STEM Eğitimi nedir? STEM kelimesi; İngilizce’de Fen Bilimleri (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering) ve Matematik ( Mathematics) kelimelerinin birleşiminden oluşmuş bir kısaltmadır. Türkiye’de bu eğitim türünden bahsederken Türkçe kelimelerin birleşiminden oluşan FeTeMM ifadesi de kullanılır. Günden güne gelişen ve teknolojinin sayesinde değişen dünyamızda, herkesi etkileyen eğitim alanının değişmemesi beklenemez. STEM eğitimi, bu değişimin gözlenebileceği en güzel eğitim yaklaşımlarından biridir.
STEM, Eğitimde başarılı ülkeler arasında gösterilen Finlandiya ve Güney Kore’nin eğitim yaklaşımlarında ön planda yer alıyor. Türkiye’de STEM aktiviteleri, okullara göre çok değişkenlik gösterebiliyor. Çok az sayıda okul uluslararası standartı yakalayabilirken, birçok okul bu önemli eğitim yaklaşımından uzakta kalabiliyor. Neyse ki, son yıllarda ülkemizde gerçekleştirilen Bilim Merkezleri projesi ve Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’ın açtığı ‘STEM Kampları’, toplumumuza yararlı ve bilimi seven gençler yetiştirmek için umut veren projelerden birkaçı.
Peki, okullarımızda nasıl STEM eğitimi verilebilir?
Bazı STEM etkinlikleri maliyetli ve taşınması zor ürünler içeriyor olsa da, okullar için uygun ve kolay birçok etkinlik yaparak öğrencilere ilham verebilmek mümkün. Ek olarak, bu etkinlikleri sadece okul içinde değil, ev faaliyeti olarak önerebilir ve öğrencilerinizden yaptığı deneyin videosunu kaydedip bunu düzenlemesini isteyebilirsiniz (Ortaokul düzeyi), bu sayede öğrenci teknolojiyle de uğraşmış olacaktır. Örneğin, Basit Makineler konusuna ilişkili olarak derste Amsterdam evlerindeki eşya taşıma prensibinden bahsedebilir ve bunun nasıl böyle olabildiği hakkında sorular sorup öğrencilerinizin kendi kendine neden-sonuç ilişkisi kurmasını sağlayabilirsiniz. İkinci aşamada ise Amsterdam evlerinden ilham alarak(1) onların bu sistemi maket olarak kendilerinin tasarlamasını isteyebilirsiniz. Bu sayede düşünme becerileri ve problem çözme yetileri gelişir.
Ek olarak, Arduino ve TinkerCAD gibi ulaşılabilir programlar ile STEM ile ilgili birçok alıştırma yapılabilir. Arduino kütüphaneleri programlama yapmayı sağlar ve sonuçta projenize yönelik olarak sese ve ışığa yönelik tepkiler veren robotlar Arduino ile yaratılabilir. TinkerCAD sayesinde ise 3 boyutlu cisimler tasarlayabilir ve öğrencilerinizin görsel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz.
İnsanların dünyalarında matematiğe ve bilime yönelik önyargılar oluşmuş olsa da STEM ile farklı bir dünya mümkün. Öğrencilere, sıkıcı sanılan, kurallara ve formüllere boğulmuş gibi görünen derslerin aslında öyle olmadığını göstermek için bir fırsatımız ve hatta içten gelen bir ilhamımız var.
(1)Amsterdam evlerinde eşya taşıma prensibi: Amsterdam’da binalar çok dardır, taşınma işlemleri sırasında eşyaları koridorlardan geçiremedikleri için eşyalar binaların tepesindeki kancalar yardımıyla dışarıdan, pencereden eve taşınır. Basit makineler sistemini burada görebiliyoruz.
Bonus: STEM Öğretmenleri Radyo Programları’na aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://inteach.org/stem_ogretmenleri
Kaynakça : Baran, E , Canbazoglu Bilici, S , Mesutoglu, C , Ocak, C . (2016). Moving STEM Beyond Schools: Students’ Perceptions About an Out-of-School STEM Education Program. International Journal of Education in Mathematics, Science and Technology, 4 (1), 9-19.
DOI: 10.18404/ijemst.71338
maker.robotistan.com/stem/