeni olmayan,1500 öğrencili bir okulda seneye başlıyor olmanın güçlüğünü hatırlıyorum.
Peki, ilk seneye dair olumlu durum nedir dediğimizde hemen aklıma bir şeyler yapma hevesi ve heyecanı olan genç bir öğretmen kadrosunun tutku ile çalışması geliyor. Değişik nedenlerle farklı disiplin hadiselerinin olduğu okulda öğrencilerimizi onların ilgisini çekecek bazı uygulama ve faaliyetlere teşvik ederek, disipline dair olumsuz unsurları ortadan kaldırmayı hedefledik. Bu uygulamalar kurumun eğitim kadrosu ile istişareler edilerek belirlendi. Tutku ile çalışma şevki olan öğretmenlerle işe koyulduk. Ve okulda belli iyileşmeler bazı başarılar da elde edildi. Bu çalışmalar tam da meyvesini verecek dediğimiz anda maalesef covid-19 pandemisi dolayısı ile eğitime yaklaşık 2 yıl ara verildi. Pandemi sonrası tekrar eğitim başlandığında öğrencilerde ve aslında tüm insanlarda oluşan derin travmaların olumsuz etkilerini derinden hissettik.
İlk sene planlanan çalışmaların bazıları;
- Öğlen arasında CD müzik yayını yapılması ve veya yetenekli öğrencilerin canlı müzik performansları sergilemesi,
- Okulun sloganının “tebessüm eden okul “olarak yenilenmesi,
- Genel bilgi derslerinde ders içi ve ders dışı etkinliklerle öğrencileri kültürel ve akademik olarak güçlendirici etkinliklerin teşvik edilmesi,
- Okulun mesleki bölümlerinde güçlü bir okul-sanayi işbirliği anlayışı ile tüm bölümlerde sanayi ile endüstri ile nitelikli teknik eleman yetiştirilmesi projeleri geliştirmek,
- Okulun fiziki mekânlarını geliştirme ve güzelleştirme,
- Sayısal ve sözel proje ve yarışmalarda yer almak.
Yukarıda okul iklimini olumlu bir duruma dönüştürmeye dönük planlanan çalışmalardan bahsettim. Somut olarak gerçekleştirilen ve okulu yukarıya taşıyacağına inandığımız faaliyetlerden bazıları da şunlardır;
- Tebessüm isimli bir dergi yayınlandı,
- Bir Z kütüphane okulumuza kazandırıldı,
- Okul bahçesinde açık alan spor alanı kazandırıldı,
- Okul sanayi işbirliği ile Kas Grup Isıtma Eğitim Atölyesi kazandırıldı,
- Ayrıca Güney Mobilya, Saffet-Abdullah Güllaçları,216 Mobilya B-ASF, TMS Endüstriyel Soğutma ve şu an hatırlayamadığım daha birçok işletme ile ilişki ve işbirlikleri ile okulun teknik imkânları geliştirilmeye çalışıldı.
- TMS Grup ile endüstriyel soğutma teknik eğitim atölyesi kurulma protokolü imzalayarak endüstriyel soğutma sektörüne nitelikli teknik eleman yetiştirme projesi başlatıldı.
- Ayrıca Gıda teknolojisi alanına bir mikrobiyoloji laboratuvarı kazandırıldı.
- İGDAŞ ile istihdam, eğitim protokolü imzalandı yürürlüğe girdi.
Sayın okurlar aslında amacım bir icraatın içinden propagandası yapmak değil. Böyle bir propagandaya ihtiyaç da yok olduğu kanaatindeyim. Gaye tarihe not düşmek yapılanları ve yapılamayanları ortaya koyarak geleceğin buna göre planlanmasına yardımcı olmaktır.
Yazının sonuna doğru gelirken pandeminin dışında çalışmaları olumsuz etkileyen durumları da şöyle özetleyebilirim;
- Mevzuatlardaki çok sık değişiklikler hem yöneticilerin, hem öğretmenlerin, hem de öğrencilerin çalışmalarını olumsuz etkilediği kanaatindeyim.
- Okula neredeyse her sene kapasitenin üzerinde öğrenci kaydı yapılmak durumunda kalınması(örneğin bir sene 900 öğrenci 9.sınıfa kayıt edilmek zorunda kalınması)tüm çalışmaları olumsuz etkilemektedir.
- Meslek liseleri bünyesinde açılan MESEM programının meslek lisesine entegrasyonu ve mevzuat düzenlemesi yapılamaması gelişimi ve iyileşmeyi olumsuz etkilemiştir,
- Okulda atölye fiziki mekan sıkıntısı vardı. Çok çaba sarf etmemize rağmen yeni bir atölye binası yapımını başaramadık. Bu durum belki de okulun daha da ilerlemesine ket vuran en önemli problemdi.
- Bazı bölümlerimizde istihdam işbirliği okul sanayi işbirliklerimiz konusunda arzu ettiğimiz sonuçları elde edemediğimizi de belirtmek isterim.
- Çok etkin olamadığımız hedefimizi gerçekleştiremediğimiz diğer bir konu da döner sermaye çalışmalarıdır.
Son söz;
Çok özet olarak Sultan Alparslan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde beş sene böyle geldi geçti. İzin almadığım için öğretmen isimlerinden bahsetmedim. Bu dönemde okulun her işine koşan değerli bir grup vardı. Bu vesile bu çalışmalara omuz veren değerli mesai arkadaşlarıma da selam olsun. Geriye dönüp bakıldığında tüm zorluklara rağmen okulda bir takım iyileşmelerin olduğunu müşahede ediyoruz. Daha iyisi olabilir miydi? Tabii ki olurdu o şartlarda bizim başarabildiklerimiz bunlardı.
Muradımız bulunduğumuz yere değer katmak. Ne kadar oldu takdir öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin. 2.Ağustos.2023 günü sona eren Sultanbeyli ya da SAMTAL serüvenine dair bir değerlendirme yapmaya gayret ettim. İyisi ile kötüsü ile, başarısı ile, başarısızlığı ile bir hikaye daha sona erdi. Ve yeni bir serüvene başladık Allah ömür ve sağlık verdikçe, aklımız erdiği kadar, kabiliyetimiz izin verdiği kadar mesleki teknik eğitime hizmet etmeye devam ediyor olacağım.
Bakalım bu yeni yolculukta bizi neler bekliyor. Neleri başaracak, neler yaşayacağız?