1. Anasayfa
  2. Makaleler

Cumhuriyet’in İlk Kadın Öğretmeni Fatma Refet Angın

8 Mart Kadınlar Günü temasına uygun ilk kadın öğretmen vurgusuyla hazırlanan içerik..

Cumhuriyet’in İlk Kadın Öğretmeni Fatma Refet Angın
0

Türk kadınının saygınlığını Cumhuriyetimizin kuruluşu ile en yüksek seviyeye taşıyan Mustafa Kemal Atatürk, zamanın çok ilerisinde olan devrimleri ile kadınların toplumdaki konumlarını yüceltmiş ve modernleşmenin ancak kadının toplumdaki refah seviyesi arttıkça sağlanabileceğini savunmuştur. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu değerli yılda, Cumhuriyetin temel ilkelerini yaşamı boyunca gönülden savunan, Cumhuriyet döneminin ilk kadın öğretmeni Fatma Refet Angın’ı yakından tanıyacağız. Fatma Refet Angın çağdaş yaşamda görünür olabilme yolunun kendisine açılmasını Atatürk’ e borçlu olduğunu hayatı boyunca anlatmıştır.

Atatürk, harf inkılabının gerçekleştiği yıl olan 1928 yılında Gelibolu’da bir okul ziyareti gerçekleştirir. Ziyaret sırasında kendisini karşılayıp bir buket çiçek sunan küçük bir kız çocuğunun karşısında heyecandan düşmesi üzerine ‘’ İyi misin, ayağın acıdı mı diye sorar. ‘’ Hayır efendim ‘’ diye Atatürk’e cevap veren o küçük kız Fatma Refet Angın’dan başkası değildir. Aradan yıllar geçer takvimler bu kez 24 Ekim 1930 Çarşamba gününü gösterdiğinde Atatürk Edirne Kız Öğretmen Okulu’na gelir. Atatürk’e çiçek buketi sunmanın yanı sıra bir de hoş geldiniz konuşması yapması için görevlendirilen öğrenci yine Fatma Refet Angın ‘dır. Refet Angın, o unutulmaz anları şu sözlerle anlatır:

‘’Konuşma yapacağım haberini Atatürk’ün şehrimize gelişinden 3 gün önce öğrendim. Konuşmayı yapacağım güne kadar heyecandan yemek yemedim, uyku uyumadım desem yalan olmaz. Sonunda beklenen gün geldi ve ben Atatürk’e şu sözlerle hoş geldiniz dedim ‘’ :

‘’Aziz Paşam, Türk yurdunun sınır kapısı olan Edirne’ye ve memleketimize gelişiniz bizi çok sevindirdi. Arkadaşlarım adına hoş geldiniz diyor ve size bu buketi sunuyorum. Lütfen kabul buyurun. ‘’

Gazi, buketi aldı ve yüzüme dikkatlice bakarak;

Sen Gelibolu’da düşen küçük kız değil misin? dedi. Aradan geçen yıllara rağmen beni nasıl hatırladığına bugün bile hale hayret ederim.

Gazi sözlerine şöyle devam etti:

‘’Söyle bakalım küçük, ne öğretmeni olmak istiyorsun?’’

Bir gözüm öğretmenlerimde utana sıkıla Riyaziye (matematik) öğretmeni olmak istiyorum dedim. Bu cevabımın üzerine Atatürk:

‘’ Hayır sen matematik öğretmeni değil, tarih öğretmeni olacaksın ‘’ dedi.

Ben de hiç tereddütsüz ‘’ Emredin Paşam ‘’ dedim ve Atatürk o gün meslek hayatımın en doğru yolunu üstün ileri görüşlülüğü ile bana göstermiş oldu.

Fatma Refet Angın, 1932 yılında Edirne Kız Öğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü Tarih bölümüne yazıldı ve Dil Tarih Coğrafya fakültesinden 1936 yılında mezun oldu. Refet Angın, Atatürk‘ün gösterdiği hedefe ulaşarak tarih öğretmeni olarak Gelibolu Ortaokulu’nda göreve başladı. Sonra sırasıyla Biga Ortaokulu Tarih Öğretmenliği, Bursa Kız Lisesi Tarih Öğretmenliği, Antakya Kız Meslek Lisesi Müdürlüğü, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Yüksek Kısım Şefliği, Gaziantep ve Balıkesir Kız Meslek Lisesi müdürlükleri görevlerinde bulundu.

Fatma Refet Angın, 30 Ocak 2010 günü doksan beş yaşında hayata gözlerini kapattı. Bugün ’’Refet Angın ‘’ adında İstanbul Kağıthane’de bir ilkokul bulunmaktadır.

Ulu Önderimizin zekası, ileri görüşlülüğü ve eğitime verdiği önemin yanı sıra Türk kadınına yakıştırdığı asalet sahibi dik duruş, bugün hepimizin koruyup sahip çıkması gereken miraslarımızdan birisidir. Türk kadınına birçok dünya ülkesinde olmayan haklarla özgürlükler kapısını ardına kadar açan Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ‘e sonsuz şükranlarımı sunarken, Atamızın şu sözü ile yazımı tamamlamak isterim:

‘’Daha selametle, daha dürüst yürüyeceğimiz bir yol vardır. Bu yol büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onlarla birlikte yürümek, Türk kadınını ilmi, ahlaki, içtimai, iktisadi hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur.’’

Atamızın gösterdiği hedefe yılmadan yürüyen yüzbinlerce asil Türk Kadını adına, asla bitmeyecek şükran duygularımızla…

KAYNAKLAR:

Cumhuriyet Gazetesi, Sayı:1552, 3 Eylül 1928,s.2.

Resmi Edirne Gazetesi,Sayı:209,28 Aralık 1930,s.1.

Cumhuriyet Gazetesi,21 Eylül 1937 -26 Eylül 1937 ,Sayı: 4798-4803.

Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009.

Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri. II.Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yayınları.Ankara.1959.s.150-151.

Emekli Öğretmen Refet Angın ‘ın Atatürk ile Müthiş Anısı. https://youtu.be/SH5e8k0D6yc

Facebook Yorumları

Yazı Kaynakları
https://youtu.be/SH5e8k0D6yc

Şemsi YUMUŞAK (1984) Hollanda ‘da doğdu. Okul öncesi eğitimini Hollanda ‘da tamamladıktan sonra ilk, orta ve lise eğitimlerini Afyon’da tamamladı. 2006 yılında Çanakkale On sekiz Mart Üniversitesi Okulöncesi Eğitimi Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitede Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan yazar çeşitli illerde anasınıfı öğretmenliği ve okul yöneticiliği görevlerini yürüttü. Halen bir devlet okulunda okul yöneticisi olarak görev yapan yazar Eğitim Yönetimi ve Denetimi alanında doktora eğitimine devam etmektedir. Eğitim alanında bilimsel çalışmaları bulunan yazar, bir taraftan da çocuk kitaplarına olan ilgisi sayesinde özgün öykü içerikleri üretmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.