1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Minik Yüreklere Uzaktan Dokunmak

Minik Yüreklere Uzaktan Dokunmak
0

Uzaktan eğitim süreci birçok öğrenciyi ve öğretmeni zorlamıştır. Bunda etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Uzaktan eğitim ile ilgili avantaj ve dezavantajları hakkında çok fazla görüş vardır. Bunların değerlendirmesi yapılırken kademe farkı gözetilmesi gerekir. Ortaokul kademesi ile ilkokul kademesinin yaşadığıyla, okul öncesinin yaşadığı zorluklar kademe ile birlikte değişmektedir. Öğrenci yaşı düştükçe, uzaktan eğitim o oranda zorlaştı. Okul öncesinde çocuğa etki etmek için ihtiyaç duyulan görsel, dokunsal becerilerin bıçak gibi kesilmesi eğitimi her anlamda kesmiştir.

Okul öncesi çocuğu daha çok dokunsaldır. Ders işlerken çocukların bireysel farklılıkları göz önüne alınarak işlenir. Öğretmenin sadece görüntü ve ses kullandığı, ekrandan iletişim kurmaya çalışması öğrettiğiniz konuyu önemsiz hale getirdi. Bu zorlayıcı süreç öğretmen-veli-öğrenci yönüyle bakıldığında çok verimsiz geçmiştir. Adaptasyon sürecinde zorlanan çocuklar çoğunlukta olduğu gibi hemen uyum sağlayanlar da oldu. Özellikle bu süreci iyi yönetemeyenler en çok etkilenendir. Başarı için Okul-aile-öğrenci dengesinin ne kadar önemli olduğu en çok bu dönemde kendini göstermiştir.

Eğitim başarısını sadece okul ve öğretmene bağlamanın ne kadar yetersiz olduğu bu süreçte ortaya çıkmıştır.

Okul öncesi öğrencilerinin dikkat süresinin çok kısa olması, örgün öğretim için bile zorlayıcı olurken uzaktan eğitimi iyice zora sokmuştur. Öğretmenin ara yüzü ekran olması, dokunamadığı, temas edemediği için iletişimi zora sokmuştur. Ve çocukları psikolojik olarak etkilemiştir.

Evde kaliteli zaman geçirmeyen, geçiremeyen çocuklar bu dönemden en çok etkilenen kısımdır. Ebeveynlerin uzaktan eğitime yaklaşımları da eğitimi doğrudan etkilemiştir.  Öğretmenlere ve derslerine müdahaleleri daha da artmıştır. Ebeveynler çocuklarının cevap vermesine fırsat tanımadan cevap vermeye çalışmaları, cevapları o anda internetten araştırıp vermeye başlamışlardır. Anne baba duygusal yaklaşarak çocuklarını her konuda yönlendirmeye alışkın oldukları için bu durumda sıradanlaşmıştır. Aslında uzaktan eğitimin okul öncesi için, sadece bir “Özlem” giderme, arkadaşları ile görüşme olarak düşünülmeli. Eğitim planının da sohbet üzerine kurgulanması gerekir. Çocuğun tek ihtiyacı arkadaşlarını ve öğretmenini görmek, konuşmak olduğu atlanmamalıdır.

Öz düzenleme yetisi bu dönemde ne kadar önemli olduğu, ilk verilmesi gereken eğitim olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle de küçük yaştaki çocukların bu beceri ile büyümeleri ileride yaşamlarını doğrudan etkilemektedir. Belki de bu dönem bize bunları öğretmek ve göstermek için bir fırsattır. Ve eksiklerimizi tamamlamak için de bu zamanı verimli kullanarak dönüşebiliriz. Evde çocuklarıyla olan ilişkilerini, düzenlerini herkesin sorgulaması gerekir. Okulda öğretmenin sorumluluğu gibi sanılan birçok davranışın aslında evde gerçekleştirilmesi gerektiği anlaşılmalıdır.

Öğretmeniyle kısıtlı zamanlarda aldığı eğitim, ebeveyn eğitiminden ağır basmamalıdır. İnsan görmek isterse, sevgiyle verilen her eğitimin, akademik eğitimden ağır bastığını, daha etkili ve anlamlı olduğunu gözlemleyebilir.

 

Müge Behram

Facebook Yorumları

Müge BEHRAM Öğretmenlere,öğrencilere STEM Eğitimi veriyorum. Zihin haritaları Eğitmeni, Beyin ve Öğrenme uzmanıyım. Tezimi STEM eğitimi üzerine uygulamalı olarak tamamladım. Eğitim Her Yerde sitesinin sürekli yazarlarındanım. STEM öğretmenliği ve STEM koordinatörlüğü eğitimimi İstanbul Aydın Üniversitesinde tamamladım. BAU düzenlediği, V. ve VII. STEM ders planı yarışmasını kazandım. STEM lider öğretmenleri BAU sertifikalı eğitimleri bitirdim. Uluslararası kongrelerde araştırmalarımın sonuçlarını paylaştım. İstanbul Aydın Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Tezli yüksek lisansımı iyi bir derece ile bitirdim. STEMPD ekibinde Prof. Dr. Gültekin Çakmakcı ve Doç. Dr. Hasan Özcan ile “STEM EĞİTİM UYGULAMALARI” CİLT 1 kitap projesinde bir bölüm yazdım. Beyin Akademi, yaratıcı ebeveyn ekibinde Dr. Kerem Dündar ile eğitici eğitmen olarak çalışmaya başladım. Eğitim üzerine yazılarım ve makalelerim Eğitim her yerde, Academia’da ve bilim şenliğinde bulunmaktadır. Eğitim Her Yerde ekibinden 9 yazarla birlikte “21.yy EĞİTİMDE DÖNÜŞÜM VE OKULLAR” kitap projesinde yer aldım. Okul Destek Derneği (ODD) ile devlet okullarında okuyan ortaokul öğrencilerine fen bilgisi 3yıl boyunca dersleri verdim. Şu anda da Okul destek derneği koordinatörüyüm.Eşit-İm projesi ve Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) gönüllü üyesiyim. STEM eğitimi üzerine araştırmalarımı ve çalışmalarımı uluslararası birçok kongrede sundum. Hacettepe üniversitesi ile 6 Avrupa ülkesiyle beraber, STEM öğretmenleri Erasmus projesinde yer almaktayım.

Yazarın Profili

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.