1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

İyi Sunumların Tasarım Özellikleri

İyi Sunumların Tasarım Özellikleri
0

Sunumlarımızın başarısı içeriğine ve sunan kişiye bağlı olduğu kadar bilginin sunuş şekline de bağlıdır. Bazı ufak tasarım kuralları uygulamak, hem paylaştığınız bilgileri daha anlaşılır kılar hem de sunumunuzu daha estetik hale getirir. İyi sunumların tasarım özellikleri genellikle benzerdir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

Doğru Bir İletişim İçin Doğru Font Seçimi

  • Font seçimi sunumun içeriğiyle ilgili önemli ip uçları içerir. Doğru font vermek istediğiniz mesajı güçlendirir. Örneğin eğlenceli bir içerik için ‘Comic Sans’, ‘Bradley Hand’ gibi el yazısını çağrıştıran samimi bir font seçimi, sunumunuzu daha da etkili hale getirecekken, aynı fontlar hukuk ya da bürokrasi ile ilgili bir içeriği konunun ciddiyetinden uzaklaştırabilir. 
  • İçeriğin çekiciliğini arttırmak için en az iki, hatta mümkünse üç yakınsak font kullanılmalıdır. Ana ve önemli başlıklar için ayrı, alt başlıklar için ayrı ve metin için ayrı font seçimi tasarımsal açıdan zenginlik sunar.
  • Fontların büyüklükleri sunumu izleyenlerin ekrana uzaklığına ve fontun türüne bağlı olarak değişir. Yine de, ana metinlerde en düşük font büyüklüğünü 14-16 px aralığında tutmak faydalıdır. Ayrıca ana ve ara başlıkların, alıntı ve referansların kendine özel ve ayrıştırıcı büyüklüklükleri olması gerekir.
İyİ SUNUMLARIN TEKNİK özellİklerİ | Eğitim Her Yerde

Not: Kullandığımız fontların Türkçe karakterleri desteklemesi gerektiğini belirtmemize gerek yok sanırım. Ariel, Avenir, Calibri, Open Sans sık kullanılan ve Türkçe’yi destekleyen font ailelerinden bazıları…

Yerleşim Düzeni ve Tasarımda Devamlılık  

Hazırladığınız metinleri sunuma yerleştirmeden önce prova yapıp beğendiklerinizi kopyalayarak devam etmeniz hem algısal düzeni destekler hem de sunumunuzu tutarlı kılar. Bunun için bir kaç noktaya dikkat etmeniz gerekir:

  • Slaytlarınızı hem yazılar hem de görseller birer kutu olacak şekilde düşünün ve provanızı boş kutuları yerleştirerek gerçekleştirin. Kutuların biririne göre orantısal ve simetrik olması hem yerleşimi kolaylaştırır hem de estetik sağlar. Bu konuda daha fazla fikir almak için grid düzeni hakkında araştırma yapabilirsiniz.
  • Kullanacağınız görsellerin boyutları konusunda istikrarlı olun. Mümkünse 4:4, 4:3 ya da 16:9 oranlarını kullanmanız yerleşim açısından size kolaylık sağlar. Görselleri şekillendirmek için kırpma programlarından yararlanabilirsiniz.
  • İnsan gözü baktığı alanı soldan sağa ‘Z’ harfi çizecek şekilde tarar. Başlıklarınızı ya da önemli görselleri sol üst köşeye gelecek şekilde yerleştirmek dikkat çekmek için küçük bir hile olarak kullanılabilir.
İyİ SUNUMLARIN TEKNİK özellİklerİ 1 1 | Eğitim Her Yerde

Normal bir okuyucunun göz kapasitesi 45 ila 75 karaktere odaklanacak şekilde gelişmiştir. Tıpkı bu makalede olduğu gibi yazı kutularınızın genişliğini 7-8 kelimeyi aşmayacak şekilde biçimlendirmeniz okuyucuyu rahatlatır.

https://www.freshconsulting.com/uiux-principle-46-text-box-width-should-help-users-read/

Renk ve Tema Seçimi

Tema ve renk seçiminde bulunurken göz önünüzde bulundurmanız gereken temel özelliklerden biri okunabilirliktir. Yani, slaytlarınızın arka planı, üzerindeki metnin okunabilirliğini etkilememelidir. Yüksek kontrastlı renk ve ton seçimleri yapmanız size avantaj sağlar. Bu konuda pek başarılı olduğunuzu düşünmüyorsanız fikir edinmek için örnek renk kombinasyonlarına burdan göz atabilirsiniz.

Bütün bu detaylarla uğraşmak istemiyorsanız, tasarımcılar tarafından detaylıca düşünülüp hazırlanılmış şablonları tercih edebilirsiniz. İnternetten Powerpoint ve Google Slayt için önceden hazırlanılmış şablonları araştırabilir ya da Canva gibi online bir araç kullanabilirsiniz. 

Bu yazıdaki görseller Canva ile hazırlanmıştır.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.