1. Anasayfa
  2. Değerlendirmeler

Okur Yazar İletişimi Sizce Nasıl Olmalı?

Okur Yazar İletişimi Sizce Nasıl Olmalı?
0

Merhaba değerli Eğitim Her Yerde okuru, bugün yazı kalıplarının biraz dışına çıkıp okur yazar iletişimi üzerine sohbet etmeye karar verdim. Her ne kadar vurguladığım değerli kelimesi kalıp bir ifade gibi gözükse de bu yazıda çıkacağımız yolculukla birlikte bunun aslında sıradan bir ifade olmadığının farkına varacağımızı düşünüyorum.

Bu kısa yolculukta düz bilgi aktarımı olmayacak, sohbet edeceğiz, okur yazar iletişiminin nasıl olması gerektiğine karar vereceğiz. Arada bir yolun kenarına oturup soluklanacağız, yol ayrımlarında karşımıza çıkan tabelalarda düşüneceğiz. Tecrübelerimizden faydalanarak birlikte karar verip, yola öyle devam edeceğiz. Yolun herhangi bir kısmında yanımdan ayrılmakta özgürsün. Sanal bir yolculuk olduğu için geçtiğimiz yollardan tekrar tek başına dönmene gerek yok. Pencereyi kapatman yeterli. :)

Şimdi ben yanıma kahvemi ve haritamı aldım, yani hazırım. Sen de hazırsan başlayabiliriz…

Aslında bu yollardan ilk kez yürümüyorum. Ancak her defasında, yani her yazmaya başladıkça yol üzerinde yeni şeylerle karşılaşıyorum. O nedenle bu sefer yol haritası ve kahvemle birlikte seni de yanıma aldım. Yolların çok farklı yerlerde kesiştiği Eğitim Her Yerde’yi kuralı da neredeyse 7 yıl oldu. Normalde tam 7 yıl olduğunda bu tip bir yazı yazmayı düşünüyordum ancak kendi kurduğum ve birlikte geliştirdiğimiz bu kalabalık şehirde kaybolduğumu hissediyorum. Bunun için seni de yanıma aldım, vereceğin fikirlerin haritadan daha çok yardımı dokunacağını düşünüyorum. Bu arada ilk yol ayrımı tabelalarına geldik bile. Açıklamalı tabelalar, bu konuda gözlemlerim, tecrübelerim var ancak yanıltıcı olabilir. Hangi yoldan ilerleyeceğimizi belirleyebilmek için ya da yeni bir yol açmak için senin de yorumlarını paylaşman gerekiyor.

Düz Bilgi Aktaran Yazılarda Okur Yazar İletişimi

Bu tip yazılarda iletişimin tek taraflı olduğunu düşünüyorum. Bilgi aktarmak için güzel bir yol. Herkes belirli bir konuda bilgi edinmek için hemen Google’dan arama yapıyor. Bilgilendirici yazıların genellikle arayanı, okuyanı çok oluyor. Haber değeri olan güncel bir konuysa tüm çevreyle paylaşılıyor. Dosya paylaşımı varsa bol bol indiriliyor. SEO ayarları da tamsa aktarmak istediğimiz bilginin çoğunluk tarafından okunduğunu istatistik olarak bilebiliyoruz. Günümüzde nicelik, niteliğin önüne geçtiği için de tıklanma / görüntülenme / okunma vb. sayısı değerli oluyor. Ancak yazı üzerine yeterli düzeyde tartışabiliyor muyuz? Bunun üzerine soluklanıp bir düşünelim bence. :)

Tecrübelerin Paylaşıldığı Yazılarda Okur Yazar İletişimi

Genellikle yazarın kendi tecrübelerini başkalarıyla paylaştığı yazılar. Bu tip yazılardan da çok güzel bilgiler ediniyoruz. Çoğunluğu hayatta işimize yarıyor. Okunup, paylaşılabiliyor ancak yazar, okurların aynı konuda nasıl bir tecrübesi olduğunu öğrenemediği durumlarda yine sadece iletim oluyor. Yazarın da yazmaya devam edebilmesi için bence çok farklı fikirlere ihtiyacı var. Okur yazar arasında etkileşim olması için tecrübelerin karşılıklı olarak paylaşılması daha iyi sanki… Ya sence?

Sohbet Havasında Geçen Yazılarda Okur Yazar İletişimi

Bu tip yazılarda ise akıcılığın çok güzel olduğunu görüyorum. Genellikle blogların çoğunluğu bu şekilde. Bir solukta okuyorsunuz. Çok güzel yorumlar alıyorsunuz. Aslında çok da samimi bir ortam oluşuyor. Kelebekler havada uçuşuyor, çiçekler, böcekler… Herkes mutlu. :) Peki ya akılda kalıcılık? Bilgilendik mi ya da ne öğrendik?

Bu yol ayrımları ve başlıklar üzerine günlerce konuşabiliriz. Ancak birlikte karar vereceğimiz için uzun uzun yazmayıp sadece kafamızda soru işaretleri ile şu yeni yoldan devam edelim diyorum…

okur yazar iletişimi

Yolun karşısına geçtikten sonra yani yazıyı tamamladıktan sonra yolumuzun sonuna gelmiş oluyoruz. Ancak yolculuğumuz bitmiyor. Okur yazar iletişimi üzerine herkesin mutlaka bir fikri vardır. Sizin fikirlerinizi okunma sayılarından veya diğer istatistiklerden daha anlamlı buluyorum. Bu nedenle yazıma değerli Eğitim Her Yerde okuru vurgusu ile başladım.

Bu yazının bağlantısını kendi fikirlerinizi ekleyip sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız platformlarda benim veya Eğitim Her Yerde’nin (@egitimheryerde) sosyal medya hesaplarını etiketlemeyi unutmayın. Bununla birlikte yapılan paylaşımların altına doğrudan ne düşünüyorsanız yazabilirsiniz. Fikirlerinizi başkalarıyla paylaşmak istemiyorsanız doğrudan benim sosyal medya hesaplarıma mesaj gönderebilirsiniz. Beni tanıyıp, tanımamanız hiç önemli değil. Önemli olan fikirlerinizi paylaşmak istemeniz. Bu yazıda düz bilgi veya tecrübe aktarımı yapmak yerine içimden geçenleri yazdım. Bu nedenle sizin de bu konuda içinizden ne geçiyorsa yazmanızı bekliyorum.

Üstümüzdeki ölü toprağını atıp, bu şehri birlikte geliştirmeye devam edeceğiz.

Sevgilerimle…

https://egitimheryerde.net/author/cemalhakan

https://www.linkedin.com/in/chdikmen/

Facebook Yorumları

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.