1. Anasayfa
  2. İyi Örnekler

Mektup Kardeşliği

Deprem felaketinden sonra ülke genelinde yardım seferliği başladı. Bu zor zamanlarda herkes gibi çaresizlik hissini bir süre yaşadıktan sonra bende “neler yapabilirim?” sorusuna odaklandım.

Mektup Kardeşliği
0

Deprem felaketinden sonra ülke genelinde yardım seferliği başladı. Bu zor zamanlarda herkes gibi çaresizlik hissini bir süre yaşadıktan sonra bende “neler yapabilirim?” sorusuna odaklandım. Canla başla tüm Türkiye bir olduk. Ve bunu görmek buruk bir sevinç duygusu yaşattı. Büyükten küçüğe her yaştan insanın çabaladığını, hiç olmadığı kadar empati kurduğunu gördüm.

Herkes uzmanı olduğu konulara odaklanarak yardım etmeye çalışırken, çocuklarımızı da bu yardımlara ortak etmenin, onlara görev vermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

MektupBizler çocuklarımıza en önemli değerleri öğretmeye çalışıyoruz. “Çocuklar söyleneni değil, yapılanı örnek alır.” bilgisiyle hareketimizi değerlendirmemiz gerektiğini biliyorum. Bunların başında da “faydalı olmak” değeri gelmelidir.

Hemen sonra aklıma küçükken yaşadığım anılarım geldi. Babamın işinden dolayı, kaç şehir kaç okul değiştirdim sayısını bile hatırlamıyorum.  Okulun bir yılını 2 ayrı şehirde okuduğumu bilirim. O kadar güzeldi ki.. Ve her gittiğim şehirde arkadaşlar biriktirir, ayrılırken de adreslerimizi yazardık. Mektuplaşacağımıza, birbirimizi unutmayacağımıza dair sözler verirdik. Bu nedenle ayrılmak o kadar sarsmaz, mektuplaşmanın heyecanı sarardı.

O kadar şehir değiştirirken mektuplarım kayboldu, adreslerim gitti. Ama hatıraları, benle kaldı. Çok kıymetli zamanlardı. Çocukluğumu şekillendiren, kendimi ifade etmeyi ilk kez öğrendiğim şey; mektuplarımdı.

Bende sınıfımdaki öğrencilerimle bu hatırayı, eski ama kıymetli alışkanlığı kazandırmak için mektup kardeşliğimizi başlatmak istedim. İletişimin ışık hızı olduğu bu dönemde, heyecanla beklemek, sabretmek, nedensiz, sorgusuz hayatı paylaşmak çocuklarımıza çok iyi gelecektir.

Depremden etkilenen çocukların ihtiyaçlarını temin ederken, Ayrıca öğrencilerimle beraber mektup yazıp, orda felaketi yaşamış çocuklarla duygusal bağ kurmalarını sağlayacaktım. Hem de öğrencilerime eski güzel bir alışkanlık kazandırmış olacaktım.

Ayrıca günümüzde okullarda, etrafta gördüğüm öğrencilerde en büyük sorun akran zorbalığı, saygı ve empati eksikliğidir. En temel değerleri bırakıp analitik düşünen, hesap makineleri mezun ediyoruz. Hep erteliyoruz. Halbuki önce bu temel değerleri kazandırmalıyız. Bu o kadar önemli ki çocuklarımıza “Nasıl olunur? ” u öğretmiş olacağız.

Bu fikirler aklımda dolaşırken öğrencilerime haydi mektup yazalım dediğimde; birçok öğrencim ne yazacağını, nasıl yapacağını veya nerden başlayacağını bilemedi. Doğal olarak onlara yol göstermek için; “Mektuplarımızla bir iyilik merdiveni oluşturup, unutamayacağımız anlarımız olacak.” dedim. Bu fikir ile heyecanlanmaya hemen plan yapmaya başladılar. Fikirler uçuşmaya başladı. Önce özenle mektuplarını yazdılar.  Ardından büyük bir hevesle mektuplarını, zarflarını süslendiler. Akabinde mektuplarımızla birlikte yardım kolilerini gönderdik. Ve mektup kardeşliğimiz başlamış oldu.

Yaşamda herkesin mutlaka yapabileceği bir şeyler var. Bunu bulmak da birilerine fayda sağlamakta kolay, yeter ki iste…

Eminim çok güzel arkadaşlıklar hatta kardeşlikler kurulacaktır. Bu da kartopu etkisi ile çoğalacaktır. Sizleri de mektup kardeşliğimize davet ediyorum.

Ve kalbim deprem bölgesindeki insanlarla atıyor. Acılarını az da olsa paylaşmak istiyorum, paylaştıkça zamanla azalır diye umut ediyorum.

Müge BEHRAM

Facebook Yorumları

Müge BEHRAM Öğretmenlere,öğrencilere STEM Eğitimi veriyorum. Zihin haritaları Eğitmeni, Beyin ve Öğrenme uzmanıyım. Tezimi STEM eğitimi üzerine uygulamalı olarak tamamladım. Eğitim Her Yerde sitesinin sürekli yazarlarındanım. STEM öğretmenliği ve STEM koordinatörlüğü eğitimimi İstanbul Aydın Üniversitesinde tamamladım. BAU düzenlediği, V. ve VII. STEM ders planı yarışmasını kazandım. STEM lider öğretmenleri BAU sertifikalı eğitimleri bitirdim. Uluslararası kongrelerde araştırmalarımın sonuçlarını paylaştım. İstanbul Aydın Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Tezli yüksek lisansımı iyi bir derece ile bitirdim. STEMPD ekibinde Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı ve Doç. Dr. Hasan Özcan ile “STEM EĞİTİM UYGULAMALARI” CİLT 1 kitap projesinde bir bölüm yazdım. Beyin Akademi, yaratıcı ebeveyn ekibinde Dr. Kerem Dündar ile eğitici eğitmen olarak çalışmaya başladım. Eğitim üzerine yazılarım ve makalelerim Eğitim her yerde, Academia’da ve bilim şenliğinde bulunmaktadır. Eğitim Her Yerde ekibinden 9 yazarla birlikte “21.yy EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM VE OKULLAR” kitap projesinde yer aldım. Okul Destek Derneği (ODD) ile devlet okullarında okuyan ortaokul öğrencilerine fen bilgisi 3yıl boyunca dersleri verdim. Şu anda da Okul destek derneği koordinatörüyüm.Eşit-İm projesi ve Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) gönüllü üyesiyim. STEM eğitimi üzerine araştırmalarımı ve çalışmalarımı uluslararası birçok kongrede sundum. Hacettepe üniversitesi ile 6 Avrupa ülkesiyle beraber, STEM öğretmenleri Erasmus projesinde yer almaktayım.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.