1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Eğitimde STEM Yaklaşımı

Eğitimde STEM Yaklaşımı
0

STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) eğitimi birden fazla disiplinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim yaklaşımıdır. Avrupa ve ABD’de öğrencilerin bilime ve matematiğe karşı ilgilerinin azalması ve bu alanlardaki meslekleri daha az tercih etmeleriyle birlikte ülkelerin gelecekte bilim dünyasındaki gelişmeleri takip edememe endişesiyle STEM ortaya çıkmıştır. Ekonomik açıdan gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, STEM eğitimi daha fazla ön plana çıkmakla birlikte bu alanda büyük yatırımlar yapılmaktadır. Ayrıca son yıllarda yayınlanan birçok eğitim raporunda da STEM önemli bir yer tutmaktadır.

Sorgulayan, araştıran, üreten ve yeni buluşlar yapabilen bir nesil

STEM’in her bileşeni eğitime çok yönlü katkı sağlar. Bilim, öğrencilere çevrelerindeki dünya hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Araştırma ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirir. Teknoloji, öğrencilerin çalışma ortamlarını yüksek teknoloji yenilikleriyle donatır. Mühendislik, öğrencilerin problem çözme becerilerini geliştirmelerine ve edindikleri bilgileri yeni projelerde uygulamalarına olanak tanır. Matematik, öğrencilerin bilgi temelli hayat problemine yönelik çözümlerini tasarlarken bilgileri analiz etmelerini, hataları ortadan kaldırmalarını ve bilinçli karar vermelerini sağlar. STEM bu disiplinleri bir araya getirerek aralarındaki ayrımı ortadan kaldırır. Böylece yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle araştıran, sorgulayan ve yeni buluşlar yapabilen meraklı bir nesil yetiştirmeyi amaçlar.

STEM eğitimi dünyayı geleceğe hazırlar

Toplumun bilgi toplumuna dönüşmesini sağlamak için okullara öğrenme kültürü yerleştirilmelidir. Bu da farklı disiplinlerden uzmanların ekip çalışmasına ve iş birliğine dayanır. Ekip çalışması üretkenlik, iş tatmini ve kararlılıkta önemli bir artış sağlarken farklı alanlarda uzmanların aktif katılımı da toplumumuzdaki değişimi yönlendirecektir.

Dünyamız sürekli değişiyor ve dünyanın zorluklarına hazır olmanın tek yolu iletişim ve iş birliği

STEM eğitimi, farklı disiplinleri bir araya getirerek aralarındaki ayrımı ortadan kaldırır ve öğrencileri disiplinler arası iletişime maruz bırakır. Bilim insanları bilgi temelli hayat problemiyle ilgili araştırma ve deney yaparak ekibe keşifler sunar. Teknoloji uzmanları, takımın daha etkili çalışabilmesi için çeşitli araçlar sağlar. Mühendisler, takımın karşılaştığı zorluklara çözüm bulabilmek için platformlar tasarlayarak yardımcı olur. Matematikçiler, edinilen bilgileri analiz ederek karşılaşılabilecek hataları önler. Bu sayede, STEM eğitiminde kazanılan beceriler, çeşitli ilgi alanlarına sahip öğrencilerin herhangi bir sektöre girdiğinde başarılı olmalarını sağlayan değerli becerilere sahip olmaya hazırlar.

STEM ile geleceğin mucitleri yetişiyor

Eğitim programlarının STEM’e uygun hale getirilmesiyle bugünün çocukları yarının yenilikçileri ve mucitleri olmaya hazırlanır. Bu öğretim ortamın sağlanabilmesi için öncelikle öğrencileri araştıran, sorgulayan ve yeni buluşlar yapmaya yönlendiren ders içerikleri hazırlanmalıdır. Hazırlanan ders içerikleri diğer derslerle de ilişkili olmalıdır. Fen laboratuvarları STEM eğitimine yönelik etkinliklerle daha aktif hale getirilmelidir. Öğrencilerin; günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözebilen, eleştirel düşünebilen, yaratıcı ve yenilikçi bireyler olarak yetişmesi ülkemizin gelişmişlik düzeyini arttıracaktır. Bunu sağlayabilmek için STEM yaklaşımının ve okuryazarlığının yaygınlaştırılması önemlidir.

Facebook Yorumları

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Tülay Aktaş İşitme Engelliler okulunda stajımı yaptım. Ege Çağdaş Eğitim Vakfında 4 sene gönüllü eğitmenlik yaptım ve STEM atölyemi yürüttüm. Bambu Gönüllü Eğitim Platformu'nda uzaktan eğitimle Fen Bilimleri dersleri verdim. PÜYED: Özel Potansiyel Yetenekliler Araştırma & Eğitim Merkezi'nde Fen Bilimleri Öğretmeni olarak çalışıyorum ve STEM atölyemi yürütüyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Eğitimi Yüksek Lisans öğrencisiyim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.