Eğitim yapılan yerlerde çok temizlik önemlidir. Özellikle çocuklarımızın eğitim gördüğü okullarda temizlik ve güvenlik konularına çok dikkat edilmelidir.
Sağlıklı bir eğitim, temiz ortamda sağlanır. Sınıfı, tuvaletleri, koridorları temiz olmayan okulda çocukların sağlığı da tehlikededir. Öyleyse, öncelikle okullarda hijyene dikkat edilmelidir.
Okullar da yeterli temizlik malzemesi ve temizliği yapacak yeterli personel olmadığında çok büyük sıkıntı yaşayabilmektedirler.
Ah şu okullar olmasa! Oturup, yan gelip yatsak olur mu? Elbette olmaz. Ülkenin aydınlığı, sağlıklı bir eğitimle yükselir. Eğitimsiz bir ulus yaşayamaz. Karanlıkların içinden çıkan bir güneştir eğitim. Eğitimi yüceltmek, her insanın görevi olmalıdır. Tabii yüceltirken; temizliğine önem veren, güvenliğine dikkat eden ve çevresini temiz tutması gerektiğini bilecek bilince sahip bireyler yetiştirilmelidir.
Okullarımızın temizlik ihtiyaçları için belediyelerimiz destek olsa, aranızda olmadı mı diyenleriniz olacaktır. Elbette birçok konuda bugüne kadar okullarımıza çeşitli destekleri olmuştur. Bizim istediğimiz biraz daha farklı… Sizlerin de kendinize göre farklı düşünceleri olabilir. Örneğin; su faturalarından yüzde olarak küçük bir bölümü ilçe okullarının temizlik ihtiyaçları için kaynak olarak ayrılsa, ne güzel olur değil mi? Hem belediyelerin çorbada biraz daha eğitime katkıları olur, hem de okullar maddi olarak biraz daha rahatlatır.
Okullarda, temiz ve sağlıklı bir ortamda eğitim için neler yapılmalıdır? Hiç düşündük mü, gittiğimiz okullarda temizlik ne kadar yerinde ve neler yapılıyor? Peki, biz çocuklarımızın sağlıklı ortamda eğitim alıp almadığı konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz?
Sağlıklı, temiz bir ortamda eğitim için neler yapılması gerektiği konusunda biraz düşünelim.
Temizlik için alınan malzemeler, çocukları rahatsız edecek ağır kokular meydana getirenlerden olmamalıdır.
Temizlik yapma zamanlarına dikkat edilmeli, çocukların olduğu saatte temizliğe erken başlayanlar olduğunda zemin ıslaklığı nedeniyle kayma ve düşmelere bağlı yaralanmalar meydana gelebilir.
Temizlik yapan görevliler, hijyen kurallarına dikkat etmeli, eldiven, bone, maske gibi koruyucu donanımları olmalıdır.
Okulda öğrencilerin ellerinin değdiği yerler; sıralar, kapı kolları, öğretmen masası, dolap gibi yerler belirli aralıklarla su ve sabunla temizlenmelidir.
Zemin ve yüzey temizlik malzemeleri, öğrencilerin kolayca erişebileceği yerlerde olmamalıdır. Personelin kontrolünde, öğrencilere zarar vermeyecek yerde saklanmalıdır.
Merdivenler mümkün olduğunca kaymaz malzemelerden olmalı, kaymayı önleyici tedbirler alınmalı ve düşmeye neden olabilecek her türlü bozukluklara dikkat edilmelidir.
Klimaların kontrolü düzenli aralıklarla yapılması önemlidir. Çünkü ısıtma ve soğutmada klima bulunduğu ortamın havasını etkiler. İçi temiz olmayan klimanın çalıştığı ortamda bulunan insanların sağlığı, solunum yoluyla tehlikeye girer.
Sınıfların pencereleri güvenli açılabilir olmalı ve sınıf havalandırmaları ihmal edilmemelidir. Toplu yerdeki kirli hava, içeride bulunan herkesi zincirleme etkilemektedir.
Sınıflarda ve koridorlarda çöp kovaları kapalı ve el değmeden açılabilir olmalıdır.
Bina içi ve dışında temizlik yapıldıktan sonra, “Dikkat, kaygan zemin!” tabelası zemin kuruyuncaya kadar konularak her türlü tedbir, geleceğimiz olan çocukları korumak için yapılmalıdır.
Okul deyince aklımıza; sağlıklı temiz bir ortamda eğitim ve öğretim gelmeli, sorunları dağlar yumağına dönmüş, çıkmazlar arasında boğulan bir kurum değil…
Cengiz ÇETİK