1. Anasayfa
  2. Makaleler

Etkin Okul Müdürleri 2

Etkin Okul Müdürleri 2
0

Kurumların örgütsel dinamiklerinde okul müdürlerinin rolü, daha fazla iç gözlem için uygun bir mercek sağlar. Okul müdürlerinden kurumlarını akademik başarı ile ilgili belirlenmiş hedeflere ulaşmaya yönlendirmeleri beklendiği kadar, aynı şekilde öğretme ve öğrenme ortamının iyimserlik ve uyum ilkelerine bağlı olmasını sağlamaları da beklenir. Eğitim liderleri olarak, okul müdürlerinin etkisi sadece akademik konuları ele almakla sınırlı değildir, aynı zamanda kuruluş üyeleri arasında olumlu etkileşimleri teşvik etmekle de sınırlıdır. Özellikle kuruluşların kültürel olarak her zamankinden daha çeşitli hale geldiği bu çağda okul müdürleri belli hedeflere ulaşmak için programları ve politikaları sorunsuz bir şekilde yürütür; öğretmen  ve öğrencileri  barış içinde bir arada yaşamaya teşvik eder; eşit, adil, uzlaştırıcı bir eğitim politikasıyla süreci sürdürür etkin bir yetkili olmayı hedefler.

Eğitimin yapı taşlarından biri olan araştırmacıların ve uygulayıcıların da yönetimin bu sürecine dahil olmalı,  eğitim kapsamında zorunlu güncellemeleri yapmaları hususunda çağrıda bulunup okul yöneticilerine önerge sunarak eğitime katkıda bulunmalıdır. Eğitim sisteminin önemli ayağı olan araştırmacılar, okul yöneticilerinin görevlerini yerine getirmesini gerekli bulup okul gelişiminin şart olduğunu öne sürmüşlerdir. Okul yöneticilerinin, okulun dönüşümü ve gelişimi konusunda önemini tespit etmişlerdir. Türkiye’de yapılan araştırmalar incelendiğinde, müdürün öğretim liderliği becerileri, öğretmen algıları, öğretmenlerin iş tatmini gibi konular ele alınmış, müdürün liderlik vasfı nasıl etkin olur ya da müdürün liderliğine karşı öğretmenlerin tutumları nasıl olmalıdır? soruları üzerinde durulmuş, verilen cevaplar ile istatistiksel veriler elde edilmiştir. Araştırma konusu esas olarak, öğretmenlerin, müdürün liderliğine ilişkin beklentilerini hedef alır. Müdürlerin kime liderlik ettiği, müdürün öğretme ve öğrenme koşullarını organize etmek ve oluşturmak için liderliği nasıl uyguladığı ile ilgili alanlarda bilgi akışını sağlar.

Eğitim kurumlarının; ön görüleri yüksek, yetenekli, liderlik vasıfları taşıyan yönetici ihtiyacı inkar edilemez. Hayat boyu öğrenme ve öğretme kültürünün teşvik edilmesinde okul liderinin yönetimi alanındaki gücü yadsınamaz. Herkesin liderliğin ne olduğu konusunda kendi düşünce tarzı vardır ancak evrensel fikir birliği ile hareket eden iyi bir liderin kişilerarası etki konusunda güçlü bir kavrayışa sahip olması gerekir. Bu kapasiteyle doğanlar vardır ve belki de etkin liderleri sıradan olanlardan ayıran da budur. Öğrenen okul lideri olarak yönetimi ele almak, öğretme liderliğinin yönlerini de önemli kılıyor. Okul yöneticilerinin günlük rutinleri liderlik ve yönetim görevleri arasında dağılmış olsa da, yöneticiler, öğretmenlerini nasıl etkilediğini ve öğrencilerin nasıl öğrendiği konusunda hala hayati bir rol oynamaktadır. Aslında, “yapılan bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre, genel öğrenci başarısının %12 ila %25’inin” okul liderliğine atfedilebileceği öne sürülmüştür. Bu nedenle, Okul yöneticilerinin nasıl güvene dayalı ilişkiler kurduğunu, öğretmenin öğretmeyi nasıl kolaylaştırdığı ve okulun hedeflerini gerçekleştirmek için eğitim yönetiminin kavram ve süreçlerini bilmesinin yanı sıra okulda olumlu ve başarılı bir iklim oluşturma becerisine de sahip olması beklenir.

Kısacası, etkin okul müdürü; liderlik özelliklerini ortaya çıkaran, adil davranabilen, rol model olan, rehberlik yapabilen, iş etiğine uygun davranarak ahlaki ilkeleri prensip edinen, okulun barış ortamını önemseyen örnek teşkil eden özel ve tüzel kişi olmalıdır.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.