1. Anasayfa
  2. Makaleler

Çocuğum Tüm Çabalarıma Rağmen Yemek Yemiyor

Çocuğum Tüm Çabalarıma Rağmen Yemek Yemiyor
0

Son zamanlarda bana sık sık sorulan bir konuya değinmek istiyorum. Mutlaka bir çoğumuz da çocuğum yemek yemiyor, yemek saatleri benim için bir işkence, hep zararlı şeyler ile karnını doyuruyor gibi cümlelere tanık oluyordur.

Yemek yemek çocuğun sağlığı için önemli olduğundan anne babalar bu konunun üzerinde fazlasıyla dururlar. Çocuğuna yemek yediren anneyi çocuk herhangi bir nedenle reddetmeye başladığında anne kendisini kötü, başarısız hissetmeye başlar. Annesinin bu durumuna keşfeden çocuk artık bu durumu kullanmaya öğrenir ve anne-baba ve çocuk arasında mücadele başlar.

Tüm bunlara bir de çevre faktörü eklenmektedir. ‘Diğer çocuklar ne güzel yiyor, bir de benimkine bak.’ gibi yapılan kıyaslamalar ya da etraftan gelen bu çocuk neden bu kadar zayıf? Bu çocuğun teni soluk hasta olacak yemeye yemeye…

Anne babaların böyle durumlarda hatırlaması gerekenler

Çocuğun sağlıklı gelişimi için çok yemesi değil dengeli yemesi yeterlidir.

Çocukları herhangi bir konuda birbiriyle kıyaslamak doğru olmadığı gibi beslenme konusunda da her çocuğun gelişiminin farklı seyrettiğini bilmeliyiz.

Çocuğun beslenmesi sadece yiyecekler ile değil sevgi ve ilgi ile de sağlanır. Gelişimin ilk basamaklarında çocuğun yemek yemesi çok daha önemliyken ilerleyen dönemlerde farklı değerler ön plana çıkacaktır: sizlerle zaman geçirmesi, oyunlarına eşlik eden rolleriniz önem kazanacaktır.

Yemek yeme davranışını kazandırmamız için

Öncelikle evde çocuk ile beraber yaşayan diğer bireylerin yemek yeme düzen ve alışkanlıklarını gözden geçirin. Değişim istiyorsanız, önce kendinizden başlamanız gerektiğini unutmayın.

Karnı acıkan çocuk mutlaka eyleme geçecektir. O yüzden çocuğun acıktığını fark etmesine izin verip acıktın mı? bundan yemek ister misin? sorularından kaçınalım.

Yemeğini yemesi için ekran karşısına koymayın, vaatler ile yemek yemesi için rüşvet teklif etmeyin.

Yemeğini yemediği için çocuğunuzu cezalandırmayın veya yediği için ödüllendirmeyin. Ona yemek yemesinin bir karşılığı olduğunu düşündürmemelisiniz.

Çocukların küçük mideleri atıştırmalıklarla doyacaktır. Açlık hissi yaşamayan çocuk eyleme geçmeyecektir. Bu yüzden yemek yemeyi sadece öğünlerde teklif edin. Aralarda atıştırmasına müsaade etmeyin.

Bu yapılanlara eşlik etmesi için güçlü ve popüler karakterlerin hikayelerini anlatabilirsiniz. Bu hikayeler çocuklarınızın izledikleri örnek karakter de olabilir ıspanak yiyerek güçlenen Temel Reis de olabilir.

Yüzme, atlama, bisiklete binme gibi rutinler oluşturarak bu fiziksel aktiviteler ile çocuğunuzun açlığını hissetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuzla yaşadığınız bu yemek yeme problemini onun olduğu ortamlarda bir başkalarıyla paylaşmayın. Çocuğunuz bunları duyduğunda sizi üzdüğü için kötü hissedebilir. Ayrıca sizin ilginizi bu şekilde çekebildiğini görür ve bazı zamanlarda da size kızdığında bu durumu sizi cezalandırma unsuru olarak kullanmayı öğrenir.

Not: Bu içerik genel bir bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Çocuğunuzun gelişim dönemi ve gerekli sağlık kontrollerini takip eden klinik tablosuna göre de davranmanızı tavsiye ederim.

Facebook Yorumları

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisans bölümünden onur derecesiyle mezun olmuştur. Lisans eğitimi boyunca çeşitli rehberlik ve araştırma merkezi, ilkokul, lise kademesi ve rehabilitasyon merkezlerinde stajyer psikolojik danışman olarak çocuk ve ergenlerle çalışmıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra özel bir kurumda ortaokul ve lise psikolojik danışmanı olarak çalışmaya başlamıştır. Çalıştığı kurumda öğretmenlere, ailelere ve öğrencilere seminerler vermiştir. Alanında çeşitli eğitimler almış ve hala almaya devam etmektedir. Şuan ortaokul ve lise kademesinde Psikolojik Danışman olarak çalışmaya devam etmektedir.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.