1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Çocuklar Anneyle Ders Çalışmalı mı?

Çocuklar Anneyle Ders Çalışmalı mı?
0

Çocukların ebeveynlerle ders çalışması doğru bir yaklaşım değildir. Ders çalışma çocuğun sorumluluğudur. Çocuk eğer dersten sıkılıyorsa bu sıkıntıyı giderme adına ebeveyni yanında isteyebilir. Böylece hem sıkıntısını gidermiş hem de ebeveyne ders çalıştığını ispatlamış olur. Çocuğun bu sorumluluğu tek başına alabilmesi, canını sıkan bir durumun üstesinden gelmek için kendi stratejilerini geliştirmesi gereklidir. Ebeveyn her zaman, her durum ve yerde çocuğun başında olamayacağı için çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren gelişim evrelerine göre “zorluklarla başa çıkmayı” öğrenmelidir. Bu temel, hayati becerilerden biridir.

Çocukların ders çalışırken ebeveynler tarafından sık sık odasına girilmesi, veya ebeveyn gözetimi altında ders çalışması da doğru değildir. Çocuk, planına uygun hareket etme sorumluluğu ve zorluklarla başa çıkma becerisi kazanmalıdır. Otorite baskısı altında ise bu hedeflere ulaşılamaz. Otorite baskısı çok kısa vadede işe yarıyor gözükse de orta ve uzun vadede çocuğun gelişimi için çok zararlıdır. Otoriteye itaat, çocuğun yetişkinlik yıllarına da transfer edilen sağlıksız bir durum yaratır. Bir gencin veya yetişkinin otorite olarak gördüğü birinin sözü dışına çıkamaması yetişkinlik davranışları açısından pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirir.

Ebeveyn ile birlikte veya onun gözetiminde/kontrolünde ders çalışma değil; çocuğun içsel motivasyonunu geliştirerek çalışması önemlidir. Bu yüzden çocuk çalıştığı derse yönelik anlamlı bir hedef belirlemelidir. Hedefi olan ve buna yönelik motivasyon geliştirmiş çocuk kendi isteğiyle çalışacaktır. Onu dışarıdan kontrol etmeye ve baskılamaya ihtiyaç kalmayacaktır. Zorla yaptırılan işler hem zevk vermez hem de görev icabı görülüp öğrenme amaçlı yapılmaz. Bir çok çocuğun sınavlardan sonra bildiklerini de unutması bu yüzdendir.

Öğrenme bir tutkuya dönüştürülmelidir. Öğrenmenin getirileri ve olumlu sonuçları görüldükçe insanda öğrenme arzusu da güçlenir.

Çocukların plan yapma başta olmak üzere hayatta deneme-yanılma yapmalarına izin verilmelidir. Kendi doğrularını oluşturmaları kişilik gelişimleri açısından çok önemlidir.

Çocuklar hep aynı ortamda, alışık oldukları düzende ve gerçek sınav atmosferine en yakın biçimde çalışmalıdırlar.

* Çocuklarınızın fikirlerine, ilgi alanlarına ve isteklerine değer verin, saygı gösterin. Hayallerini küçümsemeyin.

* İçsel motivasyonu arttırmak için 7×5 Hedef etkinliğini yapınız. 7 gün boyunca her gün Ders çalışmanın faydaları üzerine beş fikir yazılmalıdır. Bunlar yüksek sesle tekrarlanmalıdır. Motivasyon geliştirmek istediğiniz herhangi bir alanda bunu yapabilirsiniz.

* Sürekli hata arayan otoriter ebeveyn profilini hızlıca terk edip, geliştiren anne baba rolünü benimseyiniz. Gelişime odaklanın.

Özellikle sözel derslerde şu dört adımı uygulayın:

1- Konu karşılaştırmalı ve muhakemeli biçimde bolca okunmalı.

2- Konunun özetini çocuk kendi cümleleriyle yazıya geçirmeli.

3- Konu bir başkasına anlatılmalı (ebeveyn burada dinleyici rolünde olabilir), ona öğretilmeye çalışılmalı. (bu arada soru-cevap da yapılabilir)

4- Geri dönüp konuda eksik kalınan, unutulan yerler tekrar çalışılmalı.

