2000 sonrası Milenyum Çağı’nda insanların ilgi, istek ve ihtiyaçları tamamen değişti. Öncesinde Televizyon ve Radyo ön planda iken günümüzde herkesin maruz kaldığı nokta ise Teknoloji ve beraberinde getirdiği İnternet. Teknoloji ve İnternet ile birlikte insanların yaşam tarzları, ihtiyaçları, istekleri de haliyle değişti. Bu ihtiyaçlardan biri de Yabancı Dil’in gerekliliği oldu.
Yabancı dil günlük hayatımızda her insanda bulunması gereken, her insanın öğrenmesi gereken bir nitelik haline geldi. Çünkü insanlara, bilgiye, kaynaklara ulaşım imkanı kolaylaştı. Herkes Dünya’nın herhangi bir yerindeki insana, bilgiye, kaynağa ulaşabiliyor kolayca. Bu olanak yanında bir niteliği de gerektiriyor. Yabancı Dil… Neden bu kadar gerekli Yabancı Dil? Neden her iş başvurusunda ilk olarak Yabancı Dil sorgulanıyor? Neden Dil kursları dolup taşıyor? Küresel Dünya’da hiçbir ülke ya da topluluk kendini Dünya’dan soyutlayamaz. Uluslararası, Siyasi, Kişisel, Ticari ilişkiler bunu gerektiriyor. Bu nedenle Dil Öğretimi zorunlu bir hale geliyor. Peki özellikle ülkemizde uzun yıllar boyunca öğretilmesine rağmen ileri yaşlarda bu büyük bir problem haline geliyor? Çünkü edinim ile öğrenim arasındaki farkı kavrayamıyoruz. Sürekli tekrar gerektiren Yabancı Dil konusunda eğitim sistemimiz müfredatında bir sarmal program düzeni var. Ama Yabancı Dil’e maruz bırakmadan ne kadar tekrar edersek edelim öğrenme kalıcı olur mu? Ya da sadece kitaplara boğularak yabancı dil öğrenilir mi? Dil öğrenmenin 4 ana temeli vardır :
- Okuma
- Yazma
- Konuşma
- Dinleme
Lakin öğrenen bu temelleri tamamlamadan dili kavrayamıyor ve biz maalesef bunu görmezden geliyoruz. Dil Öğrenme ve Öğretme tekniklerimizi tamamen değiştirmek elzemdir. Bu sistem Dil öğretemedi ve öğretemeyecektir. Dil öğrenmenin ana temeli dış Dünya ile bağlantı ve öğrenenlerin dili kendi hayatlarına yerleştirmeleridir.
Kaybettiğimiz zaman çok, uğraşmak için ihtiyaç duyduğumuz zaman yeterli. Yabancı Dil ileride daha büyük bir gereklilik ve haliyle daha büyük bir problem olacaktır. Özellikle bebek yaştan itibaren çocuklar öğrenmemeli bilakis edinmelidir.