1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

İş Hayatında Kendini Gerçekleştirme

Hayatımızın büyük bir kısmını çalışarak geçiriyoruz. Gözlemlediğim ve kendime ders çıkardığım bazı noktalar bulunmaktadır.Bunlardan biri onaylanma ve geri dönüt alma halidir.

İş Hayatında Kendini Gerçekleştirme
0

Aslında odak noktamız bence kendini tanıma ve farketme, eksik olduğun noktaları görebilme ve tam olabilme hali olmalıdır. Öte yandan onaylanma ve geri dönüt alma noktasında kendimizi her daim zorunlu hissediyor oluruz.

Çalışma hayatımızda geri bildirim büyük önem arz etmektedir. İnsanı geliştiren deneyim değil, geri bildirimdir. Geri bildirimin önemini kimse yadsımaz. Geri bildirim performansı artırır, yetenekleri geliştirir, yöneticinin çalışandan beklediklerini öncelik sırasına koyar, kişinin çevresiyle kurduğu ilişkilerde etkinliğini artırır, kurum içinde yükselmesine yardımcı olur.

İş Hayatında Kendini GerçekleştirmePeki verilen her geri bildirim yapıcı mıdır ?

Yapıcı olmayan geri bildirimler kişinin yaratıcılığını ve çalışma sürecini olumsuz etkilemektedir.Bu gibi durumlarda kişinin kendini tanıması ve sınırlılıklarını bilmesi çok önemlidir.Kişi kendini tanımaz ve sınırlılıklarını bilmezse sürekli onaylanma hali içerisinde olur veya yanlış bir geri bildirim noktasında yaratıcılığını ve kendi olabilme hali olumsuz etkilenmektedir. Bu asla yapıcı eleştiriyi duymama, danışmama ya da umursamazlık duygusu değildir. Bu kişinin iş dünyasında kendini gerçekleştirme halidir.

Çünkü kişi kendini tanır, yeteneklerinin ve sınırlarının farkında olursa karşıdaki kişi daha kendisini görmeden sorumluluğunu hakkıyla yerine getirebilecek hale gelecektir. Diğer durumda onaylanma duygusuyla beklerken kendisini karşıdaki kişilerin düzeltmesini ya da yüceltmesini bekleyecektir.

Peki sizce geri bildirim alma sürecinde nelere dikkat etmeliyiz ve süreci nasıl yönetmeliyiz ?

Geri bildirim alma sürecinde kişi kendisiyle yüzleşmesi gerekir.Gelen geri bildirimleri almak kişi açısından zor olsada yapıcı geri bildirimler kişinin gelişmesini sağlamaktadır.Geri bildirimden ders çıkartmak kişinin gelişimindeki en önemli boyuttur. Duygusal tepkilere saplanıp kalmamak, kırılgan bir egoya sahip olmamak bu konunun temelidir.Yüzleşirken bazen kör nokta dediğimiz noktaları görememe durumları gerçekleşebilir.Kör nokta kişinin kendisinin göremediği fakat çevredeki herkesin gördüğüdür.

Her insanın başkalarının bildiği ama kendisinin bilmediği özellikleri vardır. İnsan kendi davranışlarının farkındadır. Ancak çok kere karşısındaki kişi üzerinde yarattığı etkinin farkında değildir. Bu durumu insanın kendi yüzünü görememesi fakat çevresindeki herkesin onu görmesine benzetebiliriz. Başka insanları davranışlarıyla, kendimizi niyetimizle değerlendirdiğimiz için, insanlar üzerinde bıraktığımız etkinin niyetimiz olduğunu düşünürüz. Bu süreçte kişinin kendisini tanıması, objektif olması ve öz eleştiri yapabiliyor olması çok önemlidir.

Sonuç

Geri bildirimden ders çıkartmak kişinin gelişimindeki en önemli boyuttur ve her birey kendi gelişiminden sorumludur. Son söz olarak şunu ekleyebilirim ki : Kişinin kendini tanıması, sınırlılıklarını biliyor olması, objektif olması ve özeleştiri yapabiliyor olması en önemli varoluş sebeplerindendir. Bu sebeple insanın en iyi geri bildirimi kendisiyle yüzleşmesidir.

Kaynakça:

1. Baltaş A, Odaman Uşaklıgil H. Sayılarla ölçülmeyen performans yönetim modeli. Harvard Business Review Türkiye; Mart 2016.
2. Stone D, Heen S. Thanks for the feedback. Penguin; 2014.
3.Baltaş,Acar,”Geri bildirim almak ve vermek” 2020,

Facebook Yorumları

Özel Tarsus Amerikan Koleji / Tarsus American College ( TAC) şirketinde Computer Sience Teacher / Educational Technologies

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.