1. Anasayfa
  2. Bilgi Bankası

Örgünün Çocuğa ve Eğitimine Katkısı

Örgünün Çocuğa ve Eğitimine Katkısı
0

Anne babalara tavsiyeler verirken en çok tavsiye istedikleri şeylerden biri de materyal ve oyuncak seçimidir. Çocuğun defalarca oynayabileceği, her oynadığında farklı şeyler keşfedebileceği, başarmanın hissini yaşayıp özgüvenini geliştireceği ve yaratıcılığını destekleyen materyaller almalarını öneriyoruz. Peki anne babalar bunları yaparken bizler eğitimciler olarak ne yapabiliriz?

Yurtdışında eğitim modellerini araştırırken hayranlıkla takip ettiğimiz bir model de montessori. Montessori etkinlikleri çocukların becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Akademik derslerle, el becerilerini ve koordinasyon becerilerini buluşturur. Bizler ise akademik beceri ve el becerilerini genelde ayrı ayrı çalıştırırız. Aslında bu becerileri birleştirmek çok da zor değil. Yıllardır ninelerimiz bunu örgü örerek zaten yapıyorlar.

Örgü örmek birçok ülkede beceri ve diğer akademik dersleri buluşturan bir etkinlik olarak okullarda proje olarak yer alıyor ya da örgü kursları açılıyor. Hatta Avrupa’daki bir kaç üniversitede matematik bölümlerinde derste kullanılıyor.

Mektebim olarak okul öncesi ve ilkokulda öğrencilerimizi bu sene örgüyle buluşturuyoruz. Çocuklar parmaklarını kullanarak, hem de ritmik sayma yaparak örgü örüyorlar. Öğretmenlerimiz işledikleri konuya göre yapılan işi değiştirebiliyor. Örneğin kare, üçgen, dikdörtgen şeklinin özelliklerini uygulayarak bu şekilleri örgüyle oluşturabiliyorlar. Ya da onluk kavramını çalışmak için her satırda on ilmek sayıyorlar. Toplama, çarpma, ölçme isterlerse sağ sol kavramlarını da çalışabiliyorlar, bunun gibi daha birçok etkinlik yapılabiliyor. Tüm bu etkinliklerin yanında yaşıtları için atkı örerek ihtiyacı olan okullara da gönderiyorlar. Ya da akıllarında tasarladıkları bir ürünü ortaya çıkarabilmek için adım adım ilerliyorlar.

Örgü örmenin faydası bu kadarla da kalmıyor; çocukta yaratıcılığı, kreatif düşünmeyi teşvik ediyor. Yaş seviyesine göre etkinlikler çeşitlendirilebildiği için çocuklar başarıyı da hissediyor. Bir projeyi baştan sona bitirerek sabrı öğreniyor. İnce motor becerileri ve el-göz koordinasyonu gelişiyor. Çağımızın problemlerinden biri olduğu söylenen odaklanma ise örgü örerken hiç problem olmuyor. Örgü bittikten sonra kendi yapmış olduğu işe bakarak gurur duyuyor çocuk, birine bunu hediye ettiğinde ise paylaşmayı öğreniyor.

Tüm bunlar bir projeye başlamak için çocuğu teşvik eder ki bu da başka bir beceri kazandırır. Bireysel yapılan projelerde çocuk bağımsız hareket edebilme becerisini geliştirir.

Sağ, sol, üst, alt gibi yönlere devamlı bakması gerektiğinden okuma hızı artar.

Çocuklara bu kadar faydası varken hem de kültürel ögelerimizden biri olan örgüyü okullarımıza ve evlerimize taşımalıyız.

Mine Akın Ezedin

Mektebim Okul öncesi ve İlkokul Koordinatörü

Facebook Yorumları

İlginizi Çekebilir
Sena Nur Çağılcı

Yorumunuz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.