Sayısal derslerde konu-kavram bilgisinin önemi büyüktür. Temel kavramları bilmek ve aralarındaki ilişkiyi sezinlemek sayısal derslerde önemli bir avantaj sağlar. Ayrıca zorlanılan mantık-muhakeme beceri temelli sorularda da öğrenciyi bir adım öne geçirir.

Bu yazıya konu olan video paylaşımımı aşağıdaki bağlantıdan izleyebilir, web sitesine abone olarak bildirimleri anında alabilirsiniz.

Çocuklar Anneyle Ders Çalışmalı mı?

 

Ayrıca Youtube üzerinden de kanalıma abone olarak tüm videolarıma ulaşabilirsiniz.

Youtube

Facebook Yorumları

Aktif öğretmenlik yaşamına 2008 yılında MEB’de başlayan Oklay, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde eğitim yönetimi ve deneticiliği alanında yüksek lisansını, “Eğitim Örgütlerinde Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları” üzerine tamamlamış ve 2012 yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde aynı alanda doktora eğitimine başlamıştır. Oklay, doktorasını “Muhalif Öğretmen Kimliği ve Deneyimlerini” Eleştirel Pedagoji kavramları üzerinden yorumlama çalışması ile almıştır. ​Bu süreçte akademik ve mesleki çalışmalarına da ağırlık veren Oklay’ın, çeşitli bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleleri ve akademik kitap bölümleri bulunmaktadır. Bunlar arasında Springer yayınevi tarafından basılan “Leadership and Organizational Outcomes: Meta-Analysis of Empirical Studies” isimli eserde iki adet İngilizce kitap bölümü de mevcuttur. Katılımcı olarak yer aldığı pek çok bilimsel toplantının yanında Oklay’ın ulusal ve uluslararası çeşitli kongrelerde sunmuş olduğu bildirileri de bulunmaktadır. ​Akademik yaşamından elde ettiği deneyimleri okuldaki pratik eğitim deneyimlerine transfer etme noktasında Oklay, çeşitli TÜBİTAK projelerinde yürütücü ve katılımcı olarak bulunmuş, 2023 vizyonu kapsamında düzenlenen il çalıştayına temsilci olarak katılmış ve İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan CERN’de Türk Öğretmen Çalıştayı kapsamında eğitim almıştır. Çalışmaları neticesinde 2015 yılında MEB tarafından “yılın fark yaratan öğretmenlerinden” seçilen Oklay, akademiden kazandığı teorik eğitimi, eğitim sahasının pratikleri ile bütünleştirme yolunda çalışmalarına devam etmektedir. Kendisini bir “fikir işçisi” olarak tanımlayan Oklay, hizmetiçi ve online eğitim faaliyetlerine de ilgi göstermiş; bu kapsamda ÖRAV tarafından düzenlenen “Öğrenen Lider Öğretmen Eğitimine” katılmış ve etkili öğretmen sertifikası kazanmıştır. Bununla birlikte; “Çocuklar için Felsefe”, “Group Life Coach Practitioner”, “New NLP İletişim Becerileri”, “Liderlik ve İşletme Yöneticiliği” ile “Yönetim ve Organizasyon” alanlarında da eğitimler almıştır. Oklay halen Harvard Üniversitesi bünyesinde açılmış olan “Introduction of Family Engagement in Education” programına kayıtlıdır. ​Çalışmalarını eğitim sosyolojisi, eğitim politikaları, eleştirel pedagoji, öğretmen eğitimi, örgütsel yönetim ve davranış ile nitel araştırma tasarımları gibi alanlarda yoğunlaştırmış olan Oklay, bilim ve medeniyetler tarihine de ilgi duymaktadır. Çeşitli internet sitelerinde yazdığı onlarca köşe yazısının yanında Oklay, Eğitim Her Yerde sitesinde içerik editörlüğü ile Yeni Nesil Öğretmen Girişiminde eğitim uzmanı ve organizatörlük görevlerini de sürdürmektedir. Eğitim politikaları ve sosyal analizlere dair kişisel bloglarını bu sitede toplayan Oklay, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
egitim-her-yerde

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.