1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
0

Samsun- Canik Tevfik İleri Ortaokulunda İnsan Hakları Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, bundan tam 70 yıl önce 10 Aralık 1948 günü yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturumunda kabul edilmiştir. Türkiye bakımından ise Bildirge Bakanlar Kurulu kararıyla 27 Mayıs 1949 yılında Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. İlk olarak, okulumuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kulübü ve öğrencilerinin ve öğretmenlerinin  hazırladığı İnsan Hakları ve Demokrasi Haftası (10 Aralık Gününü içine Alan Hafta) okulumuz konferans salonunda yapılan törenle kutlandı. Atatürk ve İnsan Hakları” konulu yazı, şiirler, İnsan Hakları Bildirgesinin özeti, İnsan Hakları Günü ile ilgili yazı, İnsan Hakları ile ilgili sözler ve konu ile ilgili çeşitli görsellerden oluşan bilgilendirici bir pano hazırlandı. “İnternet ve İnsan Hakları” konulu yazılar kulüp panosunda sergilendi. Okulumuz Görsel Sanatlar öğretmeni ile işbirliği yapılarak ,“İnsan Hakları İçin Çiz” başlıklı etkinlik düzenlendi,‘’ İnsan Hakları İçin Dans et ’’ etkinliği düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Resmi Sitesinde açıklanan 2019 yılı ‘Gençler İnsan Haklarını Savunuyor’’ teması ile ilgili olarak okulumuzda yürütülen KAF (Küresel Amaçlar Farkındalık) projesi öğretmen ve öğrencileri Dünyanın En Büyük Dersi  internet sitesinden alınan İnsan Hakları ve Küresel Hedefler başlıklı ders planı öğrencilerin içlerindeki İnsan Haklarını ve Çocuk Haklarını bilme, savunma, sahip çıkma ve 2030 yılına kadar başarmamız gereken Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla arasındaki bağlantıyı kavrayabilmeleri amacıyla işlenmiştir. Derste öğrenciler İnsan Hakları ile ilgili birbirlerine sorular sorup cevaplandırdılar.Sınıf küçük gruplara ayrıldı ve her bir gruba birer adet  büyük kağıt ve renkli kalemler dağıtıldı. Öğrencilerden grup olarak birer ağaç çizmeleri ve beğendikleri insan haklarını ağacın dallarına yazmaları istendi. Daha sonra bu ağaca köklerini çizmeleri istendi ve o köklere de insan haklarını geliştiren ve büyüten şeyleri yazmaları istendi. Öğrenciler tahtaya çıkıp ağaçları ve ağaçlarına dahil ettikleri şeyleri arkadaşlarına sundular.Ders sonunda ortaya çıkan ürünler okul  panosunda sergilenmiştir. İnsan Hakları savaşçısı olan ve insan hakları ile mücadele eden ünlü sporcumuz Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan biyografi türündeki  “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” film gösterimi yapıldı. Okulumuzdan 250 öğrencimiz filmi izledi. İnsan Kimliğinin önemini vurgulamak amacıyla ‘’Benim ismim Benim Kimliğim’’ başlıklı bir pano hazırlandı. Okulumuzdaki öğrenci,öğretmen ve çalışanlar isimlerinin hikayelerini küçük kağıtlara yazdılar ve bir panoda sergilendi. Öğrenciler İnsan Haklarının bağımsız, bölünemez ve birbirleriyle ve küresel amaçlarla bağlantılı olduğunu öğrenmiş oldular. Öğrenciler çocuk hakları da dahil olmak üzere insan haklarıyla ilgili örnekler verip, kendi haklarıyla bu haklar arasında bağlantıyı kurabildiler ve kendi haklarına ve insan haklarına sahip çıkmaları gerektiğini öğrenmiş oldular. İnsan hakları bağımsız, bölünemez ve birbirleriyle bağlantılı olan haklardır. Bu, eğer TEK bir insanın bile hakları güvence altında değilse, diğerlerininki de değildir anlamına gelmektedir.

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
pexels-pixabay-236151

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.