1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Aile Üçgeni

Aile Üçgeni
0

Hepimiz içinde bulunduğumuz sakin, gürültülü, kalabalık, ekonomik anlamda az veya çok farklı özelliklere sahip olan o çok değerli yapının -ailenin- içerisindeyiz. Hayata geldiğimiz ve kendimizi anlamlandırmaya başladığımız vakit bu değerli kavramın bize neler sunacağını bu kurumda neler öğreneceğimizi kavramaya başlıyoruz. Ne gariptir ki daha küçüklüğümüzde kocaman olacağımız yılların planını programını çıkartıyoruz. Asıl hayata hazırlanışımız burada başlıyor. Nasıl bir karaktere sahip olacağım, ilk başta kendime sonra çevreme karşı nasıl daha iyi roller geliştireceğim? İşte bunların cevaplarını içerisinde büyüdüğümüz aile veriyor. Bu aile üçgeni en minimum düzeyimiz. Fazlasıyla genişletilebilir fakat bu genişlemenin bile ileriki biz oluşumuzda çok büyük etkileri olacaktır. Bebekliğim, çocukluğum ve ergenliğim… Hepsi birbirine sımsıkı zincirler ile bağlıdır. Bir yerde tökezlersek bu hayatımızı etkileyebilir. Bu farkındalığın ilk önce anne ve babalarda oluşması gerekiyor. Sağlıklı ve bilinçli ebeveynler sağlıklı bireyler yetiştirir. Çocukların küçük yaşlarda aşırı baskıcı ya da çok rahat yetiştirilmesinin altında geleceğe taşınan hatalar yer alıyor. Çocuğun ezilmeden, hor görülmeden, özgüvenini yitirecek davranışlarda bulunmadan yetiştirilmesi güçlü bir kişiliğin kapılarını açıyor. Peki bu nasıl mı olur?

  • Çocuklarınız yanlış yapsa bile güzel bir üslup ile onu yanlışına rağmen cesaretlendirdikten sonra doğrusunu yapmasını istemelisiniz.
  • Çocuğunuzun sorumluluklarını elinden almamalısınız. Görevlerini bilmeli, her yaş dönemine göre yapabileceklerini görmeli ve “Ben yapıyorum.” hissiyatını ona vermelisiniz.
  • Kendi başarılarını ortaya çıkartmasına izin vermelisiniz. Bir kuş çiziyor ve kuşun kanatları yok. Çocuğunuza kuşun kanatlarını da çiz demek yerine pencereyi açıp ona kuşun nasıl uçtuğunu göstermelisiniz. Eksikleri varsa bile kendi görüp tamamlamalı size veya bir başkasına ihtiyaç duymamalı.

Bunlar sadece güçlü bir kişilik için önemli olan bir kaç madde. Bu ve daha fazlasını uygulayıp çocuklarınızı yetiştirdiğinizde aslında ona çok güzel bir hayat ve edineceği çok güzel bir aile kavramı sunuyorsunuz. Sevilen çocuk sevgisini göstermekten korkmaz. Rol model aldığı siz ebeveyni yaşatmaya devam eder. İyiyse iyi kötüyse kötü. Peki kim gerçekten geleceğine kötü izler bırakmak ister? Her ebeveyn çocuklarının en güzel yerlerde en güzel şartlarda ve en güzel insanlarla yaşamasını, birliktelik kurmasını ister. Öyleyse bu işe ilk önce kendi çocuklarınızdan başlayın ve onları bu hayattaki en yüksek mertebeye ulaştırmak için ilk adımı atın.

Saygılarımla

Facebook Yorumları

Girne Amerikan Üniversitesi’nde hazırlık okulunu ve ardından psikoloji 1.sınıfı bitirdim. Sonrasında Kıbrıs İlim Üniversitesi’ne geçiş yaptım ve 2022 yılı Haziran ayında şeref belgesi ile mezun oldum. Halihazırda bir blog sayfasında da yazılar yazmaktayım. Aydın’da özel bir klinikte 2 ay boyunca, İstanbul’da Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi’nde 15 gün ve Aydın’da Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi’nde 30 gün çalışma imkanım oldu. Aydın’da özel klinikte çalışırken çocuklarla daha iyi bir iletişimde bulunduğumu ve 8-15 yaş aralığındaki çocuklar ile daha iyi bir ilişki geliştirdiğimi fark ettim. Ardından çocuklara yönelik bilişsel boyutta değerlendirebileceğim çocuk testleri eğitimini almaya karar verdim ve başarıyla da tamamladım. İstanbul’da ki özel hastanede gerçekleştirmiş olduğum iş imkanım ise bana bağımlılık sürecinin hasta, doktor ve psikolog üçlüsü ile nasıl yol izlenmesi gerektiğini ve eğer bir gün ben de bağımlılık ile çalışmaya karar verirsem nasıl süreçlerden geçmem gerektiğini öğretti. Bunun yanı sıra bir de hastane ortamında eğitimler almak beni mesleğimin daha anlaşılır boyutuna götürdü. Psikolog ünvanımı aldıktan sonra Kıbrıs Pembe Köşk Psikiyatri Hastanesi’nde stajyer psikolog olarak staj yaptım. Burada Travma ve Afet Psikolojisi, Madde ve Alkol Bağımlılığı konularında da eğitimlerimi tamamlayarak sertifikalarımı almaya hak kazandım. Bütün bu eğitimlerden geçerken bir de aile ile çalışmayı hedef alıp Yeditepe Üniversitesi ve e-devlet onaylı Aile Danışmanlığı Eğitimi’ni başarıyla bitirdim. Psikoloji alanında 2017 yılından bu yana Ada Eğitim Akademi adında eğitimler veren bir kurumda sunucu olarak görev aldım. Bu sayede alandaki birçok kişiyle tanışma fırsatı buldum. Yeni eğitim döneminde Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde “Klinik Psikoloji” (tezli) alanında yüksek lisansıma başladım. Rehber Klinik bünyesinde gerçekleştirmiş olduğum stajımda ise birçok eğitim alma ve süpervizyona katılma imkanım doğdu. Öncelik olarak Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini sonrasında Spor Psikolojisi üzerine olan eğitimi ve son olarakta Mindfulness eğitimini başarıyla bitirdim. Tek tek 3 eğitimden de almış olduğum bir çok yararlı bilgiler ve artı olarakta yapmış olduğumuz süpervizyon süreci de deneyim açısından çok kaliteli bir süreç oldu.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.